Politikų aistras kurstė Georgijaus juostelė

Klaipėdos tarybos narys Viačeslavas Titovas vėl "sužibėjo". Politikas į uostamiesčio tarybos posėdį atėjo į švarko atlapą įsisegęs Georgijaus juostelę. Šį akibrokštą jo kolegos traktavo kaip politinę provokaciją. V.Titovas aiškino, kad tai jo pagarbos ženklas "Klaipėdą išvadavusiems Raudonosios armijos kariams".


 

Klaipėdos tarybos narys Viačeslavas Titovas vėl "sužibėjo". Politikas į uostamiesčio tarybos posėdį atėjo į švarko atlapą įsisegęs Georgijaus juostelę. Šį akibrokštą jo kolegos traktavo kaip politinę provokaciją. V.Titovas aiškino, kad tai jo pagarbos ženklas "Klaipėdą išvadavusiems Raudonosios armijos kariams".

"Šiandien man šventė"

Kontroversiškais pareiškimais Lietuvos atžvilgiu garsėjantis klaipėdietis – Lietuvos rusų sąjungos lyderis V.Titovas, vienintelis iš jo partijos bendražygių per praėjusius savivaldos rinkimus laimėjęs miesto tarybos nario mandatą, į vakarykštį tarybos posėdį vėlavo.

Galop salėje jis pasirodė segėdamas Georgijaus juostelę, kuri pastaruoju metu siejama su militaristine ir ekspansine Rusijos Federacijos užsienio politika.

Posėdžiui pirmininkavęs meras Vytautas Grubliauskas V.Titovui pareiškė pastabą, kad panašios simbolikos demonstravimas šiuo atveju yra neetiškas.

Atsakydamas V.Titovas rėžė kalbą, kad "šiandien – jam šventė, nes sausio 28-ąją prieš 71 metus Klaipėda buvo išvaduota iš vokiškųjų fašistų", ir pakvietė visus tarybos narius į mitingą prie Raudonosios armijos memorialo.

Mėgino nulupti ir kibo į atlapus

Po šio "apsišaudymo" kitas tarybos narys Audrius Vaišvila staiga atsisuko į V.Titovą ir pamėgino tą juostelę iš jo atlapo išplėšti.

Nedaug trūko, kad viskas būtų pasibaigę muštynėmis, kaip kartais nutinka Ukrainos radoje ar Japonijos parlamente.

Tačiau meras situaciją suvaldė, liepęs liautis. Naujai suremontuotoje savivaldybės posėdžių salėje tuokart kraujo praliejimo išvengta.

"Mano demaršas buvo sąmoningas, norėjau nuplėšti tą juostelę. Kolega pasielgė labai negražiai, nes su ta juostele, tuo ženklu, dabartinė Rusija eina per visą pasaulį – įvykiai Gruzijoje, Ukrainoje, Sirijoje. Tai rodo, kad Rusija nėra taiki ir demokratiška valstybė, ir tie simboliai čia nepriimtini", – dėstė A.Vaišvila.

Istorijos versija

Pakiliai nusiteikęs V.Titovas tikino, kad jam šiandien svarbi diena, todėl jis taip ir pasipuošė.

"Gal kas pamiršo, kad sausio 28 dieną, 71 metų atgal, buvo atsilaisvintas mūsų miestas nuo fašistas jėgos. Tuos metus čia mirė labai daug kareivių, lietuvių ir rusų. Visi kariauja už tai, kad mes visi ramiai taikiai čia gyventume, augintų mūsų vaikai, anūkai, gyventų šitoje žemėje. Tai – gerbiamas ženklas. Čia skaitosi, pobeda dobra nad zlom", – taip savo pasidabinimo priežastį Georgijaus juostele žurnalistams lietuviškai mėgino paaiškinti Klaipėdoje gimęs ir augęs politikas (kalba netaisyta – A.D.).

V.Titovas labai stebėjosi, kodėl tarybos nariams ir merui nepatinka jo puošmena. Esą jam irgi daug kas nepatinka, bet, pasak V.Titovo, "reikia gerbti visas istorijos versijas".

Įstatymams nenusižengė

Pasak V.Grubliausko, segėdamas Georgijaus juostelę viešoje vietoje V.Titovas Lietuvos Respublikos įstatymams nenusižengė.

"Įstatyme, kuriuo draudžiama viešai demonstruoti sovietinę okupaciją ar sovietinę praeitį vaizduojančius simbolius, tos juostelės įrašyta nėra. Tad teisiškai jos segėjimas nėra draudžiamas. Bet yra kitas šio klausimo aspektas – kaip šis ženklas visuomenėje yra vertinamas ir suprantamas. Kalbant apie pilietinę, moralinę, politinę poziciją, jeigu tam tikras simbolis, nors ir neuždraustas, kelia įtampą, jį viešai demonstruoti nėra sąmoningo politiko ženklas", – mano V.Grubliauskas.

Mero įsitikinimu, šis V.Titovo pasirodymas yra ne kas kita, o noras susireikšminti, gauti nemokamos reklamos, tačiau tarybos posėdis – "ne pati tinkamiausia vieta demonstruoti savo politines simpatijas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

PETRAS PIKŠRYS

PETRAS PIKŠRYS portretas
Klaipėdos Tarybos deputatas V.Titovas nusižėngė Įstatymui. Tai bolševizmo ir šiandieninės Rusijos revanšizmo išraiška.

Jonas

Jonas portretas
tai o kur demokratija?

PETRAS PIKŠRYS

PETRAS PIKŠRYS portretas
Georgijau juostelė žymi OKUPACIJĄ. Už tai Titovas turi būti perduotas prokuratūrai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių