Poilsiautojai pajūryje – lyg savižudžiai

Didžiąją liepos dalį Baltijos jūra šėlo. Pasitaikė vos kelios dienos, kai pliažuose pramogaujantiems poilsiautojams leista maudytis. Kitu metu jūros išsiilgę žmonės nebekreipia dėmesio į pavojų, įspėjimus, draudimus ir, rizikuodami savo gyvybėmis, neria į bangas.

Lietuviai – nedrausmingiausi

Pastarasis mėnuo paplūdimiuose budintiems gelbėtojams buvo sudėtingas. Baltijos jūra nuolat buvo audringa, o dalis poilsiautojų neatsispirdavo pagundai išsimaudyti.

Jų nesustabdydavo net žinios apie skaudžias nelaimes jūroje. Prieš kelias savaites vienas vyras nuskendo prie molo, kur laukinis paplūdimys, kitas – Palangoje.

Esant audringai jūrai, uostamiesčio gelbėtojai nuolat per garsiakalbius skelbdavo informaciją, kad kabo raudona vėliava, maudytis draudžiama. Iš vandens jie prašo pasišalinti net konkrečius asmenis.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktorius Virginijus Urbonas pasakojo, kad kai kurie poilsiautojai piktindavosi, kodėl gelbėtojai taip dažnai skelbia informaciją per garsiakalbius.

„Skundėsi, kad kriokia ir kriokia. Jei klausytų, niekas nekrioktų. Tačiau žmonės neklauso įspėjimų. Lenda į audringą jūrą ir rizikuoja savo gyvybėmis“, – pabrėžė vadovas.

Anot jo, dalis poilsiautojų visiškai nereaguoja į gelbėtojų įspėjimus, draudimus maudytis.

„Dieną, kai prie molo nuskendo vyras, gelbėtojai patruliavo ir ten, nors pliažas čia neprižiūrimas, laukinis. Jame buvo anglų, rusų, lietuvių. Gelbėtojai įspėjo anglą, kad maudytis negalima. Šis viską suprato. Išlipo iš vandens. Taip pat pasielgė ir rusas. Lietuvis atrėžė, kad čia – ne tavo teritorija. Taip žmogus reaguoja, kai neleidi nusižudyti“, – pasakojo vadovas.

Rizikuoja ir vaikų gyvybėmis

Pasak biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, į audringą jūrą lenda ne tik patys suaugusieji, bet ir leidžia tai daryti vaikams.

„Tėvai nuo mažens vaikus moko maudytis kabant raudonai vėliavai“, – apgailestavo pavaduotojas.

A.Siakki teigė, kad dalis poilsiautojų visiškai nepaiso nei įspėjimų, nei ženklų.

„Gelbėtojui priėjus, išlipa iš vandens, nuėjus – vėl grįžta į bangas. Dažniausias pasiteisinimas – nežinojo, kad maudytis draudžiama ar vėliavos reikšmės, nors gelbėtojai šią informaciją skelbė. Būna ir tokių, kurie apie pavojų įspėjančius gelbėtojus iškeikia“, – pasakojo pavaduotojas.

Noras nugali protą

A.Siakki teigimu, šią liepą jūra labai audringa. Daugiau kabėjo raudona – maudytis draudžianti vėliava nei geltona – tai leidžianti, nors įspėjanti, kad pavojinga.

„Žmonės pasiilgo maudynių jūroje ir jau nebepaiso nei įspėjimų, nei ženklų. Gelbėtojai šiaip sau raudonos vėliavos nekelia. Būna, kad bangos rimsta, bet padidėja trauka į jūrą, atsiranda povandeninės srovės. Taip – dar pavojingiau“, – įspėjo pavaduotojas.

Prie molo penktadienį buvo pastatyti ženklai, informuojantys, kad čia nebudi gelbėtojai, nuoroda, kur yra prižiūrimas paplūdimys.

„Žmonių srautai šiame ruože padidėjo, kai buvo įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Tačiau čia labai pavojinga. Prie molo daugiau sūkurių, didesnė trauka į jūrą. Pastatėme ženklus. Gal jie žmones privers susimąstyti“, – komentavo pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Leisti nesaugomoj vietoj,bet tik su apsaugine priemone(pvz su apsauginiu ratu).

dideliu mokesciu moketojui

dideliu mokesciu moketojui portretas
kai skesi nebebus dzin

Rasa

Rasa portretas
Su tokiu lietuvių požiūriu , tai ju isvis gelbėt nereikia. Duok durniems kelia, patys išnyks. Lai skandinasi su visais savo vaikais jei tokio kvailumo yra. Kur jus buvot kai Dievas smegenis dalino ? Džiaugtųsi kad kitu ju saugumu rūpinasi tai ne mat, ekstrymai suknisti. Tokie ir paskęsta patys pirmi, nes patys geriausi plaukikai įsivaizduoja esantys
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių