Po tvano – draudikų verdiktas

Viena didžiausių daugiabučių namų gyventojų bėdų – trūkęs vamzdis ir užlietas žemiau esantis butas – užgriuvo ir 85-erių klaipėdietę. Sužinojusi, kad iš jos reikalaujama dagiau nei pusantro tūkstančio eurų nuostoliams atlyginti, pensininkė puolė į neviltį. Toks ieškinys jai reiškia neįveikiamą skolą, o gal net būsto praradimą.

Savo kaltės neįžvelgia

Pernai gruodžio 22 d. Venos Cholodovos buto tualete trūko vandentiekio vamzdis. Tiksliau – vamzdelis, mat jis tėra gal 20 centimetrų ilgio.

Tuo metu namuose buvo vienas iš dviejų pensininkės sūnų Aleksandras.

Vyras suskubo kviesti avarinę tarnybą ir semti po visą butą pasklidusį vandenį.

Avarinės vyrai nuėmė trūkusį vamzdžio galą, užmovė lanksčią žarną ir nukreipė vandenį į klozetą.

Netrukus jie užsuko vandens tiekimą ir suremontavo gedimą.

A.Cholodovas teigė, kad kažkuris meistras fotoaparatu fiksavo avariją ir ramino gyventojus, esą jiems nereikės mokėti už kaimynų apliejimą, nes trūkęs vamzdis yra iki vandens apskaitos skaitiklio, tad už jį atsakinga namą administruojanti įmonė.

V.Cholodova parėjo iš sveikatos priežiūros centro ir rado namuose avarijos padarinius – šlapias viso buto grindis.

Moteris buvo nuėjusi pas aukštu žemiau gyvenančius kaimynus, kurie būstą iš tikrųjų buto šeimininkų nuomoja. Senolė atsiprašinėjo ir tikino esanti nekalta.

"O kaipgi kitaip? Jeigu būčiau palikusi atsuktą čiaupą, būčiau kalta. O čia – trūko vamzdis. Kaimynų dukra valė vandenį, piktai pažiūrėjo į mane ir nieko nesakė", – prisiminė senolė.

Įsiminė meistrų žodžiai

Vasario viduryje senolė gavo draudimo bendrovės laišką. Juo buvo informuojama, kad bendrovė savo klientams, vandeniu užlieto buto šeimininkams, išmokėjo draudimo išmoką.

Tuo pat metu bendrovė įgijo teisę reikalauti išmokėtos sumos iš atsakingo už žalą asmens.

Draudimo bendrovės teisininkė teiravosi, ar V.Cholodova yra apsidraudusi. Jei taip, šios sumos būtų reikalaujama iš jos draudimo įmonės.

Priešingu atveju prašoma per 15 dienų atlyginti patirtas išlaidas. Jeigu pensininkė negalinti sumokėti visos sumos iš karto, jai suteikiama galimybė tartis dėl mokėjimų grafiko suderinimo.

Mano gyvenimo nebeužteks išmokėti tokią sumą.

"Mielieji žmonės, ar jūs suprantate, ką man reiškia 1,6 tūkst. eurų. Mano gyvenimo nebeužteks išmokėti tokią sumą. Pensijos gaunu 230 eurų, gyvenu su vienu neįgaliu ir kitu bedarbiu sūnumis. Mūsų bendros pajamos nesiekia 400 eurų. Čia kalbu apie galimybę mokėti reikalaujamą sumą. Bet pirmiausia norėčiau išsiaiškinti, ar aš privalau tai daryti. Juk meistrai ne vieną kartą pakartojo, kad iki skaitiklio trūkęs vamzdis yra ne mano, o namo administratoriaus rūpestis", – verkė senolė.

Pareikalavo pažymų

Pensininkė nužingsniavo pasitarti į savivaldybę. Čia Teisės skyriaus specialistai ėmėsi padėti moteriai.

Pirmiausia tarnautojai parašė draudimo bendrovei raštą, kuriuo pranešė nesutinkanti mokėti reikalaujamos sumos, nes iš pateiktų duomenų nėra aišku, kad būtent ji atsakinga už nurodytą įvykį.

Praėjo šiek tiek laiko ir draudimo bendrovė atsiuntė dar vieną laišką. Jame vėl raginama sumokėti reikalaujamą sumą.

"Jeigu tai visgi buvo trūkęs bendrojo naudojimo vamzdis, prašome pateikti tai patvirtinančią pažymą", – rašė draudimo bendrovės teisininkė.

Namą administruojanti įmonė draudikams pranešė, kad teisės aktai neįpareigoja jų nustatinėti atsakingus už inžinerinės įrangos defektus asmenis ir tokių defektų atsiradimo priežastis.

Taip pat pažymėta, kad visada galima kreiptis į kompetentingus asmenis, ekspertai gali nustatyti, kodėl atsirado defektai ir kas dėl jų kaltas.

Draudimo bendrovės "If" Rinkodaros departamento vadovas Džiugas Šaulys teigė, jog yra svarbu, kad už žalą atsakingi asmenys kalbėtųsi ir bendradarbiautų, pateiktų duomenis apie savo situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinantis

Zinantis portretas
Buto seimininkas yra atsakingas tik uz vamzdyna esanti nuo vandens apskaitos prietaisu,o iki vap.priklauso bendro naudojimo ir neisradinekit dviracio

Anonimas

Anonimas portretas
Statybos techninio reglamento STR 1.01.08:2002 „Statinio statybos rūšys“ 6.9 p.: „vartotojo inžinerinė sistema – statinio bendrosios inžinerinės sistemos dalis (posistemė), atskirta nuo bendrosios inžinerinės sistemos apskaitos prietaisais ar uždaromaisiais (paskirstomaisiais) įtaisais (sklendėmis, ventiliais, jungikliais ir pan.) bei kitomis vartotojo (juridinio ar fizinio asmens) atsakomybės ribas nustatančiomis priemonėmis.“

Junga

Junga portretas
Blokiniuose namuose vandens skaitikliai yra tualeto kabinoje,tai yra viduryje dvieju kambariu bute ,pagal«teisininko »paaiskinima iki skaitiklio buto savininkas uz vamzdyna neatsako.teisininkas tik kabutese.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių