Po sūnaus netekties – kilnus gestas

Klaipėdietis Vidmantas Lučiūnas vis dar jaučia didelę gėlą dėl vienintelio sūnaus, patyrusio policininkų žiaurumą, netekties. Tačiau tragiškos praeities prisiminimai – ne kliūtis tauriems poelgiams, todėl vyras pats ištiesė ranką savotiškam susitaikymui – nutarė areštinei padovanoti kelis šimtus knygų. V.Lučiūnas norėtų, kad jas skaitytų ir pareigūnai.

Kaupė visą gyvenimą

Šiuo metu V.Lučiūnas gyvena giminaičių bute. Jame antresolė buvo kimšte prikimšta knygų – ir enciklopedinių, ir grožinės literatūros leidinių.

Šeimininkai paprašė V.Lučiūno sugalvoti, kur padėti šias knygas.

"Žmonės kaupė jas visą gyvenimą. Peržiūrėjau, tikrai įdomios, daugelį pats buvau skaitęs – romanai, apysakos, pažintinė literatūra, poezija, klasikinė literatūra. Kai kurie leidiniai atrodo lyg ką tik pirkti, kiti, matyti, ne vieno žmogaus jau skaityti, – pasakojo klaipėdietis. – Anūkė juos rūšiavo. Dalį jų žadėjo nunešti į tas viešai pakabintas mieste bibliotekėles."

Palaidojo prieš 12 metų

Pasvarstęs, kam būtų naudingos knygos, V.Lučiūnas nusprendė, kad jos labiausiai pradžiugins areštinėje atsidūrusius asmenis.

Vyras nutarė, jei areštinės pareigūnai šių knygų neimtų, pasiūlys jas nakvynės namams.

Klaipėdietis yra tikras, kad areštinės gyventojai neabejotinai ras laiko skaityti, kartu tai būtų geras būdas trumpinti laiką už grotų.

"Esu matęs apie kalėjimą nemažai dokumentinių filmų. Internete – labai daug tikrais faktais paremtų filmų apie Rusijos, JAV kalėjimus. Kai kurie jų tiesiog šiurpina nepagražinta tiesa. Pasirodo, Rusijoje buvo žmogus, nuteistas 11 metų kalėti už žmogžudystę. Po 10-ies metų paaiškėjo, kad jis – nekaltas. Esu įsitikinęs, kad už grotų ne visi to nusipelnę, jie irgi yra žmonės. Būtent todėl esu prieš mirties bausmę. Kartais internete kyla diskusijos šia tema, bet nė vienas pasisakantis už tokią bausmę pats nenorėtų tapti žmogžudžiu", – pastebėjo V.Lučiūnas.

Prieš daugiau nei 12 metų V.Lučiūnas palaidojo vienintelį savo sūnų Arūną.

Nustatyta, kad dėl vaikino žūties kaltas policininkas. Tiesa, konkretus asmuo nebuvo įvardytas.

Mintyse pasikalba su sūnumi

"Esu tikras, kad policijoje reikia keisti visą sistemą. Jei nužudė Jonas ar Petras, tai Stasys ar Antanas – nekalti. Ir tarp policininkų yra padorių žmonių, ir tarp mūsų yra visokių nusikaltėlių, iškrypėlių, išsigimėlių", – svarstė vyras.

Ir tarp policininkų yra padorių žmonių.

Paklaustas, ar laikas užgydė jo žaizdas, vyras nė akimirkos nemąstydamas atsakė: "Ne."

Klaipėdietis kasdien įsivaizduoja, koks dabar būtų jo sūnus, spėlioja, kad veikiausiai jis gyventų Londone, augintų vaikus.

Vyras atviravo mintyse pasikalbantis su sūnumi, tiki, kad jis būtų buvęs artimiausias jo draugas.

Arūno mylimoji Adelė iki šiol yra labai artima V.Lučiūno šeimai, itin gerai sutaria su jo dukra Alina.

Netekusi mylimojo mergina vėliau ištekėjo už geriausio Arūno draugo, pora augina dukrelę.

Kai jie iš Londono grįžta į Klaipėdą, pirmiausia aplanko V.Lučiūno dukrą.

Adelė yra V.Lučiūno dukros dukters krikšto mama.

Pernai Alinos dukra visą savaitę viešėjo pas krikštamotę.

Daugiau knygų netilptų

V.Lučiūno pageidavimas padovanoti knygas būtent areštinei nustebino pareigūnus. Ne vienas jų tikino patys čia jų atnešdavę.

Klaipėdos areštinės viršininko pavaduotojas Vladas Vitkauskas teigė, kad iki šiol areštinės koplytėlėje buvo daugiausia religinio turinio leidinių ir tik kelios grožinės literatūros knygos.

Galbūt laisvu laiku ką įdomaus paskaityti dabar čia ras ir pareigūnai.

"Sudėjome knygas koplytėlėje, dabar jų jau tikrai užteks. Daugiau, jei kas ir norėtų dovanoti, turbūt nebepriimtume. Tiesiog nebebūtų, kur dėti. Atvirai pasakius, nedaug čia norinčiųjų skaityti. Dabar žmonės čia neužsibūna, vieną dieną juos atveža, kitą jau išveža, daugelis užsiėmę, skaito savo bylas, rašo skundus.", – teigė V.Vitkauskas.

Draugai Arūno nepamiršo

V.Lučiūno sūnaus Arūno vardas prisimintas ir šeštadienį. Klaipėdos centriniame stadione pirmą kartą šiemet vyko futbolo varžybos.

Uostamiesčio "Atlantas" susitiko su Vilniaus "Žalgiriu", tribūnose buvo būrys klaipėdiečių aistruolių. Jie pakabino plakatą su užrašu "Niekada nepamiršim. Niekada neatleisim".

Plakate buvo nupieštas A.Lučiūno kapas.

Kiekvienas futbolo klubo "Atlantas" aistruolis žino šią kraupią istoriją.

Futbolą garbinęs vaikinas mirė po įvykių Klaipėdos stadione 2004-ųjų birželio 27 d. Tądien vyko varžybos tarp Klaipėdos "Atlanto" ir Maskvos "Spartako" vienuolikių, o siekdama, kad tarp sirgalių neįvyktų muštynių, uostamiesčio policija sustiprino savo pajėgas.

Pareigūnai švaistėsi lazdomis ir naudojo kitas specialiąsias priemones.

Fotografai tąkart užfiksavo vieną policininką, be gailesčio "bananu" talžiusį ant žemės parverstą žmogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tvarkos ir rimties gerbėjas.

Tvarkos  ir  rimties gerbėjas. portretas
Amžinas klausimas ,- kas kaltas? Aišku , tėvams netekus sūnaus labai skaudu, bet kodėl tarp vadinamų ,,gerbėjais'' chuliganų ir riaušininkų atsidūrė Vido Lučiūno sūnus? Tai ,vis gi ,- kas kaltas ? Aš manau , kad didelė kaltės dalis dėl žuvusio vaikino krenta žuvusiojo tėvams , kurie jaunuolį neparuošė tinkamai gyvenimui . Neįskiepijo pareigos , atsakomybės ir meilės jausmo kitam žmogui , bet leido dalyvauti abejotinuose neformalų judėjimuose .Leido priešintis teisėtiems pareigūnų veiksmams palaikant viešąją tvarką. Kiek man žinoma ir tu pats Vidmantai valstybei nieko nedavei ir neduodi ,- esi jau daugelį metų jos išlaikytinis , - tai kodėl spjaudai į kibirą iš kurio pats geri? Ką tu darytum , jei ta tavo taip nekenčiama valstybinė santvarka iš tavęs atimtų visas visas pašalpas ir pasakytų tau,- ei žmogau , nuo šios dienos duoną sau užsidirbk pats .! Sėkmės Tau gyvenime Vidmantai .!

Be reikalo

Be reikalo portretas
bananais nemojuojama.

Vėjai

Vėjai portretas
čia ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių