Po metinių – nors ir tvanas

Lietuviai iš kitų tautų išsiskiria ypatingu dėmesiu savo artimųjų kapams. Šia tema sukurta net anekdotų, kad lietuvės – tinkamiausios tapti paskutine vyro žmona, nes puikiai prižiūrės sutuoktinio amžino poilsio vietą. Tačiau realybė byloja ką kita – kapinėse ant paminklų jau galima pamatyti užrašų apie skolas už antkapius.

Skubino iki sukakties

Lėbartų kapinių viename naujųjų kvartalų prieš trejus metus buvo palaidota moteris, pakirsta klastingos ligos.

Pernai pavasarį aplinkui jos kapą jau buvo išdygę daug kitų palaidojimų, daugelis jų jau turėjo antkapius ir paminklus. Moters kapas liko bene vienintelis toks apleistas šioje vietoje.

Bendrovės "Akmens namas", be kitų darbų besiverčiančios antkapinių paminklų gamyba, vadovas Raimundas Janušauskas prisiminė, kad mirusiosios dukra užsakė sutvarkyti kapavietę.

Ji norėjo, kad minimaliai išleidžiant pinigų kapas atrodytų gražiai ir nereikėtų vargti jį prižiūrint. Pagrindinis motyvas – šeimos nariai užsiėmę ir neturės laiko dažnai prižiūrėti kapo.

Mergina ne kartą minėjo norinti sutvarkyti kapą mamos mirties sukakties dienai.

Užsakymų priėmėja paskaičiavo, kiek viskas – plytelės aplink kapą, granito plokštės kapui uždengti, kuklus paminklas ir visa kita, apytikriai kainuotų. Pasak R.Janušausko, tai buvo ne pats brangiausias variantas.

Bendra suma truputį viršijo 2 tūkst. eurų.

Verslininkas teigė padaręs nuolaidą, mergina sumokėjo 180 eurų avanso ir pasirašė po užsakymo sutartimi.

Užsakovei buvo likę mokėti 2,1 tūkst. eurų.

Įmonės meistrai visus darbus atliko net anksčiau, nei tartasi.

Pasak "Akmens namo" vadovo, mergina labai prašė nevėluoti, nes norėjo, kad metinėms visi darbai būtų baigti.

Tai buvo praėjusių metų vasarą.

Kapas jau seniai sutvarkytas, o užrašas ant paminklo glumina kapines lankančius žmones. Šalia velionės vardo, pavardės bei gimimo ir mirties datų ranka parašyta: "Prašom sumokėti už paminklą."

Ten pat nurodytas telefono numeris, kuriuo reikėtų susisiekti.

Po iškilmių nebeatsiliepė

"Puikiai suprantame, ką žmonėms reiškia metinės. Žmonės paprastai labai jautriai reaguoja į viską, kas susiję su mirusiaisiais ir kapinėmis. Todėl stengėmės ir atlikome užsakymą pusantros savaitės anksčiau, nei buvo sutarta. Tada ir prasidėjo nesusipratimai, užsakovė nebekėlė ragelio", – pasakojo R.Janušauskas.

Užsakymų priėmėja paskambino iš kito numerio. Mergina atsiliepė, pradėjo kalbėti apie kažkokias bėdas, žadėjo atvažiuoti vėliau.

Įmonės "Akmens namas" darbuotoja pasiūlė susiskambinti su direktoriumi ir susitarti dėl apmokėjimo atidėjimo, bet direktorius jos skambučio taip ir nesulaukė.

Maža to, mergina, matyt, įsivedė į savo telefoną padiktuotą numerį ir nė karto į įmonės vadovo skambutį neatsiliepė.

Galiausiai neliko kitos išeities, kaip atlygį už atliktą darbą išsireikalauti per teismą.

Nors buvo informuota apie teismo posėdį, užsakovė teisme taip pat nepasirodė, atsiliepimo nepateikė, todėl priteista ne tik 2,1 tūkst eurų už kapo sutvarkymą, bet ir 300 eurų už "Akmens namų" samdyto advokato atlygį bei 50 eurų žyminį mokestį teismui.

Taip jau dabar merginos skola padidėjo keliais šimtais eurų, o kai išieškojimo imsis antstoliai, ši suma gali išaugti neįsivaizduojamai.

Žmonės nenori tokios negarbės, susigėsta ir sumoka.

"Tai pirmas ir kol kas vienintelis atvejis, kai dėl nesumokėto atlygio už paslaugą teko kreiptis į teismą. Tokių, kurie vengia sumokėti, buvo ir anksčiau. Viena prevencinių priemonių – užrašyti priminimą apie skolą ant paties paminklo. Dažniausiai žmonės nenori tokios negarbės, susigėsta ir sumoka. Kai skolos nebelieka, užrašą nuvalome", – atviravo R.Janušauskas.

Panašiai elgiasi ir kiti kapų priežiūros verslu besiverčiantieji.

Bandė reikšti pretenzijas

Būta atvejo, kai kita klientė užsakė paminklą mamos kapui, o kai liko sumokėti gal pusė tūkstančio litų, užsakovė dingo.

Kai po ilgų vargų įmonės atstovams pasisekė su ja susisiekti, paaiškėjo, kad moteris yra Italijoje. Telefonu ji pradėjo reikšti pretenzijas, esą kažkas nepadaryta.

"Akmens namo" meistrai ir ant jos užsakyto antkapio užrašė tokį priminimą.

Netruko apsireikšti kiti mirusiosios giminaičiai. Jie tikino buvę tikri, jog viskas sumokėta, nes velionės dukra pardavė mamos namą ir išvažiavo į Italiją. O prieš tai ji buvo sukvietusi giminaičius parodyti, kaip gražiai sutvarkė mamos amžino poilsio vietą.

"Nesame pikti, suprantame, kad kapinės yra jautri vieta, todėl esame linkę į kompromisus, su mumis galima susitarti. Taip atsitiko ir tąkart. Giminaičiai per tam tikrą laiką dalimis išmokėjo likusią skolą. Jeigu žmonės negali mokėti per banką, sutinkame priimti apmokėjimą grynaisiais, pasirašome išsimokėjimo sutartį. Esame lankstūs, bet iki tam tikros ribos", – pasakojo R.Janušauskas.

Žadėjo sumokėti vėliau

"Viską darome oficialiai ir su sutartimis. Todėl kai įžūliai po metinių mergina nutraukė su mumis bet kokį bendravimą, nebeturėjome kitos išeities, kaip eiti į teismą. Užsakovė nekėlė ragelio ir su mumis apie susidariusią situaciją nė nesikalbėjo. Mes mokame mokesčius, todėl negalime nieko nedaryti, jei klientai lieka skolingi", – aiškino įmonės vadovas.

Jis prisiminė, kad mergina pasakojo apie skyrybas su vyru, apie areštuotas jos sąskaitas, minėjo, kad kai viskas jos gyvenime susitvarkys, ji sumokėsianti.

Bet po tokių graudenimų ji vėl labai ilgą laiką neatsiliepdavo telefonu.

Tada įmonės darbuotoja skambino iš trečio klientei nežinomo numerio, todėl ji atsiliepė. Mergina pasakojo dar vieną, bet jau kitokią istoriją, kodėl negalinti atsiskaityti.

Įmonės darbuotojų įsitikinimu, kiekvieną kartą tai buvo kažkokie pasakojimai laikui vilkinti ir pažadai susisiekti su direktoriumi bei suderinti apmokėjimo terminus.

Skolininkė vis tikindavo užsakymų priėmėją tuoj tuoj atvažiuosianti ir pasirašysianti sutartį dėl išsimokėjimo.

Po dviejų mėnesių tokių pokalbių bendravimas visai nutrūko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geda

Geda portretas
Gerai p. Janusauskui rašinėti kai tėvas advokatas.

....

.... portretas
Bepigu lansbergu BANDITAMS , lansbergai turi MAUZULIEJU palangoje ant juros krasto , bus balzamuojami visi BANDITAI lansbergu GAUJA , VAGYS simonyte, ruse jukneviciene , fasistas kubilas ir visi uz pasivogtus MILIJARDUS !!!!!

Lietuvia

Lietuvia portretas
Ir ka? Ka norima pasakyti? Kapitalizmas, toki isrinko liaudis..., pinigai yra svadbiausia! Apie kokia dvasine busena snekama? Pinigai - produktas, o jeine, turek yrasa...! Gerai, kad ne ant kaktos tau parase..., o gal PARASHA..., jau neatskirsi...., nes mes LiETUVIAI...! Mjms matyti, kaip kaimynas degavuoja ir vargsta, taj kaifas, mes net drebam..., bet neduuoook Dieve...pachiam kas atsitiks, ir tu esi oazhemintas visu akyse..., zhiurek Liueetuveelee...! Sukos, ishajgintos savk sultyse!!!!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių