Po bankroto – vėl į banką?

Asmeninis bankrotas vieniems tampa išsigelbėjimu iš neišbrendamų skolų, kitiems – laisvė nuo įsipareigojimų. Paaiškėjo, kad skolų nesugebėję išsimokėti piliečiai po sėkmingos bankroto procedūros vėl gali kreiptis į banką ir reikalauti naujų kreditų.

Žlunga ir garsenybės

Šiuo metu Klaipėdos apskrities teismai yra užbaigę tik septynių asmenų bankroto bylas.

Neseniai į teismą dėl asmens bankroto procedūros inicijavimo kreipėsi buvęs krepšininkas Gintaras Einikis.

Tarp puspenkto šimto bankrutuojančių žmonių – ne tik G.Einikis, bet ir žinoma atlikėja Aistė Pilvelytė.

Su slegiančiomis skolomis nepajėgė susidoroti buvęs grupės "Picaso" dainininkas Dainius Skinderis, "Mis Lietuva 1996" Sandra Chlevickaitė.

Kiek anksčiau Latvijoje bankrutavo dainininkas Andrius Rimiškis. Teismų duris dėl bankroto varstė ir aktorius Ramūnas Rudokas.

Bankroto procesas su skolomis nesusidorojusiems piliečiams dažniausiai trunka apie trejus metus.

Sėkmingai užbaigus bankroto procedūrą, niekas netrukdo tokiam asmeniui ir vėl kreiptis į banką naujo kredito.

Juodajame sąraše – 10 metų

"Informacija apie bankrotą patyrusį fizinį asmenį yra skelbiama viešai 10 metų nuo bankroto proceso baigimo ar jo nutraukimo dienos. Ši informacija yra prieinama Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Finansų ministerijos duomenų bazėje. Minėtame tinklalapyje kiekvienas potencialus kreditorius – bankas, kredito unija ar sutelktinio finansavimo platformos dalyviai gali pasitikrinti informaciją apie asmenį, prašantį jam suteikti paskolą", – situaciją komentavo SEB banko Lietuvoje atstovė žiniasklaidai Jovita Bazevičiūtė.

Fiziniam asmeniui, kuriam buvo iškelta bankroto byla, nėra taikomi apribojimai, draudžiantys kreiptis į banką dėl finansavimo.

"Vienareikšmiškai atsakyti, koks būtų banko verdiktas, negalėtume. Kiekvienas sprendimas dėl kliento finansavimo yra individualus, bankas jį priima tik įsitikinęs kliento pajamų tvarumu ir įvertinęs visą visumą aplinkybių, tarp jų – ir asmens mokumo istoriją", – tikino J.Bazevičiūtė.

Iš užsienio – į teismą Klaipėdoje

Dažnokai į bankroto administratorių duris besibeldžiantys piliečiai nesismulkina ir be skrupulų, vos peržengę slenkstį, išpyškina: "Kiek reikia sumokėti, kad skolas nurašytų?"

"Ateina žmogus ir net nežino, kiek ir kam yra skolingas. Būna, jog nelabai supranta, kad skolas vis tiek reikės grąžinti. Kartais galima įtarti, kad mėginama bankroto procedūromis pasinaudoti nesąžiningai. Tačiau tokie atvejai sudaro tik kelis procentus", – tikino įmonės "Principo reikalas" bankroto administratorius Irmantas Lengvinas.

Daugelis konsultuodamiesi su bankroto administratoriais nesikuklina ir tiesiai šviesiai klausia, ar, sėkmingai nurašę asmens bankroto proceso metu buvusius kreditus, vėl galės kreiptis į bankus naujos paskolos.

"Sunku pasakyti, kaip bankai vertina tokius atvejus. Tačiau, kiek žinau, pastarieji tikrina tik pastarųjų šešių mėnesių kliento mokumą. Tik tais atvejais, kai kyla klausimų, patikrinamas ilgesnis mokumo laikotarpis", – tikino pašnekovas.

Kitas klausimas – kaip sėkmingai Lietuvoje bankrutavusių lietuvių mokumą vertintų užsienyje įsikūrusios kreditavimo įstaigos?

"Mano praktikoje tokių pavyzdžių nebuvo. Tačiau neseniai sėkmingai bankrutavo užsienyje gyvenanti lietuvių pora, kuri nuosekliai laikėsi mokumo grąžinimo plano ir, net gyvendama užsienyje, sugebėjo Lietuvoje užbaigti bankroto procedūrą", – pasakojo I.Lengvinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Natalija

Natalija  portretas
bankrutuojantis žmogus irgi yra mūsų visuomenės dalys jie suklydo kažkur ir kažkada visa Europą ir pasaulis taip gyveną

...

... portretas
Bankrutavę turi kalėjime sėdėt.

Antanas

Antanas portretas
Bardakas. Kas ka nori, tas ta ir daro ant lietuvos. Demokratija...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių