Po antrosios atrankos sėkmingai suformuota gelbėtojų komanda

Uostamiestyje suformuota gelbėtojų komanda, kuri užtikrins saugumą paplūdimiuose vasaros sezono metu. Kaip įprasta, ją sudarys 70 narių, tarp kurių – ir 12 merginų. Dar šią savaitę atrinkti gelbėtojai išbandys savo jėgas mokymuose.

Norinčiųjų – per 80

Prieš mėnesį pirmosios gelbėtojų atrankos metu buvo atrinkta pusė komandos – 35 gelbėtojai. Praėjusį šeštadienį suformuota ir likusioji grupės dalis.

Iš viso pajūryje tvarką prižiūrės ir poilsiautojus sergės 70 gelbėtojų.

Nors iš pradžių nerimauta, kad nepakaks merginų, antrojoje atrankoje jų pasirodė pakankamai. Šią vasarą dirbs 12 gelbėtojų moterų.

Šiemet tapti gelbėtojais panoro 80 žmonių, tačiau dalis jų pasirodė per silpni ir nelabai ištvermingi šiam darbui.

Vienas pagrindinių reikalavimų pretendentams – geri plaukimo įgūdžiai, ištvermė. Taip pat gelbėtojai turi būti stiprūs tiek fiziškai, tiek psichologiškai, atsakingi.

Treniruosis visą vasarą

Kandidatai uždarame baseine turėjo pademonstruoti, kaip toli nuneria, taip pat "į krantą" pargabenti pavargusį plaukiką.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandro Siakki pasidžiaugė, kad į abi atrankas atėjo išties stiprių kandidatų.

"Dalyviai plaukė 50 ir 200 metrų laikui, nėrė į tolį, atliko pavargusio plaukiko transportavimą. Buvo tokių, kurie pasirodė silpnai, bet atėjo ir daug profesionalių plaukikų. Bendras gelbėtojų lygis – tikrai geras", – apibendrino pašnekovas.

Kad gelbėtojai per daug neatsipalaiduotų, apmokymai nuolat vyks viso sezono metu, realiomis sąlygomis ir audringoje jūroje.

Pastebima, kad dažniausiai gelbėtojų darbą renkasi studentai. Merginos paprastai į jį žiūri vangiau, nors taip pat yra labai laukiamos, mat aštuonių reikia budėjimui moterų pliažuose. Likusios kartu su vaikinais dirba bendruose paplūdimiuose.

Šįmet apie pusę gelbėtojų komandos sudaro naujokai, kitą pusę – senbuviai.

Vienas vyras šį darbą dirbs jau 10-us metus. Dar keli paplūdimiuose saugumą užtikrins aštuntą sezoną.

Svarbiausia – prevencija

Šią savaitę tiek jau ne vienerius metus dirbantiems gelbėtojo darbą, tiek naujokams prasidės mokymai, kurių metų šie atnaujins žinias ir įgūdžius.

Pirmiausia jiems bus dėstoma teorija. Būsimieji gelbėtojai turės išklausyti ir pirmosios pagalbos kursus. Vyks praktiniai užsiėmimai paplūdimiuose. Gelbėtojai bus supažindinti su paplūdimiais, technika, darbo priemonėmis.

Esą daug dėmesio gelbėtojai skiria prevenciniam darbui.

"Mūsų tikslas – kad būtų kuo mažiau skęstančiųjų. Turime užbėgti įvykiams už akių", – pabrėžė A.Siakki.

Gelbėtojai paplūdimiuose darbą pradėjo startavus vasaros sezonui. Klaipėdoje jis paskelbtas nuo praėjusio penktadienio.

Pirmoji dalis atrinktos komandos iki birželio pradžios budės centriniuose postuose Smiltynės ir Antrosios Melnragės paplūdimiuose.

"Vanduo dar šaltas, apie 11 laipsnių, o prie jūros dažnai pučia šaltas vėjas. Taip buvo ir praėjusį savaitgalį – žmonės sulindo į kopas, o į patį paplūdimį dėl vėsos nėjo, todėl šių pajėgų užtenka", – aiškino pašnekovas.

Vasaros sezono metu gelbėtojai Smiltynės, Melnragės, Girulių paplūdimiuose dirba dviem pamainomis ir budi nuo 9 iki 21 val.

Buvo rastos ir slaugytojos, budinčios pliažuose. Daugumų medicinos darbuotojų čia dirba ne vienerius metus. Paplūdimiuose dirbantis medicinos personalas, aprūpintas visa reikalinga įranga pirmajai pagalbai, suteikti ir defibriliatoriai.

Apmokomi ir vaikai

Mokymai svarbūs ne tik būsimiems gelbėtojams. Apie pavojūs jūroje ir kaip nuo jų apsisaugoti "Klaipėdos paplūdimių" darbuotojai aiškina ir vaikams.

Viena tokių prevencinių paskaitų vyko praėjusį penktadienį Antrojoje Melnragėje, prie gelbėjimo stoties. Saugaus elgesio prie vandens pamokėlėje dalyvavo M.Gorkio pagrindinės mokyklos ketvirtos klasės mokiniai ir neįgaliųjų centro "Klaipėdos Lakštutė" jaunuoliai.

Pastarieji sužinojo, kaip elgtis pradėjus skęsti, kaip padėti pavojuje atsidūrusiam draugui, kur saugiau maudytis, kaip išplaukti iš duobės, taip pat ir apie vėliavų reikšmes.

Į pamoką atvyko per 40 klaipėdiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių