Pirmiausia Klaipėdos pilį atstatys virtualioje erdvėje

Tarptautinės konferencijos metu sutarta, kad Klaipėdos pilį reikia atkurti. Tačiau, kada galėtų prasidėti darbai, nėra aišku. Pabrėžiama, jog iki pastarųjų starto dar reikia daug nuveikti.

Paramos gauti negalės

Tarptautinė konferencija „Klaipėdos pilies atkūrimo perspektyvos“ organizuota kaip diskusijų platforma. Renginys sulaukė didelio miestiečių susidomėjimo.

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Reda Švelniūtė pasakojo, kad pagrindinius tikslus pavyko pasiekti.

„Esminis klausimas buvo, ar reikia atkurti pilį. Dauguma dalyvių pasisakė už miesto atstatymą. Išsiaiškinome ir paveldosaugos atstatymo praktiką Lietuvoje. Paramos tam negalėtume gauti. Ji teikiama tik esamų objektų atnaujinimui, o ne naujų statymui“, – pasakojo vyriausioji specialistė.

Pasak R.Švelniūtės, pritrūko laiko išdiskutuoti, kas turėtų įsikurti atstatytoje miesto tvirtovėje, kokios veiklos turėtų būti organizuojamos.

Apsispręsta tik dėl to, kad turėtų būti derinamos viešosios ir komercinės paslaugos.

Skelbs tarptautinį konkursą

Įvertinus Klaipėdos miesto partnerio – Ščecino (Lenkija), kuris yra atkūręs ne vieną paveldosauginį objektą, patirtį planuojama skelbti tarptautinį pilies pritaikymo idėjos konkursą.

Manoma, kad taip į miesto tvirtovės įveiklinimą būtų pažvelgta kitomis akimis. Rengiantis konkursui, bus bendradarbiaujama, tariamasi su Ščecinu.

Termino, kada galėtų prasidėti, pilies atstatymas nėra. Kadangi paramos projektui gauti nėra galimybių, reikėtų ieškoti partnerių. Pabrėžiama, kad savivaldybė nėra pajėgi viena atstatyti pilį.

„Jei norime pritraukti verslą, tai turimą kažką jam pasiūlyti“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Tarptautinės konferencijos metu buvo pristatyti ir kelias dienas anksčiau vykusio Pilies hakatono rezultatai. Viena idėja paliko ypač didelį įspūdį.

Pasiūlyta sukurti papildytosios realybės mobilioji programėlė, kuri leidžia matyti virtualius objektus esant realioje vietoje. Vilniečių kompanija „Tag of Joy“ parengė daug tokių projektų.

Kol kas atstatys virtualioje realybėje

Konferencijos metu pateiktas video filmukas, kaip tai galėtų atrodyti realybėje. Žmogus stovi piliavietėje, sukioja telefoną, į kurį parsiųsta speciali programėlė, į skirtingas puses, o ekrane mato pilį su visomis detalėmis. R.Švelniūtė tvirtino, kad šį projektą planuojama vystyti kitąmet.

„Pilies hakatonas pasiteisino. Idėja tikrai verta dėmesio. Kol pilis bus atstatyta, žmonės ją galėtų matyti skaitmeninėje erdvėje. Norime išvystyti šią idėją“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Daug patirties paveldosauginių objektų atstatyme turinčio Ščecino atstovai pataria miestiečius iš anksto pratinti prie atstatytos pilies vaizdo. Kol prasidės darbai jos vietoje, pastatyti tokios pat formos, laikiną statinį paviljoną.

Konferencijos metu atskleista, kad Europoje klesti tos pilys ir veiklos jose, kur lankosi vietos gyventojai. Tos, kurios orientuojasi tik į turistus, merdi.

„Vadinasi einame teisinga linkme. Visada pabrėžėme, kad pilis atstatoma ne turistams, ne miesto svečiams, o gyventojams“, – pabrėžė R.Švelniūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memelis Mėnulis

Memelis Mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą tvirtovę, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai..

To Klaipedietis

To Klaipedietis portretas
Tai nevaziuok pro ta statoila piko valandomis ir viskas

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Sutvarkykite kiemus gyventoju, stovejimo aiksteles. Vaikas futbolo/krepsio aiksteles. Sutvarkykite prakeikta statoilo zieda kur didziausios spustys neimanoma pravaziuoti visa diena. Ar jau neturim, kur tu pinigu skirti. Debilizmas
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių