Piliakalnių atgimimą žlugdo biurokratija

Daugiau nei prieš dešimtmetį gimusiems uostamiesčio planams sutvarkyti du Klaipėdos piliakalnius pagalius į ratus kiša biurokratiniai procesai. Viliamasi, kad šiemet pagaliau pavyks žengti Purmalių ar Žardės piliakalnių sutvarkymo link.

Pasigedo dėmesio

Dviejų Klaipėdai priklausančių piliakalnių sutvarkymo galimybes, esamą situaciją bei kylančias problemas neseniai aptarė Klaipėdos tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Vienas jų – Laisvūnas Kavaliauskas pastebėjo, kad pastaraisiais metais piliakalniai gana aktyviai buvo tvarkomi Klaipėdos ir Kretingos rajonuose.

L.Kavaliausko teigimu, nors uostamiesčiui priklausantys Purmalių ir Žardės piliakalniai yra įdomūs objektai, tačiau kol kas rimtesnio dėmesio jie nesulaukė.

Teigiama, kad Žardės piliakalnis yra lankomas labiau – čia pietinės miesto dalies gyventojai neretai užsuka drauge su savo keturkojais, o kai kurie čia net laidoja nugaišusius šunis.

"Purmalių piliakalnis prieš penkerius ir daugiau metų miestiečiams buvo labiau prieinamas. Ten buvo takas iš Labrenciškių kvartalo pusės. Po kelio tvarkymo darbų, prie piliakalnio sunkoka prieiti", – situaciją apibendrino L.Kavaliauskas.

Anot jo, abu piliakalnius būtina tvarkyti, nes susidomėjimas šiais objektais didėja, juolab kad šie metai yra paskelbti Piliakalnių metais.

Pastebėta, kad pastaruoju metu buriasi visuomenininkų būreliai, kurie periodiškai kiek aptvarko piliakalnių prieigas. Tačiau tokios priežiūros jau nepakanka.

Įsuko biurokratinė mėsmalė

"Situacija gal šiek tiek graudoka, bet kartu ji galbūt netgi tragikomiška", – uostamiesčiui priklausančių piliakalnių tvarkybos padėtį apibendrino Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Anot jo, techninis Purmalių piliakalnio sutvarkymo projektas buvo parengtas 2003 m., Žardės piliakalnio – 2006-aisiais.

Tačiau iki šiol jokie realūs darbai nevyksta, mat jiems koją kiša biurokratiniai procesai.

"Kai prieš pusantrų metų susitikome su Kultūros paveldo departamentu, parodėme jiems šiuos projektus ir paklausėme, ar išduos mums leidimus minėtus objektus sutvarkyti Piliakalnių metams, išgirdome atsakymą, kad ne. Esą šie projektai netinka ir juos reikia pakoreguoti. Jie gali būti gražūs, bet kai reikia imtis realių veiksmų, įtraukia biurokratinė mėsmalė, ir mes nebematome šviesos tunelio gale", – neslėpė V.Juška.

Jo teigimu, anksčiau gana kokybiškai parengti ir su departamentu suderinti projektai šiuo metu koreguojami. Tikimasi, kad tai bus atlikta iki šių metų pabaigos.

Dėl Žardės – problemos

Numatoma, kad, sutvarkant Purmalių piliakalnį, bus patobulintas susisiekimas su juo – nutiestas dviračių ir pėsčiųjų takas.

Tiesa, atkreipiamas dėmesys, kad kai kurie specialistai teigiamai vertina paprastesnes Purmalių piliakalnio pasiekimo galimybes. Esą dėl to tinkamai rekreacijai nepritaikytas objektas yra mažiau niokojamas ir išlieka autentiškesnis.

Situacija ne tokia paprasta planuojant kito miestui priklausančio piliakalnio ateitį.

V.Juška pripažino, kad, sprendžiant Žardės piliakalnio sutvarkymo klausimus, problemų – itin daug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bejėgė Klaipėda

bejėgė Klaipėda portretas
Kodėl piliakalnių atgimimo nežlugdo kiti miestai bei rajonai?

JOP

JOP portretas
išvada.. tvarkomas tavo namas, o tu vis vilkini statybininkui pasakyti,ar 3 langai ar 4. Ar tai normalu?

Anonimas

Anonimas portretas
HA HA. Dažna situacja pati piliakalnių priežiūros institucija, KULTŪROS VERTYBIŲ DEPARTAMENTAS,Atliekant kadastrinius matavimus, projektus panašiems ojektams patikslinimų iš KPD tenka laukti po 6 mėn... Tvarkomas jų objektas, o jie su savo virtuve nė krust. Abusrdas. Savo laiku galimai nerimtai žiūrėta į darba, kapinės pažymėtos kertant antkapius ir panašiai. Kas bus toliau jei taip vangfiai žiūrima į tai, gal reiktų naikinti juos ar bent jau vadovus keisti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių