Pėsčiųjų perėjoms – specialus dekoras

Klaipėdos menininkai, sekdami užsienio šalių pavyzdžiu, nori žaismingais piešiniais papuošti mieste esančias perėjas. Ši iniciatyva sukėlė daug diskusijų tarp saugaus eismo specialistų. Pasak jų, idėja graži, bet gali sukelti rūpesčių.

Virstų pianino klavišais

Idėja papuošti kai kurias pėsčiųjų perėjas piešiniais pristatyta Saugaus eismo komisijos nariams.

Viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės", kuri koordinuoja programą "Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė", projektų vadovė Goda Giedraitytė teigė, kad pirminėje paraiškoje buvo įsipareigota įgyvendinti projektą "Ženk su kultūra". Jo tikslas – meniškai apipavidalinti kai kurias perėjas.

"Norime pasitarti su saugaus eismo specialistais, ar galime realybe paversti šį projektą, ar tai netrukdys eismo dalyviams. Pasaulinėje praktikoje meniškai apipavidalintų pėsčiųjų perėjų pavyzdžių yra daug. Jos – pačios įvairiausios", – pasakojo projektų vadovė.

G.Giedraitytė teigė, kad papuošti norima penkias pėsčiųjų perėjas. Jos būtų ne tik miesto centre, bet ir pietinėje jo dalyje.

"Norime, kad visame mieste jaustųsi, jog esame Lietuvos kultūros sostinėje. Dėl vietų tartumėmės. Rinktumėmės tas, kur yra mažesnis judėjimas, kad kiltų kuo mažiau problemų. Pavyzdžiui, būtų labai gražu, jog pėsčiųjų perėja, vedanti nuo Muzikinio teatro skulptūros "Arka" link, virstų pianino klavišais", – kalbėjo projektų vadovė.

G.Giedraitytė taip pat akcentavo, kad būtų stengiamasi nesugadinti pačios pėsčiųjų perėjos žymėjimo. Piešiniai atsirastų šonuose ar tarpuose. Pasak projektų vadovės, yra sutarta su vietos menininkais, kad jie parengtų vizualizacijas, kurios būtų derinamos.

Nenori būti pikti dėdės

Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika pripažino, kad menininkų idėja yra graži, reginys – malonus akiai, bet,  įgyvendinus šį sumanymą, gali kilti problemų, įvykus eismo nelaimėms.

"Atliekame labai daug eismo įvykių tyrimų. Patys skaudžiausi būna tie, kai žmonės nukenčia, eidami per pėsčiųjų perėjas. Prasidėjus bylinėjimuisi, kaltininkų advokatai pradeda detalius ieškojimus – ar perėja buvo matoma, atitiko standartus, Kelių eismo taisykles, ar pažymėta teisėtai. Klausimas, ar meniški perėjų papuošimai nepakenks tokiems tyrimams", – svarstė pareigūnas.

M.Džermeika pabrėžė, kad nenorima pakenkti eismo įvykių metu nukentėjusiajai pusei.

"Nenorime būti tie pikti dėdės, kurie nepritaria tokiai gražiai iniciatyvai, bet turime įvertinti galimas pasekmes. Susilaikysime nuo sprendimo. Gatvių šeimininkas yra savivaldybė. Patys nuspręskite, ar imsitės šio projekto. Jei pritarsite, siūlyčiau rinktis mažiau judrias pėsčiųjų perėjas", – dėstė viršininkas.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas siūlė pažvelgti į šią situaciją kūrybiškai.

"Vargu, ar piešiniai turės neigiamos įtakos eismo saugumui. Veikiausiai kaip tik labiau atkreips dėmesį į perėjas. Žinoma, bylinėjantis gali kilti problemų, bet neturėtume visko bijoti", – teigė vicemeras.

Siūlė dekoruoti perėjimus

Pasak A.Šulco, dekoruodami perėjas menininkai neturėtų per daug nukrypti nuo esamo jų vaizdo.

Vicemeras taip pat siūlė žaismingai išpiešti ne pėsčiųjų perėjas, kurioms taikomi griežti reikalavimai, bet perėjimus – vietas, kur pėstieji gali kirsti gatvę, nors perėjos nėra, bet turi netrukdyti transporto priemonių eismui.

"Nematau jokių problemų spalvingai pažymėti tokias vietas. Nemanau, kad ir ryškus pėsčiųjų perėjų nudažymas kenktų eismo saugumui", – tikino mero pavaduotojas.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda akcentavo, kad piešiniai perėjimuose neturėtų būti panašūs į pačias perėjas. Priešingu atveju gali kilti nelaimių.

Juolab kad pėstieji vietose, kur buvo panaikintos pėsčiųjų perėjos ir liko perėjimai, nevengia kirsti gatvės.

Piešiniai pakenkti neturėtų

Kad nereikėtų keisti pėsčiųjų perėjų žymėjimo, pritarė ir mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė. Vicemerės nuomone, jose būtų galima naudoti tik puošybos elementus.

"Pavyzdžiui, eina vaikai. Kažkokių iškraipymų neturėtų būti. Perėjos galima ir apskritai neliesti. Dekoraciją nupiešti šalia", – sakė vicemerė.

Viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis siūlė drąsiau žiūrėti į pėsčiųjų perėjų dekoravimą.

"Pėsčiųjų perėjų tikslas – atkreipti dėmesį, kad toje vietoje reikia pristabdyti, būti atidiems. Jei bus nupiešti vaikai ar kokie kiti dalykai, tai ne sumažins, o padidins saugumą. Nebijokime ir nenukrypkime į formalius bei teisinius dalykus", – pabrėžė vadovas.

Tiltas virs fotosienele

Saugaus eismo komisija nutarė, kad pačių pėsčiųjų perėjų iškraipyti nereikėtų. Dekoracijas galima piešti šalia. Taip pat žaismingai gali būti pažymėti perėjimai. Pabrėžta, kad piešinius reikia suderinti su policija, kad ši įvertintų saugumą.

Komisija palaimino ir kitą Jūros šventės organizatorių idėją – paversti Pilies tiltą fotosienele.

"Jūros šventės metu šiemet Klaipėdą aplankys tarptautinė didžiųjų burlaivių regata. Dalis laivų švartuosis prie Danės krantinės. Pilies tiltą reikės kelti devynis kartus. Manoma, kad ant jo būtų galima užrašyti "Jūros šventė 2017, Klaipėda". Galima dar pridėti ir "Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė". Užrašą suderintume. Tiltas taptų simboline fotosienele", – idėją pristatė G.Giedraitytė.

Prie pakelto Pilies tilto nusifotografavę žmonės nuotraukomis dalytųsi socialiniuose tinkluose ir taip skleistų žinią apie miestą, jo renginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
Nice

...

... portretas
KLIEDESIAI - perėja ne vieta sustojus į grindinį žiopsot.

bukumas

bukumas portretas
Čia tai tikrai kultūros sostinės "vertas" sumanymas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių