Pažėrė kritikos valstybės simbolių pateikimui

Jau daugybę metų pro pirštus žiūrima į Lietuvos vėliavos, herbo ir kitų simbolių pateikimą viešosiose vietose. Tuo įsitikinę specialistai ragino vykdyti griežtesnę kontrolę.

Penktadienį posėdžiavusioje Klaipėdos miesto įvaizdžio komisijoje dizaineris Kęstutis Mickevičius pažėrė kritikos viešosiose erdvėse pasirodančiai valstybinei atributikai.

Jo teigimu, mieste jau daugybę metų sistemingai nesilaikoma puošybos elementų per valstybines šventes tvarkos.

"Tą problemą keliu ne vienerius, gal jau dešimt metų. Miestas turėtų būti puošiamas konkurso būdu. Reikėtų nesityčioti iš valstybinės vėliavos. Privatus asmuo gali elgtis, kaip nori, o valdžia vis dėlto turi laikytis tam tikrų taisyklių, kurios yra priimtos", – kalbėjo dizaineris.

Jo žodžiais, savivaldybė, priešingai nei žmogus, turi ribotą saviraiškos laisvę ir tos ribos yra aiškiai nustatytos.

Pavyzdžiui, negalima nepaisyti valstybinės vėliavos spalvų.

"Tarkime, ką vaizduoja trispalvis plakatas su išskrendančiais paukščiais? Kad Lietuva išsiskraido? Arba matau valstybinį herbą, užkeltą ant pagalio ir oranžinės spalvos audinį. Šioje vietoje reikėtų laikytis tam tikrų reikalavimų," – teigė K.Mickevičius.

Užkliuvo ir rašybos klaidos, kurios esą metų metais vis kartojamos.

"Vyksta didelės diskusijos, kad telefonu reikia rašyti lietuviškai, tuo metu užuot vartoję "Vasario 16-oji" – įvardžiuotinę formą, rašoma "Vasario 16 d." Juk vis tiek turime paisyti lietuvių kalbos gramatikos. Vyksta ilgos derybos – rašyti ilgą ar trumpą brūkšnį, minusą ar brūkšnelį. Vis dėlto tai ne meniniai sprendimai, o savivaldybės reikalai", – į vatą nevyniojo dizaineris.

Anot Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, matyt, egzistuoja per silpnas arba neaiškus reglamentavimas.

"Jis labai detalus ir labai konkretus", – nesutiko K.Mickevičius.

"Tada kodėl mieste atsiranda tokių dalykų?" – klausė N.Laužikienė.

Esą klaidas lemia kontrolės stoka, todėl į tai bus atkreiptas dėmesys.

"Ši problema tikrai yra, bet tai ne Įvaizdžio komisijos darbo dalis, šį klausimą kelsiu savivaldybės administracijoje ir labai griežtai, kad tokie dalykai daugiau nesikartotų", – nukirto N.Laužikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių