Pažeidėjus drausmino baudomis

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius pernai surinko 221 tūkst. eurų baudų. Iš jų bene didžiausią dalį paklojo vairuotojai, pažeidę vietinės rinkliavos mokėjimo tvarką.

Rinkosi „užmaršumo“ mokestį

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai suskaičiavo praėjusių metų veiklos rezultatus. 2014 m. jie fiksavo 6 527 pažeidimus, kai miestiečiai ar svečiai ignoravo vietinę rinkliavą, mokamą už automobilių statymą.

Vietinės rinkliavos mokėjimo tvarkos pažeidimai rekordus mušė 2012-aisiais, kai buvo nubausta daugiau nei 17 tūkst. vairuotojų. 2013 m. tokių pažeidėjų sumažėjo iki 6 886.

„Didžiąją dalį pažeidimų ir sudaro rinkliava už automobilių statymą, kuri, palyginti su 2013 m., sumažėjo beveik tris kartus. Tai reiškia, kad pasiteisino „užmaršumo“ mokestis. Žmonės jį sumoka ir lieka nebausti. Prasižengėliai iki 24 val. sumoka visos dienos rinkliavą ir jie tuo naudojasi“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė.

Trūksta stovėjimo aikštelių

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai atkreipė dėmesį, kad pernai itin išaugo skaičius pažeidėjų, kurie nepaisė Kelių eismo taisyklių, draudžiančių sustojimą ar stovėjimą mieste. 2013 m. už šiuos pažeidimus nubausta 2 018 asmenų, 2014 m. tokių pažeidėjų buvo 6 073, o 2012 m. – tik 478.

„Nuo praėjusių metų pradžios įgaliojimai prižiūrėti šią sritį suteikti ir savivaldybėms. Mes turėjome teisę surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolus ne tik už kiemuose, bet ir miesto gatvėse netvarkingai pastatytus automobilius“, – K.Vintilaitė paaiškino, kodėl pernai taip išaugo tokių pažeidėjų skaičius.

Viešosios tvarkos skyriaus vadovės teigimu, ši problema gyvuos tol, kol nebus išspręstas naujų automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo Klaipėdos miegamuosiuose rajonuose klausimas.

Pasak K.Vintilaitės, suprasdami situacijos sudėtingumą, specialistai ten stengiasi važiuoti kuo rečiau. Esą vykstama tik tuo atveju, jei skyrius gauna gyventojų skundų dėl netvarkingai pastatytų mašinų.

Problema – apleisti statiniai

Viešosios tvarkos skyriaus atstovai atkreipė dėmesį, kad mieste nesilaikoma ir statinių tinkamos priežiūros taisyklių. Nuo 2012 m. iki pernai tokių pažeidėjų skaičius išaugo penkis su puse karto – nuo 34 iki 189 asmenų.

„Tai viena sunkiausiai rezultatą pasiekiančių kontrolės sričių. Didžiausią rūpestį kelia negyvenami pastatai. Paprastai jie būna be langų, durų, su išgriuvusia tvora. Į jų teritoriją laisvai gali patekti benamiai, ten jie nakvoja, sukelia gaisrus. Tokių pastatų savininkus teko bausti“, – teigė K.Vintilaitė.

Buvo įspėti ir valdytojai pastatų, kurių fasadai išpaišyti grafičiais. Visi esą po įspėjimų susitvarkė.

Baudė ir prekeivius, ir rūkalius

Viešosios tvarkos skyriaus akiratyje yra ir gyvūnų augintojai. Tačiau gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo bei ženklinimo ar registravimo taisyklių pažeidimų pernai, palyginti su 2013 m., sumažėjo nuo 30 iki 23.

Pasak K.Vintilaitės, kas savaitę Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su policijos pareigūnais važiuodavo į vietas, kuriose šunys vedžiojami gausiausiai, ir tikrindavo, kaip laikomasi taisyklių.

Pernai specialistai ėmėsi sistemingai kontroliuoti ir prekybą viešose vietose. 2012 ir 2013 m. šioje sferoje buvo fiksuota tik po 19 pažeidimų, o pernai jų skaičius išaugo iki 119.

„Pernai vasarą vos vienas patikrinimas kas savaitę davė štai tokius rezultatus. Didžiulė dalis tų smulkiųjų prekybininkų neturėjo leidimo prekiauti“, – pabrėžė K.Vintilaitė.

Pernai nubausti ir 82 rūkaliai, dūmą traukę draudžiamose vietose, taip pat 72 asmenys valstybinių švenčių dienomis neiškėlę trispalvės. Per pastaruosius dvejus metus nuo 505 iki 231 sumažėjo pažeidėjų, kurie nesilaikė išorinės reklamos įrengimo reikalavimų.

Iš viso Viešosios tvarkos skyrius per 2012 m. surašė 18 224 protokolų, 2013 m. – 10 226, o 2014 m. – tik 14 420. Pernai buvo išnagrinėtos 2 159 administracinio teisės pažeidimo bylos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senamiestis

senamiestis portretas
noriu paklausti jei vienam butui yra trys auto ,kiek butui galima pirkti leidimų statyti kieme a/m.?sako Leidžia tik du,kodėl?

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Manes liberalai nepiktina Mane piktina valdisku automobiliu turetojai.PVZ Naujakiemio 17 Cia kiekviena vakara yra parkuojami du krovininiai vienas taksi ir trys lengvieji ivairiu fimu automobiliai. BE TO sie zmones turi ir savus auto Todel labai pikta kai grizus veliau nerandi vietos kur palikti savaji

Valio

Valio portretas
manes irgi,šalin liberalus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių