Paveldo pastatams – miesto injekcijos

Uostamiestyje baigiama rengti ir tobulinti tvarka, numatanti kokiomis sąlygomis miestas galės atseikėti lėšų paveldo pastatams tvarkyti. Žadama, kad prioritetas bus skiriamas statinių fasadų remontui.

Klaidos kainuotų brangiai

Klaipėda ieško būdų, kaip suaktyvinti paveldo statinių atnaujinimo procesą, ir ketina prisidėti savo lėšomis.

Šiuo metu savivaldybėje jau baigiama suruošti speciali tokios miesto pagalbos statinių valdytojams skyrimo tvarka.

"Pastaroji yra gana sudėtinga, tad ją reikia tikrai gerai parengti, juk visa tai yra susiję su finansiniais dalykais. Tai opus klausimas. Paveldo tvarkyba yra sudėtingas dalykas, todėl čia klaidos tiek valdytojams, tiek miestui gali brangiai kainuoti ", – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Prioritetas – fasadai

Pašnekovo teigimu, Klaipėdoje suskaičiuota apie 300 valstybės arba savivaldybės saugomų pastatų.

Numatoma, kad miestas prie tokių statinių atnaujinimo prisidės tik iš dalies ir pagal iš anksto numatytus prioritetus, tad pastatų valdytojai dalį pinigų objektų rekonstrukcijai turės rasti patys.

"Manome, kad prioritetas turi būti pastatų fasadų tvarkyba senamiestyje ir naujamiestyje. Ypač tų fasadų, kurie yra prie pagrindinių gatvių", – įvardijo V.Juška.

Pastebima, kad statinių fasadai miesto įvaizdžiui, jo veidui turi didžiausią reikšmę, skatina turizmą.

Dėl finansų dar svarsto

Anot skyriaus vedėjo, dėl finansavimo, kurį skirs miestas, dydžio vis dar diskutuojama. Tikėtina, kad bus nustatytos tam tikros skiriamos sumos lubos.

"Klausimas toks – ar paskirstyti šią paramą kuo platesniam valdytojų ratui, ar apsiriboti keliais objektais, kurie galbūt  visus tuos pinigus ir "suvalgytų". Apie tai dar kalbame", – aiškino Paveldosaugos skyriaus vedėjas.

Jei būtų nustatyta maksimali galima skirti suma, tai leistų paramą paskirstyti didesniam ratui atnaujinti planuojamų pastatų. Akcentuojama, kad tai skatintų didesnio skaičiaus pastatų tvarkybos pradžią.

Kol kas dar neįvardijama, kiek pinigų kasmet miestas pasiryžtų atseikėti numatomiems rekonstruoti paveldo statiniams.

Siekia išjudinti situaciją

Miesto paramą pastatų valdytojai galės gauti tiek darbų projektams rengti, tiek patiems darbams, tad viliamasi, jog gautos lėšos kiek išjudins situaciją.

V.Juška pabrėžė, kad ši tvarka – paveldo tvarkybos darbų finansavimo, todėl objektai, kuriems rekonstruoti bus bandoma gauti finansavimą, turės būti įtraukti į kultūros vertybių registrą ir paskelbti saugomais.

Pašnekovas tvirtino, kad šiuo metu rengiama tvarka jau yra gana išbaigta – nustatyta atsiskaitymo tvarka, kokius dokumentus žmonės turės pateikti, kaip bus sprendžiama, kokie objektai yra prioritetiniai ir kas gali pretenduoti dėl paramos.

Manoma, kad jau rudenį ši tvarka bus baigta rengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Siūlyčiau paramą skirti platesniam valdytojų ratui, kad visko "nesuvalgytų" keli objektai. Nors ir po mažiau, bet po truputį visi apsitvarkytų.

Savininkams

Savininkams  portretas
seniai galėjo įsukti i sikines tukstantines baudas ir po kurio laiko tie pastatai but atiteke savivaldybei už dyka.O atremontavus galėtume parduoti už gerą kaina ir uždirbti

Anupras

Anupras portretas
Su šiais darbai vėluojama gerą dešimtmetį- Senamiestis ir Naujamiesčio pagrindinėse arterijose atrodantys pastatai atrodo klaikiai. Seniai galėjome atnaujinti fasadus, bet vis girdžiu Simonavičiūtės aimanas: "Čia savininkų reikalas".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių