Klaipėdos miestas pritrūko svajonių?

Klaipėdos miesto taryba patvirtino rekordinio dydžio biudžetą. Palyginti su praėjusiais metais, finansavimas didėjo beveik visoms sritims. Pirmą kartą ne tik užteko lėšų miesto strateginiame plane numatytoms priemonėms, bet dar ir liko.

Išaugo 17,9 proc.

Šių metų patvirtintas miesto biudžetas siekia per 164,2 mln. eurų. Jis 24,89 mln. eurų arba 17,9 proc. didesnis nei patvirtintas praėjusių metų pradžioje.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė atkreipė dėmesį, kad dėl gautų dotacijų ir didesnių viršplaninių pajamų praėjusių metų biudžetas buvo tikslinamas kelis kartus. Praėjusių metų pabaigoje jis siekė 149,8 mln. eurų.

Į šių metų biudžetą nėra įtrauktas praėjusių metų likutis. Jis siekia 19,284 mln. eurų. Būtent jis, svarstant biudžetą, ir užkliuvo miesto tarybos nariams.

R.Kambaraitė aiškino, kad likutis susidarė, nes gauta daugiau nei numatyta viršplaninių lėšų, nebuvo įgyvendinti kai kurie projektai.

Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė tvirtino, kad praėjusiais metais likusios lėšos turės būti įsisavintos šiemet.

Didžioji dalis likučio bus skirta priemonėms, kurioms įgyvendinti planuota imti paskolas. Taip pat dalis lėšų bus sugrąžinta biudžetinėms įstaigoms, nes tai jų gautos pajamos, paskoloms grąžinti, kreditiniams įsiskolinimams apmokėti.

Pridėjus praėjusių metų likutį, miesto biudžetas siekia apie 183,5 mln. eurų.

Įtrauktos dar ne visos lėšos

Numatoma, kad daugiausia pajamų – 45,7 proc. – į miesto biudžetą bus surenkama iš Gyventojų pajamų mokesčio. Prognozuojama, kad uostamiesčio savivaldybė šiemet jo surinks apie 75 mln. eurų – 6,7 mln. eurų arba 9,8 proc. daugiau nei planuota praėjusiais metais.

Kiti savivaldybės teritorijoje surenkami mokesčiai sudarys 9,3 proc. Valstybės dotacijos – 26 proc. Jos turėtų siekti apie 42,6 mln. eurų. Didžiausią dalį jų sudaro lėšos mokinio krepšeliui – apie 33,7 mln. eurų. Palyginti su praėjusiais metais, tai 5,7 proc. daugiau.

Numatoma, kad ES paramos lėšos sudarys 9,8 proc., ilgalaikio turto realizavimo pajamos – 1,1 proc., kitos pajamos – 8,1 proc. miesto biudžeto.

Į siūlomą patvirtinti miesto biudžetą dar nėra įtraukta dalis lėšų – kelių ministerijų dotacijų, ES pinigai. Gavus pastarąsias ar pasirašius sutartis, biudžetas bus tikslinamas.

Daugiausia pinigų – švietimui

Šių metų miesto biudžetas yra subalansuotas – išlaidas siūloma tvirtinti tokio pat dydžio kaip pajamos – 164,2 mln. eurų. A.Špučienė tvirtino, kad beveik visoms programoms suplanuotas didesnis finansavimas nei praėjusiais metais.

„Anksčiau trūkdavo lėšų priemonėms, kurios numatytos strateginiame plane, įgyvendinti. Šiemet turime daugiau pinigų nei priemonių. Kovą reikės išspręsti šį teisinį neatitikimą. Pagrindinė to priežastis – praėjusiais metais gavome daugiau viršplaninių lėšų nei galvojome. Dėl to turime likutį“, – paaiškino direktorė.

Tradiciškai daugiausia miesto biudžeto lėšų šiemet žadama skirti švietimo funkcijai užtikrinti – apie 71,9 mln. eurų. Tai sudaro 43,8 proc. miesto biudžeto. Suskaičiuota, kad ši suma yra 4,36 mln. eurų – 6,5 proc. didesnė nei pernai.

Politikams užkliuvo paskolos

R.Kambaraitės teigimu, beveik du kartus didėja finansavimas kultūrai ir poilsiui – nuo 10,5 iki 19,3 proc. biudžeto. Tai sudaro apie 2,5 mln. eurų.

Skaičius padidino suplanuoti kultūriniai įvykiai: tarptautinė regata „The Tall Ships Races“, Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės renginiai, pasiruošimas projektui "Klaipėda – Europos kultūros sostinė 2022 m.". Daugiau lėšų bus atseikėta ir įstaigų remontui.

Nuo 8,5 iki 6,2 proc. – 4,156 mln. eurų mažėja finansavimas valdymo funkcijai užtikrinti.

R.Kambaraitė atkreipė dėmesį, kad Klaipėdos savivaldybė beveik nebeturi paskolų. Tarybos narys Tomas Meškinis klausė, kodėl pastarosios grąžinamos.

„Palūkanos dabar yra nedidelės, o mieste problemų – daug. Būtų galima įgyvendinti kitų projektų“, – tvirtino tarybos narys.

Pirks specialią įrangą

Urbanistinio planavimo programai numatytas 520 tūkst. eurų didesnis finansavimas. Daugiau lėšų bus skiriama detaliųjų ir žemės sklypų planams rengti. Finansavimą šiai programai didina ir lėšos, žadamos Liepų g. 7 pastato, kur įsikūrusi savivaldybė, remontui.

Smulkiojo verslo programai finansavimas didėja 231 tūkst. eurų. Numatoma suvienodinti prekybos vietas viešosiose erdvėse, investuoti į smulkiojo verslo skatinimo, rinkodaros priemones.

Aplinkos apsaugos programai atseikėtos lėšos išauga 1,662 mln. eurų. Gausiausia suma suplanuota Sąjūdžio parko daliai sutvarkyti ir oro valymo įrangai įsigyti.

Finansavimas Susisiekimo programai didinimas 4,451 mln. eurų. Didžiausios sumos numatytos bilietų lengvatoms finansuoti. Planuojama atnaujinti pėsčiųjų takus, šaligatvius.

Miesto infrastruktūros projektų priežiūros ir modernizavimo programa išauga 3,867 mln. eurų. eurų. Daugiau lėšų bus skirta aikštėms, skverams ir bendrojo naudojimo teritorijoms atnaujinti, švarai ir tvarkai užtikrinti, viešųjų erdvių ir gatvių apšvietimui, kapinių priežiūrai, duobėms taisyti.

Jaunimo politikos programai atseikėjama 81 tūkst. eurų daugiau. Finansavimas sportui didėja 15,390 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

N. Puteikienė

N. Puteikienė portretas
Pinigai nepanaudojami, o jau antri metai nepriprašau keliolikos tūkstančių keltuvo neįgaliesiems Bendruomenės centre, kurį patys liberali pompastiškai vadina socialiniu klasteriu. Neįgalius žmones reikia rankomis užnešti į salę antrajame aukšte, kurioje ir vyksta renginiai. Lygiai taip pat nerado pinigų ir neįgaliųjų tualetui Žvejų kultūros rūmuose. Prabangus miestas - projektai - tik milijoniniai...

Almantas

Almantas portretas
Sutaupyta, tačiau gatvių būklė Tauralaukio rajone 19 amźiaus lygio. Gėda
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių