Pasiūla: nuo menų iki gamtos ir technologijų

Netrukus moksleiviams teks vėl žingsniuoti į mokyklą. O ką veikti po pamokų? Uostamiesčio jaunimas šįmet, panašu, nenuobodžiaus. Klaipėdoje veikiančios neformaliojo ugdymo įstaigos jau atveria duris produktyvaus laisvalaikio pageidaujantiems, įvairaus amžiaus jaunuoliams. "Veiklų daug, tik spėk dalyvauti", – vieningai tikina įvairias veiklas organizuojantieji.

Netrukus moksleiviams teks vėl žingsniuoti į mokyklą. O ką veikti po pamokų? Uostamiesčio jaunimas šįmet, panašu, nenuobodžiaus. Klaipėdoje veikiančios neformaliojo ugdymo įstaigos jau atveria duris produktyvaus laisvalaikio pageidaujantiems, įvairaus amžiaus jaunuoliams. "Veiklų daug, tik spėk dalyvauti", – vieningai tikina įvairias veiklas organizuojantieji.

Jaunimo centre – meno sklaida

Šiandien prasideda vaikų registracija į Klaipėdos jaunimo centrą, kuriame didžiausias dėmesys teikiamas meno ir kultūros sritims. Dalyvauti užsiėmimuose kviečiami 5–19 metų jaunuoliai.

Centras turi ir vyresniems skirtą struktūrinį padalinį – Atviras jaunimo erdves, kuriose renkasi 14–29 metų jaunuoliai. Kaip pabrėžė Klaipėdos jaunimo centro direktorius Aleksas Bagdonavičius, tai šiuolaikiška vieta, kurioje jauni klaipėdiečiai turi galimybę laisvai reikštis įvairiose, savo pačių inicijuotose veiklose.

"Sėkminga Vakarų kultūros ir mūsiškė patirtis rodo, kad erdvės iš tiesų pasitvirtino – tam, kad galėtų jose lankytis, vaikas neprivalo rinktis konkretaus būrelio. Jis gali tik atvykęs nuspręsti, ką nori veikti dabar, ir ką veiks rytoj. Kartais jaunuoliai tiesiog geria arbatą, bendrauja, žaidžia stalo žaidimus", – aiškino pašnekovas.

Lankytojams įvairiais klausimais padeda mokytojai metodininkai, o savo užimtumą planuoja patys jaunuoliai. Esą tokiu būdu vaikai nėra įpareigojami ir laisvos erdvės netampa našta.

"Čia jie ateina kaip į savo namus, organizuoja renginius, buriasi į futbolo komandas, lenkia rankas ir visą tai inicijuoja patys. Jokios narystės, priklausomybės ar mokesčio nėra. Jei nori, gali vadintis net ir Kukučiu. Padalinyje vaikai laukiami darbo dienomis bet kuriuo metu", – šypsojosi direktorius.

Klaipėdos jaunimo centre, įskaitant visus jo struktūrinius padalinius, apytiksliai lankosi 1400–1500 uostamiesčio vaikų. Kai kurie, direktoriaus žodžiais, čia praleidžia visus dvylika mokslo metų.

Centre gausu įvairių būrelių, į kuriuos registruotis, pagal savo poreikius ir norus, kviečiamas kiekvienas – mažas ir vyresnis uostamiesčio gyventojas. Čia vyksta įvairaus pobūdžio užsiėmimai: nuo šokių ir muzikos iki literatūros, žurnalistikos pagrindų ar fotodizaino.

Kiti du struktūriniai centro padaliniai – choreografijos studija "Inkarėlis" ir teatro studija "Aušra" veikia jau daug metų. Čia, priešingai nei jaunimo erdvėse, dirbama pagal numatytas programas. Vaikai ne tik šoka ir dainuoja, bet savo darbo vaisius demonstruoja įvairiose konkursuose, festivaliuose, stovyklose.

Studija "Inkarėlis" siūlo atvykti į choreografinį ansamblį, modernaus šokio trupę bei folklorinių, ritminių, kantri-linijinių šokių grupes. Taip pat vaikai gali lankyti dainos-muzikos ir sceninio judesio grupę, mokytis vesti renginius, o į vyresnio amžiaus liaudies šokių ansamblį kviečiami net ir močiutės, seneliai ir tėveliai.

Teatro studijoje "Aušra" organizuojamos teatro, kino ir šiuolaikinio šokio grupės.

"Poreikis yra didelis, į kai kuriuos kolektyvus ir būrelius negalime priimti visų norinčiųjų. Ir čia didelę duoklę atiduoda tėvai, kurie jaučia atsakomybę ir rūpinasi vaikų užimtumu. Juk viskas prasideda nuo šeimos ir požiūrio joje", – prabrėžė A.Bagdonavičius.

Pirmieji, norintieji lankyti būrelius, pradeda registruotis jau rugpjūčio pabaigoje, tačiau priėmimas į Klaipėdos jaunimo centrą vyksta visus metus.

Teoriją keičia praktika

Pasireikšti uostamiestyje galimybę turi ir gamtos bei technologijų mokslų gerbėjai. Tam įsikūręs Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras. Jis jungia tris skirtingų krypčių skyrius: techninės kūrybos ir estetinio lavinimo, turizmo ir gamtininkų.

Antrus metus įstaiga veikia naujoje buveinėje – pernai centras persikraustė į Smiltelės g. 22 esantį pastatą.

Jau nuo šios savaitės pradžios naujų smalsuolių laukia centrui priklausanti studija "Febas". Čia veikia fotografijos, medijų, dizaino, animacijos bei robotų konstravimo būreliai, į kuriuos užsirašyti gali įvairaus amžiaus klaipėdiečiai – nuo pradinukų iki abiturientų.

Šiuolaikiška veikla ir patalpos pritraukia vis didesnį būrį smalsuolių, o techninė kūryba, kaip paaiškėjo, neaplenkia ir mergaičių.

"Nors berniukams turime iš tiesų nemažai pasiūlos, tačiau netrūksta ir mergaičių. Vaikai, norintys konstruoti, rungtis varžybose, lenktyniauti, gali modeliuoti automobilius, laivus, konstruoti robotus. Jie, vadovaudamiesi savo asmeniniu patyrimu, pradeda suvokti, kaip veikia mechanizmai, kaip kuriami įvairūs prietaisai, lavina kūrybingumą ir taip atranda save", – įsitikinęs centro direktorius Vytautas Krutulis.

Techninės kūrybos ir estetinio lavinimo skyriuje, pašnekovo žodžiais, pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo robotikos užsiėmimai. "Vaikai mokosi ne tik konstruoti LEGO robotus, bet ir programuoti, dalyvauja robotiadose. Jau nepajėgiame sutalpinti visų norinčiųjų", – akcentavo jis.

Mokinių sumanymai realizuojami ir kitose centro organizuojamose veiklose. Norintieji geriau pažinti krašto istoriją, mėgstantys keliauti ar svajojantys tai daryti gali atvykti į turizmo skyrių. Pagrindinės turistinės bazės veiklos apima turizmą, mokyklinę kraštotyrą ir net sportą.

Anot centro darbuotojų, jaunuoliai įgyja ne tik teorinių žinių, bet ir bendrą fizinį pasirengimą. Esą sportinis užimti galima visus metus.

Įrengus sporto salę, pritaikytą laipiojimo uolomis pratyboms, veikia laipiojimo uolomis būreliai. Mat blogo oro, kaip sakė centro direktorius, turistams nebūna.

"Visi orai žygiams yra geri, organizuojame turistines varžybas, vyksta naktiniai žygiai pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis, sąskrydžiai ir stovyklos. Tai gražūs ir rimti išbandymai vaikams. Čia jie įgyja koncentruotų žinių apie tolimiausius žemės kampelius ir dar nepažintas vietoves", – pasakojo V.Krutulis.

Gamtos brangintojai gali registruotis į moksleivių saviraiškos centre veikiantį gamtininkų skyrių. Pastarasis siūlo artimiau pažinti mus supančią aplinką. Čia veikia gamtininkų, gamtosaugos, žvejų, ekologijos būreliai. Gamtamokslinių būrelių grupėje jaunuoliai mokosi net ir programavimo.

"Džiaugiamės, kad didžioji dalis mūsų mokinių atstovauja Klaipėdai respublikinėse ir tarptautinėse olimpiadose, o šiemet dauguma jų tapo prizininkais. Rengiame jaunųjų kraštotyrininkų ekspedicijas, konferencijas, konkursus. Vasaros metu organizuojamos kraštotyrinės stovyklos", – sakė pašnekovas.

Esą tokiu būdu mokykloje gautos teorinės žinios virsta praktiniais įgūdžiais. "Vaikams patinka matyti, kai žinios virsta realiais jų darbais, tai motyvuoja", – įsitikinęs V.Krutulis.

Registracija į Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro užsiėmimus galima tik atvykus į centrą ir užpildžius prašymą.

Didžiulė veiklų pasiūla

Tobulėti ir linksmai leisti laiką kviečia ir Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras. Pastarąjį sudaro šeši struktūriniai padaliniai: "Draugystė", "Liepsnelė", "Saulutė", "Švyturys", "Želmenėlis", "Žuvėdra". Pastarasis persikėlė į kitas patalpas, esančias Herkaus Manto g. 77. Taip pat užsiėmimai vaikams vyksta ir Melnragėje.

"Centras turi padalinius visuose uostamiesčio mikrorajonuose, tad vaikams po pamokų nebūtina važiuoti į kitą miesto pakraštį. Tėvai džiaugiasi, kad jų vaikai yra saugūs. Čia siūlomos 57 krypčių neformaliojo vaikų švietimo programos, kuriose kasmet dalyvauja apie 1 300 vaikų. Tarp jų yra naujovė – tai programos, vedamos tautinių mažumų kalbomis", – pasakojo įstaigos direktorė Jolanta Budrienė.

Į Centrą priimami 3–19 metų vaikai ir jaunuoliai. Vokalo, šokio, jaunųjų lituanistų, dailės, anglų kalbos, gitaros, keramikos ir daugybė kitų būrelių kviečia ir didelius, ir mažus klaipėdiečius. Jaunieji gali leistis į technologijų labirintus ar brazdinti gitara, lipdyti, kurti darbelius, formuoti lyderystės įgūdžius ir svarbiausia – atrasti savo talentus.

"Vaikai skatinami atsiskleisti, būti savimi, bendrauti ir tobulėti. Jie dalyvauja miesto, respublikos, užsienio šalių konkursuose, festivaliuose", – akcentavo J.Budrienė.

Direktorė pasidžiaugė, kad jaunieji Centro talentai garsina Klaipėdos miesto vardą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Štai ne taip seniai šokių būrelio "Intrus" šokėjai Lenkijoje vykusiame Europos gatvės šokių čempionate iškovojo visų spalvų medalius.

Įstaigoje veikia ir atviros vaikų erdvės, skirtos 7–19 metų vaikų ir paauglių veiklai. Pastarieji neprivalo rinktis kokio nors būrelio ir gali tiesiog įdomiai leisti laiką, ruošti namų darbus, bendrauti su bendraamžiais. Direktorės teigimu, čia jie jaučiasi laisvai ir patys kuria savo laisvalaikį.

"Atvirose erdvėse laukiamas kiekvienas, norintis kokybiškai ir atsakingai leisti laisvalaikį. Užsiėmimai čia nieko nekainuoja, tereikia atvykti gerai nusiteikusiam. Siekiame vaikams ir paaugliams skirtas erdves įrengti funkcionaliai, moderniai, kad, esant poreikiui, galėtų jas panaudoti kuo įvairiau, pavyzdžiui, laisvalaikio zona gali transformuotis į vakarėlių salę, stalo futbolo varžybų erdvę ir panašiai", – pasakojo pašnekovė.

Vaikų vasaros atostogų metu laisvalaikio centro klubuose rengiamos įspūdingos ir pašėlusios poilsio dienos stovyklos. Jų metu jaunieji klaipėdiečiai susiranda naujų draugų, smagiai leidžia laiką ekskursijose, sporto šventėse, lankosi muziejuose bei ilsisi gamtoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas

Gediminas portretas
VŠĮ Edukateka (minijos g. 45) taip pat kviečia įdomiai leisti laisvalaikį. Aplankyk mus http://edukateka.lt/neformalus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių