Pasitikėjimo telefoną uostamiesčio savivaldybėje išjungs

Klaipėdos savivaldybėje veikiantis pasitikėjimo telefonas, kuriuo anonimiškai galima pranešti apie valdininkų galimus nusižengimus, nepasitvirtina. Todėl svarstoma, ar nevertėtų jo atsisakyti.
"Jūs paskambinote pasitikėjimo telefonu, po signalo prašome palikti pranešimą", – šią standartinę frazę išgirsta visi, paskambinę Klaipėdos savivaldybės pasitikėjimo telefonu 217 888, kuris nurodytas miesto valdžios oficialiame tinklalapyje.

Klaipėdos savivaldybės Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos pirmininko Algirdo Grublio nuomone, pasitikėjimo telefonas nepasitvirtino.

Pasak politiko, pagrindinė bėda yra ta, kad telefone yra nustatytas automatinis režimas ir paskambinęs žmogus kalba su kompiuteriniu balsu.

"Žmonės, išgirdę tą mechaninį balsą, dažniausiai padeda ragelį, jie nori bendrauti su gyvu asmeniu tiesiogiai. Bet nuolat mokėti algą žmogui, kuris atsiliepinėtų į tuos skambučius, nėra galimybių", – sakė A.Grublys.

Per metus pasitikėjimo telefono išlaikymas Klaipėdos miestui kainuoja 471 litą.

"Siūlyčiau tų telefonų atsisakyti, kaip nepasiteisinusių. Nesu girdėjęs, kad po tokio skambučio būtų pradėtas koks ikiteisminis tyrimas ar būtų nagrinėjama kokia stambi byla", – teigė A.Grublys.

Pasitikėjimo telefono principas yra toks: jei asmuo žino ar įtaria, kad buvo padaryta korupcinio pobūdžio nusikalstama veika, jis turi galimybę paskambinti į Klaipėdos savivaldybę anonimiškai ir apie tai pranešti. Tačiau tokių skambučių būna vos keli per metus.

Korupcijos prevencijos įstatymas esą numato, kad tokia priemonė būtų, nes ja gali naudotis ir pačios savivaldybės darbuotojai.

Klaipėdos savivaldybės pasitikėjimo telefonas veikia beveik ketverius metus. Šiuo telefonu šiais metais skambinta 264 kartus. Iš jų – tik 28 skambučiai buvo realūs, kada asmenys bent kažkokį tekstą išsakė.

18 iš tokių skambinusiųjų domėjosi informacija apie viešąsias paslaugas, apie gyvenamosios vietos deklaravimą, leidimą statyti automobilius. Ir tik 4 skambučiai priminė skundus, tačiau nė vienas jų nesusijęs su korupcija.

"Yra šiaip nusiskundimų – galbūt yra kur nors duobė mieste ar automobilis pastatytas ant šaligatvio, bet vertingų pranešimų beveik nebūna. Jeigu žmogus praneša apie problemą mieste, mes informuojame atitinkamą skyrių", – teigė Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Deltuvaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių