Pasibaisėtina: kapinėse pritrūko žemės

Šokiruojanti istorija kapinėse – laidojant velionę pritrūkta žemės mirusiosios karstui užkasti.

Artimieji, paprašę duobkasių nemesti į kapo duobę šiukšlių, akmenų ir medžio šaknų, išgirdo siūlymą susimokėti 150 eurų už du karučius žvyro.

Pasiūlė "savus" duobkasius

"To dar nebuvau mačiusi, kad kapinėse žemės pritrūktų. Atėjo laikai, kai už žemės grumstą kapui jau tenka susimokėti. Kapą palikome lyg arimo lauke", – pasakojo įvykio liudininkė, savomis akimis mačiusi situaciją.

Klaipėdietę laidoję artimieji šiurpo, nes tokios situacijos neteko matyti nė vienų laidotuvių metu.

"Prieš du su puse mėnesio laidojau dėdę Dzūkijoje, mažose kaimo kapinaitėse. Buvo gražu žiūrėti, kaip duobkasiai dirba. Nors buvo žiema ir vyrams teko paplušėti, kol įveikė įšalo sluoksnį, tačiau šimtametėse kapinaitėse žemės nepritrūkome. Kol vieni vyrai darbavosi prie duobės, kitas duobkasys dailiai žėrė kapo link išsisklaidžiusias žemes", – pasakojo įvykio liudininkė, savomis akimis mačiusi situaciją.

Klaipėdietę laidojusi dukra velionę šarvojo vienoje laidojimo paslaugas teikiančioje įmonėje.

Suskaičiavusi apvalią sumą už suteiktas paslaugas, įmonės atstovė iš karto pasiūlė "savus" duobkasius. Jiems buvo sumokėta 150 eurų.

Tiesa, moteris patikino, kad artimiesiems, pirkusiems visas be išimties įmonės siūlomas paslaugas, buvo pritaikyta 150 eurų nuolaida.

"Va tiek galėsite sumokėti duobkasiams, jus pasitiks prie kapinių vartų", – aiškino įmonės atstovė.

Į duobę – kelmas su šaknimis

Į Lėbartus atvykus laidojimo procesijai, kapo duobė jau buvo iškasta. Vyrai įleido karstą ir ėmė užkasinėti duobę.

"Žemė ten buvo baisi, su statybinėmis atliekomis. Mėtėsi drenažo vamzdžių nuolaužos, plastiko ir plėvelės gabalai. Šiukšles duobkasiai dar patraukė į šoną, tačiau, kai išvydome, kad į duobę lekia išrauto medžio kelmas su išsišakojusiomis šaknimis, velionės dukra paprašė šį išimti iš duobės. Kas būtų, jei tas medis suželtų ant kapo krūmu? Į duobę lėkė ir varpučio kuokštai, akmenys. Juk taip neturi būti", – pasakojo įvykio liudininkė.

Už žvyrą – papildoma įmoka

Kastuvais mojavę vyrai atrėžė, kad dirba gerai ir nuoširdžiai.

"Priekaištus reikškite savivaldybei. Kokį gruntą atvežė kapinėms praplėsti, toks ir yra. Matote, trūksta žemės karstui užkasti", – apstulbusiems artimiesiems išpyškino duobkasiai.

Vyrai mostelėjo ranka į pėsčiųjų takų sankirtoje išpiltus porą karučių žvyro. Už tokį kiekį vadinamojo grunto karsto duobei apsukruoliai pasiūlė susimokėti dar 150 eurų.

"Neseniai kolega laidojo tėvą mažose Klaipėdos rajono kapinaitėse. Nieko panašaus nenutiko. Tikrai nebuvome matę tokio atvejo, kad žemės trūktų. Gal čia koks naujas biznis? Nori užkasti karstą, mokėk už žvyrą papildomai? Anksčiau juodžemio sunkvežimis kainuodavo 300 litų. Skaičiuojant senąja valiuta, per 500 litų paprašė už du karučius. Mirties biznis perlipo visas padorumo ribas", – šiurpo laidotuvių dalyvė.

Skundėsi ir anksčiau

Prieš porą mėnesių klaipėdietė Aldona "Klaipėdai" taip pat pasakojo panašią istoriją. Tiesa, moters duobkasiai nepuolė reketuoti, žemės karstui užkasti pakako.

"Bet koks ten sąšlavynas suvežtas. Vienas statybinis laužas. Baisu. Juk miesto valdžia mokėjo už gruntą nemažus pinigus. Vyko kapinių plėtra. Tačiau kažkas labai gerai pasipelnė iš to. Suvežė atliekas ir supylė. Kasant duobes, visos šios šiukšlės virsta lauk – plytgaliai, šiferio lakštų gabalai", – pasakojo Aldona.

Klaipėdietis Vytautas pastebėjo, kad priekaba juodžemio kaimo kapinaitėms dažniausiai pasirūpina kaimiškos seniūnijos.

"Seni žmonės atvažiuoja tvarkyti kapų. Iš kur senutė temps juodžemį vyro kapui? Dažniausiai atvežama ir papilama – kam reikės, atsineš kibiru ar karučiu atsiveš. Nesu girdėjęs, kad grunto pritrūktų. Kai žmonės pertvarko kapavietes ar naujai jas įrenginėja, tuomet jau giminės pasirūpina, kad, įsmukus kapui, būtų atvežta papildomo juodžemio", – savo pastebėjimą išsakė neseniai tėvą laidojęs sūnus.

Žvyras – takeliams ir duobėms

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė, išklausiusi Lėbartų kapinėse nutikusią istoriją, prisipažino, kad ir pati liko šokiruota išgirstų žodžių.

"Gerai, kad sėdžiu, nes išvirsčiau. Negaliu patikėti. Privalu iškasti dviejų metrų duobę. Kaip pritrūko? Ką iškasė, tą ir užkasa atgal", – aiškino Z.Stankienė.

Ji tikino, jog žvyro atvežama tam, kad vėliau tarp kapaviečių atsiradusius nelygumus būtų galima užlyginti. Išeitų, kad žvyro kapinėse galima rasti ir nemokamai. Visas gudrumas – kaip sudaryti situaciją, kad jį galima būtų parduoti itin brangiai?

"Atvežame, kad nebūtų po lietaus tokių baisių duobių. Visose kapinėse atvežta ir išpilta žvyro. Bet kad pritrūktų žemės..." – vis stebėjosi Kapinių priežiūros skyriaus vedėja.

Supratusi, jog už du žvyro karučius duobkasiai prašo po 150 eurų, Z.Stankienė ėmė tikinti, kad kartais artimieji prašo žvyro, jei kapavietei papuola šlapia vieta.

"Negaliu atsakyti. Tai – duobkasių darbas. Jie yra privatūs. Už ką ir kodėl jie ima pinigus, negaliu kontroliuoti. Tačiau pasikalbėsiu, sukviesiu susirinkimą", – žadėjo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A+A

A+A portretas
Autorė kelia iki skausmo aštrų klausimą - ar Klaipėdos valdžia nežino, nemato, nenori matyti beviltiškos padėties žmonių, kurie atlydi artimuosius iki kapo duobės? Nėra kam užkirsti kelią savivalei, piktnaudžiavimui? Grubliauskai, mažiau užsiimk savigyros dūdos pūtimu, o atsisuk į ašarų pakalnėmis virtusias mirusiųjų keliones Anapilin. Savivaldybės pareiga - užtikrinti gerbtinas sąlygas išeinantiems ir gedintiems.Beje,sausio mėnėsį įšalusioje žemėje Dzūkijos kapinėse laidojantieji negirdėjo net sunkių grumstų dunksėjimo į karstą - duobkasiai juos susmulkino, kad gėlos neaštrintų smūgiai. Čežėjo tik žemė po kastuvais...O čia? Gėda.

A. Pakalnis

A. Pakalnis portretas
Tai cia jauciu zmones aternoje laidoje. Jie uz kiekviena krustelejima skaiciuoja pinigus , tik pajudek ir yra 5 eurai.

ar

ar portretas
cia ne senosios kapu ponios inos palikimas,tas statybos lauzas.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių