Parodoje – apie karščiausias naujienas statybos sektoriuje

Koja kojon su naujausiomis rinkos ir technologijų tendencijomis einantis Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras parodoje "Statyba 2018" pristatė specialybes, kurias įgiję jaunuoliai niekada nesuks galvos dėl darbo vietos. Specialistai įsitikinę, kad profesinis mokymas šiandien nė kiek nenusileidžia aukštajam.

Gali rinktis pameistrystę

Klaipėdos E.Galvanausko profesinio mokymo centras rengia visų sričių statybos sektoriaus specialistus, o išmoktas amatas atveria išsvajotus kelius į darbo rinką.

Pasak E.Galvanausko profesinio mokymo centro direktorės dr. Dalios Martišauskienės, svarbu nešti žinią apie įstaigos veiklą, o mokiniams, savo ruožtu, susipažinti su statybos sektoriaus naujovėmis.

"Antrus metus dalyvaudami parodoje stengiamės populiarinti statybines specialybes bei užmegzti artimesnį kontaktą su šio sektoriaus atstovais. Taip pat pristatome centro galimybes, o mokiniai demonstruoja tai, ką išmoko. Svarbu, kad pramonės įmonės ir organizacijos pastebėtų perspektyvius jaunuolius ir pasikviestų atlikti praktikos, padėtų įsidarbinti", – aiškino D.Martišauskienė.

E.Galvanausko profesinio mokymo centras siūlo  ir Lietuvoje dar neišnaudotą mokymosi būdą – pameistrystę. Tai alternatyvi profesinio tobulėjimo forma, kai pameistrys sykiu ir mokosi, ir gauna algą iš darbdavio, pas kurį baigęs mokslus toliau dirbs.

"Centras sudaro trišalę sutartį su mokiniu ir darbdaviu. Tai reiškia, kad pas mus gaunama teorinių žinių, o praktinių įgūdžių mokinys įgyja toje įstaigoje, kurioje jis oficialiai yra įdarbinamas" , – apibūdino D.Martišauskienė.

Parodoje viešėjusio Lietuvos statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo teigimu, šiandien statybos sritis yra gerokai pasikeitusi. Naujausios technologijos nėra įveikiamos ekspromtu – tam reikia įtvirtinti nemažai įgūdžių profesinio rengimo centre ir praktikoje.

"Atėjo visiškai naujos, inovatyvios technologijos era, šiandien statyboje nebegali dirbti atsitiktiniai žmonės, jie turi būti išmokyti. Ir labai geras to pavyzdys – E.Galvanausko profesinio mokymo centras. Statybininkų asociacija turi didelių lūkesčių, kad ši mokykla Klaipėdos regione padės pramonės sektoriui apsirūpinti kvalifikuotais specialistais", – sakė D.Gedvilas.

Skatina atsiskleisti

E.Galvanausko profesinio mokymo centre kiekvienam mokiniui suteikiama galimybė prisiliesti prie šiuolaikinių technologijų, jaunuoliai mokosi dirbti ir kompiuterizuotu, ir rankiniu būdu.

"Tam įsigijome CNC medienos frezavimo, graviravimo stakles. Mokomės ne tik technikos, bet ir būti kruopštūs, tikri savo srities profesionalai. Kadangi ne visų studentų gebėjimo lygis yra vienodas, su kiekvienu dirbame atskirai. Nenorime jų sprausti į rėmus, todėl skatiname išnaudoti savo stipriąją pusę", – pasakojo E.Galvanausko profesinio mokymo centro baldžių profesijos mokytojas Donatas Lubys.

Jis įsitikinęs, kad šiandien profesinis mokymas nė kiek nenusileidžia aukštajam, skiriasi tik kvalifikacija.

"Tai aiškiai byloja statistika. Tiesiog vieni žmonės yra sukurti darbui, kiti – mokslui. Klaipėdoje įsidarbinant problemų neturi nei baldžiai, nei staliai ar statybininkai, kuriuos mes ruošiame", – vardijo D.Lubys.

Galimybės įgyti amatą E.Galvanausko profesinio mokymo centre – neribotos. Inžinerinės pramonės ir statybos skyriaus vedėjas Fernandas Narkus teigė, kad pirminį profesinį mokymą galima rinktis ir baigus 10 ar 12 klasių. Kvalifikacijai kelti taip pat organizuojami įvairūs kursai ir seminarai.

"Yra grupė apdailininkų, statybininkų, kurie mokosi turėdami specialiųjų poreikių. Šiemet pradėsime vykdyti naują programą – rengsime būsimus kelių statybos ir priežiūros darbuotojus. Kiek teko bendrauti su Klaipėdos apskrities kelių statybos įmonių atstovais, poreikis šioje srityje yra didelis", – tikino F.Narkus.

Sistema, patvirtinanti kvalifikaciją

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas D.Gedvilas užsiminė apie praėjusiais metais įvykusias permainas. Buvo įsteigta nauja statybos sektoriaus darbuotojų savanoriško kompetencijų ir kvalifikacijų vertinimo sistema "STATREG".

Šis kompetencijų registras yra skirtas statybos sektoriaus įmonėms, statybos darbus vykdantiems asmenims, užsakovams, statybos veiklą inspektuojančioms valstybinėms institucijoms.

"Lietuvos statybininkų asociacija kuria sektorinių darbo išteklių registrą. Jo tikslas – patvirtinti darbuotojo kompetenciją kortelėje arba elektroninėje sistemoje, kad bet kuris vartotojas galėtų pasitikrinti, ar tikrai turi reikalą su profesionaliu ir patyrusiu statybininku", – aiškino D.Gedvilas.

Darbuotojas gali prisiregistruoti sistemoje StatReg.lt ir gauti statybininko kortelę. Ja naudodamasis darbininkas internetu prisijungs prie sistemos ir pateiks savo gyvenimo aprašymą, kurio forma yra pripažįstama ir patvirtinta Lietuvos statybininkų asociacijos. Tokiu būdu darbuotojas turės galimybę greitai ir patogiai įrodyti savo profesinių kompetencijų lygį.

Ši praktika plačiai naudojama užsienio šalyse. D.Gedvilas džiaugėsi, kad pamažu prigyja ir mūsų šalyje – prie duomenų bazės jungsis ir E.Galvanausko profesinio mokymo centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių