Paplūdimiuose kuopė nendres

Prižiūrėtojai kuopė paplūdimius nusėjusias nendres. Skubėta jas surinkti, kad neužpustytų smėlis. Tam naudota specialiai šiam tikslui sukonstruota technika.

Šiemet nendrių daugiausia būta Melnragės–Girulių paplūdimiuose. Smiltynėje jų nematyti. Iš viso surinkta ir išvežta apie 30 kub. metrų šių biodegraduojančių atliekų – apie keturias priekabas.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktorius Virginijus Urbonas informavo, kad šiemet nendrės pajūrį nuklojo kur kas anksčiau nei po praėjusios žiemos. Įtakos tam turėjo oro sąlygos.

"Šiemet Kuršių marių ledas tirpo lėtai, nes naktimis buvo šalta, o dienomis šilta. Ledas korėjo, ištirpo labai švelniai, neplėšydamas pakrantėse augančių nendrynų. Tad mažiau jų išmesta ir paplūdimiuose", – pasakojo vadovas.

Prižiūrėtojams lengviau dirbti buvo ir dėl sukauptos patirties. Praėjusiais metais nendrės paplūdimius nusėjo ypač gausiai. Darbininkai jas rinko patys.

"Vargome daug. Vežėme konteinerį po konteinerio. Ir su kitomis šiukšlėmis nendrių negali maišyti. Bet, kai padirba rankos, geriau pradeda veikti smegenys. Sugalvojome sukonstruoti specialų įrenginį nendrėms iškuopti. Tokias akėčias. Tai labai palengvino darbą. Ir dabar tuo įrenginiu naudojamės", – tvirtino V.Urbonas.

Anot direktoriaus, nendres skubėta surinkti, kad jų neužpustytų smėlis.

"Paskui vasarą išlįs. Ir patys vargsime, ir žmonės piktinsis. Tikimės, kad šiemet daugiau nendrių neužneš į paplūdimius", – vylėsi vadovas.

Kai padirba rankos, geriau pradeda veikti smegenys.

Prižiūrėtojai skuba rengtis vasarai. Ruošiamas paplūdimių inventorius. Kol kas jo gabenti į pliažus neskubama. Laukiama, kol pradės dirbti gelbėtojai.

Baiminamasi, kad anksčiau atvežtą inventorių gali suniokoti vandalai. Paplūdimius jie nusiaubė ilgąjį Velykų savaitgalį. Vandalai darbavosi dvi dienas.

Buvo išvartyti suolai, tualetas, konteineris, dalis suolų suniokoti, taip pat "nurinktas" medinis pagrindas, atsukti ir pavogti gelbėtojų stebėjimo bokštelio varžtai. Prižiūrėtojai tris dienas dirbo, kad viską sutvarkytų.

"Netikiu, kad tai buvo kažkoks apgalvotas išpuolis. Labiau primena momentinį. Juolab kad buvo pilnatis, o kai kuriuos žmones ji veikia. Dažnai pavagiami šulinių dangčiai paplūdimių prieigose. Tuos nors priduoda ir pinigų gauna. O kokia nauda iš išvartytų suolų? Jokios prasmės neįžiūriu", – tikino direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Gamta bando pati išsaugot paplūdimi, smėlio išplovimą, o Jūs neleidžiate (plaunate pinigus)? Rovėte sau kuolus, vežėte riedulis (akmenis), ateis diena vešite smėlį? Galvokite su galva, o ne su ...?

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
O gal tos nendrės neleistų plauti smėlio? O gal lai plauna, arčiau bus važiuoti? Arba iš vis nereikės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių