Palangos savivaldybė perėmė medinę Kurhauzo dalį

Palangos savivaldybė perima medinės Kurhauzo dalies išlikusius fragmentus iš valstybės - sunykusios pastato dalies rekonstravimo projektui miesto politikai ketvirtadienį nusprendė skirti 10 tūkst. eurų.

Kaip pranešė savivaldybė, kitąmet bus numatyta likusi dokumentacijai parengti reikiama lėšų suma.

Klaipėdos apygardos teismas dar prieš mėnesį konstatavo, kad Jackų šeimai priklausiusi medinė Kurhauzo dalis turi būti perimta valstybės, taip pat priteista beveik 30 tūkst. eurų žala dėl objekto nepriežiūros - nutartis yra įsiteisėjusi, sprendimą apskųsti galima per tris mėnesius. Palangos savivaldybė tuomet ėmėsi veiksmų, kad pastatas atitektų jai ir būtų restauruojamas.

„Nieko nelaukdami imamės veiksmų, kad medinė Kurhauzo dalis, kuri per beveik penkiolika metų baigia visiškai sunykti, būtų prikelta naujam gyvenimui. Savivaldybės taryba kartu su Kultūros paveldo departamentu dės visas pastangas, kad šis ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai svarbus objektas būtų kuo greičiau restauruotas ir vėl tarnautų Palangos bei visos šalies gyventojams“, – pranešime sako Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Dėl Palangos kurhauzo medinės dalies paėmimo valstybės nuosavybėn Kultūros paveldo departamentas (KPD) kreipėsi 2013 metais. Tuomet KPD pranešė, kad unikalaus istorinio pastato paėmimas inicijuojamas, kadangi dabartiniai jo savininkai pastato neprižiūri, nuo 2000 metų nesiima jokių realių veiksmų kultūros vertybei išsaugoti.

Pastatas priklauso verslininkų Jackų šeimai.

Palangos Kurhauzas – pirmasis Palangos kurorto poilsinis pastatas, XIX amžiaus aštuntame dešimtmetyje pradėtas statyti grafo Juozo Tiškevičiaus. Tuo metu Kurhauzas kartu su jį supančiu parku buvo tapęs besikuriančio kurorto centru. Pastate rengti koncertai, šokių vakarai.

2002 metais pastatą nuniokojo gaisras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių