Palangiškių vaikus moko gyventi tvarkingai

Vykdydami Europos Sąjungos reikalavimus, turėsime išmokti kaip galima kruopščiau išrūšiuoti atliekas.

Tada mes visi mažiau mokėsime už atliekų tvarkymą, taip pat ir gyvensime švariau. Kuo anksčiau šios mintys bus pradėtos diegti į mažųjų Lietuvos piliečių sąmonę, tuo bus geriau.

Prieš metus Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) organizavo įdomiausio atliekų rūšiavimo projekto konkursą.

Uostamiesčio švietimo įstaigos tąsyk improvizavo atliekų tvarkymo tema: organizavo renginius bei įtraukė į juos bendruomenes.

Tokia idėja pasiekė ir Palangą. Kurorte lopšelio-darželio "Nykštukas" darbuotojos, kurios nemažai metų iki tol mokė vaikus ekologiškai gyventi, šiemet vienintelės visoje apskrityje ėmėsi atliekas rūšiuoti grupėse.

"Nykštuko" vadovė Biruta Mazrimienė iš ilgametės darbo patirties žino, kad geriausia ko nors išmokyti žmogų, kol jis yra vaikas.

Darželio darbuotojos ėmėsi mokyti auklėtinius išmesti nebereikalingus daiktus į trijų spalvų dėžutes. Jos yra tokių pat spalvų, kaip atliekų rūšiavimo konteineriai mieste. Beje, ant šių dėžučių, stovinčių koridoriuose, laiptinėse bei grupėse, ne tik užrašyta, ką į jas reikia mesti, bet ir pažymėta piešinėliais.

Padedami šeimininkių vaikai mokosi atskirti, į kurią dėžutę mesti popieriukus, likusius po karpymo, į kurią – jogurto indelius ar banano žievelę. Stiklo atliekas, kurių darželyje būna labai nedaug, mažieji meta į dėžę lauke.

Taip žaisdami mokosi tvarkingai gyventi visi "Nykštuko" vaikai, išskyrus lopšelio mažylius, kuriems dar nėra nė trejų metukų.

"Mes stengiamės, kad kiekvienas vaikas ne tik matytų, kaip rūšiuojami nebereikalingi daiktai, bet kiekvienas pats neštų ir dėtų juos į tam pritaikytas dėžes. Mes labai džiaugiamės, kad toks mokymas išplito ir į mūsų auklėtinių šeimas. Ne vienas tėvas yra sakęs, kad ir namuose turi tris kibirėlius, – pasakojo darželio vadovė. – Ekologišką gyvenimą propaguojame visada ir visur. Net jeigu tai yra renginiai ar pramogos."

Kasmet lapkričio mėnesį minėdami darželio gimtadienį vaikai surengia parodų įvairiomis temomis. Nesikeičia tik viena – akcentuojama ekologija.

Jau nemažai metų vaikai gamina dirbinėlius iš nebereikalingų daiktų. Šiemet "Nykštuko" auklėtiniai pagamino daugybę paukščių.

Be to, vaikai mokomi taupiai naudoti elektros energiją, vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių