„Pakrikštytas“ naujas karo laivas

Karinių jūrų pajėgų karo laivų flotilėje vyko naujo iš Danijos įsigyto patrulinio laivo "Sėlis" inauguracijos ir vardo suteikimo ceremonija. Nepaisant stingdančio šalčio, renginyje dalyvavo gausus būrys karių, valstybės pareigūnų, užsienio šalių gynybos atašė.

Palaimino laivą ir įgūlą

Trečiadienį visi laivai, stovintys Karo laivų flotilėje, buvo išpuošti signalinėmis vėliavėlėmis. Aikštėje iškilmingai išsirikiavusios Karinių jūrų pajėgų laivų įgulų nariai užgiedojo Lietuvos himną. Jiems akompanavo Karinių jūrų pajėgų orkestras, vadovaujamas kapelmeisterio Pranciškaus Memėno.

Į renginį atvyko krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Danijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje Danas Eddie Frederiksenas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, Lietuvos kariuomenės pajėgų, dalinių vadai, užsienio šalių gynybos atašė Lietuvoje, Utenos rajono savivaldybės atstovai.

Puoselėjant Karinių jūrų pajėgų tradicijas, ceremonijos metu Karinių jūrų pajėgų kapelionas komandoras leitenantas Remigijus Monstvilas palaimino laivą ir jo įgulą.

Džiaugėsi modernizacija

Kiek vėliau Utenos rajono savivaldybės deleguota atstovė – karinio laivo "Sėlis" krikštamotė atidengė jam skirtą vardo lentą, buvo pasirašytas simbolinis laivo krikšto aktas. Taip pat inauguracijos metu apdovanoti labiausiai nusipelnę kariai.

Krašto apsaugos ministras R.Karoblis neslėpė optimizmo, esą džiugu jog Karinės jūrų pajėgos didina apsukas, modernizuoja ir plečia savo resursus. Kariams jis linkėjo sėkmės naudojantis ir vykdant įvairias operacijas naujuoju laivu.

Ministro žodžiais, stiprinti karinius pajėgumus valstybei yra būtina.

"Tai yra viena Lietuvos kariuomenės ginkluotųjų pajėgų modernizavimo dalių. Turime rūpintis ginkluote tiek jūroje, tiek sausumoje, taip pat ir priešlėktuvine ginkluote. Taip galėsime užtikrinti efektyvesnę mūsų jūros, išskirtinės ekonominės zonos apsaugą. "Sėlis" yra ketvirtas tokio paties tipo laivas. Žvelgiant iš techninės pusės, jo įsigijimas yra didelis žingsnis į priekį", – įsitikinęs R.Karoblis.

Laikosi tradicijos

Po ceremonijos renginio svečiai apžiūrėjo naujausią Lietuvos karinių jūrų pajėgų patrulinį laivą.

Karinių jūrų pajėgų laivo "Sėlis" bendradarbiavimas su Utenos rajono savivaldybe užsimezgė dar 2001 m., į tarnybą stojus patruliniam laivui "Sėlis" (P32).

Nuo šių metų naujasis laivas "Sėlis" (P15) keičia senąjį laivą "Sėlis" (P32), kuris yra jau techniškai pasenęs ir veikiausiai bus nurašomas.

Karinės jūrų pajėgos nuo 1993 m. laikosi karinių laivų vardų suteikimo tradicijos, kai laivams skiriami Lietuvos etnografinių regionų pavadinimai, taip vystant bendradarbiavimą ir draugiškus ryšius su atitinkamo regiono ribose esančiomis savivaldybių bendruomenėmis.

Karinių jūrų pajėgų laivai jau yra pavadinti šiais vardais: "Žemaitis" (P11), "Dzūkas" (P12), "Aukštaitis" (P14), "Sėlis" (P32), "Jotvingis" (N42), "Sūduvis" (M52), "Skalvis" (M53), "Kuršis" (M54), o kiekvieno jų krikštamotė yra atitinkamos savivaldybės atstovė.

Nuo šiol Lietuvos karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės Patrulinių laivų divizioną sudarys keturi vienodo tipo "Flyvefisken" klasės laivai – "Žemaitis" (P11), "Dzūkas" (P12), "Aukštaitis" (P14) ir "Sėlis" (P15).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alabama

Alabama portretas
Arūnčiko veidelis kaip mano katino (kai sklepa prišika). Matyt yra dėl ko. Sviazist - praporščik...

***

*** portretas
Alia žiūriu nieko naujo, viskas kaip iprasta - vien diletantiski komentarai.

tai

tai portretas
"Viedras" irgi plaukia, kaip ššš kanalizacijos vamzdžiais :)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių