Pajūryje prognozuoja šiltą pavasarį

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pavasario pradžią palydi optimistinėmis prognozėmis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pavasario pradžią palydi optimistinėmis prognozėmis.

Pranešama, kad kovo mėnesio vidutinė temperatūra numatoma beveik dviem laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę. Pavasario vidutinė temperatūra taip pat prognozuojama 1–2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę.

Vidutinė daugiametė kovo mėnesio temperatūra – 0,7 laipsnio šalčio, o vidutinė daugiametė pavasario temperatūra siekia 5,5 laipsnio šilumos.

Sinoptikų duomenimis, kritulių kiekis kovo mėnesį taip pat prognozuojamas artimas vidurkiui – 37 mm. Pavasario daugiametis kritulių kiekio vidurkis siekia 131 mm.

Pirmuosius pavasario ženklus klaipėdiečiai fiksavo jau praėjusią savaitę. Daugelyje vietų sužydėjo snieguolės ir krokai. Bitininkai skelbia stebintys pirmąsias aktyviau judančias bites, kurias jau traukia žydintys lazdynai.

Žinoma žolininkė Adelė Karaliūnaitė tikino, kad tikrojo pavasario kvapą bus galima pajusti po savaitės.

„Jei dabar palytų, viskas dar greičiau pabustų. Tai reikštų, kad bus gera vasara. Tačiau, mano galva, pavasaris atėjo laiku. Būta metų, kai kovo mėnesį jau sužydėdavo žibutės. Jei neatšals, gal jos ir sužydės“, – kalbėjo žolininkė.

Žiemos ir ligų išvargintus organizmus A.Karaliūnaitė patarė stiprinti gamtos dovanomis.

„Jau galima pasirinkti garšvų salotoms. Kol pumpurai nesprogsta, galima kasti šaknis. Pievose jau daug kiaulpienių šaknų, o štai varnalėšos labai išnykusios. Vertėtų sumaišyti po du šaukštus kiaulpienių, varnalėšų šaknų su dviem šaukštais pušų žievės. Bus labai vertinga arbata“, – tikino žolininkė.

Varnalėšų šaknys ypač naudingos moterims. Iš jų šaknų pasigamintas aliejus gražina plaukus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių