Pajūryje laukiama audrų sezono

Pajūrį pagaliau pasiekusi tikra vasariška kaitra šią savaitę pateiks netikėtumų. 28–29 laipsnių karštį vakarais gali keisti smarkios liūtys, žaibų griausmai ir ledukų kruša.

Smogs audra?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės budinti sinoptikė Ieva Vitkutė prognozavo, kad dar šiandien pavakare uostamiestyje laukiama stiprios vasariškos liūties.

"Dieną vyraus itin karšti orai, o lietaus laukiame nuo 17 iki 21 valandos. Popiečio valandomis ir vakare turėtų pradėti formuotis audros debesys, prognozuojama perkūnija. Jos metu vėjas sustiprės iki 15 metrų per sekundę. Laukiame ir krušos", – tikino I.Vitkutė.

Klaipėdiečiai pamena vieną vasarą, kai staiga pakilęs vėjas ir iš dangaus prapliupusi vasariška liūtis pajūryje į orą pakėlė batutą, nugriovė paplūdimio kavinę.

"Tai buvo 2012-ųjų rugpjūčio 6 diena. Per ketverius metus stipriausias vėjo greitis buvo užfiksuotas būtent šią dieną. Tada iškrito itin didelis kritulių kiekis, buvo labai smarki liūtis. Tą dieną pasiektas uraganinis vėjo greitis, jis siekė 37 metrus per sekundę. Nors vėjas buvo sustiprėjęs visame pajūryje, smarkiausiai pūtė ties Klaipėda", – prisiminė sinoptikė.

Pasipylė kruša

Šį savaitgalį orų išdaigos pridarė rūpesčių pajūrio gyventojams. Pačioje Klaipėdoje sulaukta ne tik įprasto lietaus, – audra siautėjo itin smarkiai.

Tarp 16 ir 17 valandos smarki liūtis prapliupo ties Kalote, čia apie 20 minučių pūtė itin smarkus vėjas. O iš dangaus pažiro ledo gabaliukai.

Šį kartą kruša nepridarė rimtų nuostolių. Nors ledo gabalėlių iškrito itin daug, gyventojų pievelės spėjo pabalti, tačiau patys gabalėliai nebuvo dideli. Dėl to džiūgauja daržininkai, kad kruša neiškapojo augalų ir gėlių.

Prieš keletą metų pajūrį pliekė teniso kamuoliuko dydžio ledukai. Tą kartą buvo sudaužytos kelios dešimtys šiltnamių. Ledo gabalai daužė ir gyvenamųjų namų stogus.

Po košmariškos nakties kai kuriose Klaipėdos rajone esančiose statybinių prekių parduotuvėse neliko stiklo lakštų. O stogdengiai vos spėjo skubėti pagal gyventojų iškvietimus dėl audros apgadintų stogų.

Apsėmė gatves

"Pamenu tą atvejį. Ledukų susidarymas susijęs su galinga atmosferos konvekcija ir jos vystymusi. Tačiau tokios audros trunka neilgai, dažniausiai nuo 20 minučių iki valandos.

Pajūryje siautėjusi audra pridarė bėdų ir palangiškiams. Šeštadienį kurorte iškrito tiek kritulių, kad paplūdo Bangų ir Smilgų gatvės. Automobiliu per liūtį mieste važiavę palangiškiai suko į aukštesnę gatvės vietą, ties čia esančiu garažų masyvu. Kol pliaupė lietus, žmonės liko įkalinti savo automobilyje.

"Vienu metu taip pakilo vanduo, kad teko įjungti atbulinę pavarą ir atbulai kilti į įkalnę. Ieškojau aukštesnės vietos, priešais akis vanduo akimirksniu apsėmė gatvę", – pasakojo palangiškė Laura.

Palangiškiams teko laukti, kol vanduo nors šiek tiek nubėgs į lietaus kanalizaciją, nes Smilgų gatvė šioje vietoje baigiasi akligatviu.


Šiame straipsnyje: oraiorų prognozėkruša

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
tai, kad nelijo, gerai, kad gėles kapuose palaistėm kur ta audra, gal dar naktį bus

arunas klp

arunas klp portretas
tikėti mūsų orų šamanams-tai tiesiogiai negerbti savęs. Kur ta pranašauta audra??? Sinoptikai-aūūū-pakelkite sukaitusias galvas į giedrą dangų:)))DDDD

tikra tiesa

tikra tiesa portretas
Šeštadienį pliaže ties Olando kepure gavom ledų per galvas į valias, teko bėgti į automobilį per stiprią liūtį. Net važiuoti buvo neįmanoma . Viskas truko apie valandą. Gerai, kad nežaibavo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių