Pagausėjo Jūrų muziejaus delfinų šeima

  • Teksto dydis:

Ši vasara Jūrų muziejuje – pilna netikėtumų. Sekmadienio rytą delfinų šeima pasipildė dar vienu mažyliu. Apie 6 valandą apsivaikavo delfinariumo senbuvė Gabija. Jūrų muziejaus vet. gydytojo Žilvino Kleivos teigimu, tai buvo natūralus, fiziologinis gimdymas, ir patelė, ir jauniklis jaučiasi gerai.

Gyvūnų pasaulyje, panašiai, kaip ir žmonių, atsiradus naujai gyvybei, prašoma aplinkinių netrukdyti šeimai, – sakė veterinarijos gydytojas. Delfinai yra socialūs, smalsūs gyvūnai, jie kaip tik dabar susipažįsta su nauju šeimos nariu.

Gimus mažyliui, sekmadienį buvo atsisakyta jau suplanuotų delfinų pasirodymų. Jų tądien turėjo būti keturi. Antradienį jau bus vėl rengiami pasirodymai ir lankytojai galės susipažinti su mažuoju delfinuku. Mažyliui ir jo mamai kurį laiką reiks ramesnės aplinkos, todėl gali pasikeiti ir pasirodymai. Pratimus, kuriuos anksčiau atlikdavo keli delfinai, dabar atlikinės vienas, kad bangavimas ir šuoliai neišgąsdintų mažylio. Svarbiausia trenerių ir vet. gydytojų rūpestis – mažylio sveikata.

Dabar patelė kartu su delfinuku (jo lytis dar nežinoma) laikosi kiek nuošaliau delfinų būrio. Taip mama saugo mažylį nuo neatsargių kitų gyvūnų judesių.

Gabija yra patyrusi 25 metų patelė, delfinariumui padovanojusi jau penktą jauniklį. Ji yra Premijos, Bitės, Perlos ir Tijos mama. Pati Gabija į Klaipėdą iš Sevastopolio 1993 metais, tik pastačius delfinariumą. Tai – nuovokus, energingas, mėgstantis bendrauti gyvūnas. Ši patelė švelni, atidi, mielai bendraudavo su delfinų terapijoje dalyvaujančiais vaikais.

Delfinukas maitinasi mamos pienu, kuris yra labai kaloringas – daugiau nei dešimt kartų riebesnis už karvės pieną, rausvos spalvos ir, kaip tvirtina delfinariumo darbuotojai, žuvies skonio. Sulaukęs dviejų metų delfinukas jau bandys ragauti žuvies. O maitinančiai patelei žuvies reikia veik dvigubai daugiau nei įprastai – per parą net iki 18 kilogramų riebios stauridės ir silkės.

Delfinės mažylius įsčiose nešioja metus laiko. Vos gimę jie sveria apie 15 kilogramų, o ilgis siekia apie 1 metrą.

Patelė su jaunikliu akylai stebimi visą parą: skaičiuojama, kiek kartų mažylis maitinosi, fiksuojami kiti gyvybiniai parametrai. Tiek gamtoje, tiek nelaisvėje mažųjų delfinukų sveikata yra labai labili, todėl jų priežiūra reikalauja begalinio dėmesio, pastebint kiekvieną, kad ir menkiausią elgesio pasikeitimą.

Rekonstruotoje delfinariumo salėje jau nuo pernai metų pabaigos vyksta delfinų pasirodymai. Juose dalyvauja aštuoni delfinai (mažylis jų šeimoje – devintasis). Dar šeši delfinai yra likę Graikijoje, kur jie buvo išgabenti prieš ketverius metus prasidėjus delfinariumo rekonstrukcijai. Juos ketinama sugrąžinti kitąmet, kai bus pastatyta lagūna po atviru dangumi ir baigtas delfinų terapijos centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių