Pagalbos šauksmas – iš Amerikos

Amerikoje viešinti klaipėdietė neatsigina minčių, kad grįžusi į uostamiestį namuose negalės džiaugtis saulės šviesa ir spinduliais, kuriuos užstoja prie buto lango augantis medis. Gyventojai siekia, kad būtų sutvarkyti šalia pastato augantys želdiniai, tiesa, už darbus patys mokėti nenori.

Ilgisi saulės

75 metų moteris pasakojo, kad nuo ketverių metų gyvena Klaipėdoje. Kartkartėmis ji išvyksta paviešėti į Ameriką. Ten lankosi ir dabar, o į uostamiestį sugrįš netrukus, dar pavasarį.

Klaipėdoje moteris yra įsikūrusi Mokyklos gatvės 17 name. Klaipėdietė pasakojo, kad prie pastato želdiniai esą netvarkomi jau daug metų. Vienas lapuotis auga prieš jos buto langus ir užstoja šviesą.

"Daug metų prašau, kad nupjautų tą medį. Jis auga per arti namo. Buvome ir gyventojų, pasisakančių už medžio pašalinimą, parašus surinkę. Nešėme juos ir į savivaldybę, ir namo administratoriui, bet jokios naudos. Medis stovi kaip stovėjęs", – pasakojo moteris.

Anot klaipėdietės, dabar yra pats tinkamiausias metas pašalinti medį. Augalai dar nėra sulapoję.

"Bijau, kad ir dabar niekas nieko nepadarys. Grįšiu į Klaipėdą ir nematysiu saulės. Nežinau, kur dar reikia kreiptis. Noriu savo namuose matyti saulę", – pabrėžė gyventoja.

Krūmuose renkasi girtuokliai

Moteris prisiminė, kad tik pradėjus gyventi šiame name medžiai buvo nedideli, dabar – visiškai išsikeroję. Klaipėdietės butas yra antrame pastato aukšte.

Gyventoja tikino, kad reikia pašalinti ne tik šį lapuotį, bet sutvarkyti ir kitus želdinius.

"Baisu, kas darosi prie namo. Medžiai išsikeroję, krūmų priaugę. Po jais geria girtuokliai. Buvau grįžusi vasarą, važiavau Miško kvartalu. Namai ten renovuojami, viskas tvarkoma, o mūsų rajone – nors imk ir verk. Nieko nedaroma. Toks gražus rajonas, o niekas juo nesirūpina. Numojama ranka", – dėstė moteris.

Pasak Mokyklos gatvės 17 daugiabutį namą administruojančios įmonės "Paslaugos būstui" direktorės Rasos Rimaitės, dėl medžio, kuris auga prie pastato, pašalinimo buvo kreiptasi praėjusių metų liepą.

"Būtume reagavę į gyventojų prašymą, organizavę darbus, tačiau šie norėjo, kad želdiniai būtų tvarkomi savivaldybės, o ne jų pačių lėšomis. Savivaldybė nurodė, kad negali finansuoti šių darbų, jog želdinių tvarkymu turi pasirūpinti patys gyventojai, o jie mokėti nenori. Pakliuvome į uždarą ratą", – situaciją įvertino vadovė.

Mokėti reikės patiems

Pagal miesto tarybos patvirtintas Želdynų ir želdinių apsaugos taisykles, medžių kirtimo ar genėjimo darbus turi organizuoti teritorijos savininkas ar valdytojas.

"Turime schemą, kurioje yra pažymėtos daugiabučiams namams priskirtos tvarkyti teritorijos. Jie turi rūpintis ir jose esančiais želdiniais", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Ji pažymėjo, kad želdinius daugiabučių namų kiemuose savivaldybė šalina tik tais atvejais, jei jie trukdo įrengti apšvietimą, išplėsti automobilių stovėjimo vietas. Taip pat savivaldybė tvarko vėjovartas po audrų.

Visų kitų želdinių šalinimu ir tvarkymu turi pasirūpinti gyventojai. Be to, R.Jievaitienė nurodė, kad medžiai turi augti penkių metrų atstumu nuo namo.

"Jei medis sveikas ir auga ant ribos, būna, kad paliekame. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. Tačiau jei medis auga už metro ar dviejų nuo namo, tada leidimas jam pašalinti bus išduotas", – aiškino vedėja.

Pasak R.Rimaitės, jei gyventojai mano, kad jiems per brangu nukirsti medį, kai darbus organizuoja prižiūrėtojas, tai jie gali padaryti ir patys.

"Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad tvarkyti ar šalinti želdinius turi specialistai. Nėra taip, kad sugalvoja ir nukerta bet kas", – akcentavo vadovė.


Šiame straipsnyje: Mokyklos gatvė 17Mokyklos gatvėmedžiaiAmerikaskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Ponia, nedejuok , o atsiūsk brigadą iš Amerikos

Valdzia atsirasineja

Valdzia atsirasineja portretas
Priskirti teritorijas galima bet kokio dydzio,bet ar tie gyventojai yra tu teritoriju savininkai.Juk issipirkdami tuos nudevetus butus jie zemes sklypu tai neissipirko.Miesto zeme priklauso ne jiems.Be viso to jiems ties sklypai buvo valstybiniu imoniu apzeldinti ir gyventoju niekas neklause ar jie to nori.Aisku gyvenant be saules yra baisu,nes greitai gali ir ligos uzgriebti gyventojus.Dabar siu namu gyventojai yra like sovietines tvarkos ikaitais nepriklausomoje Lietuvoje,o dabartine valdzia nenori reikiamai spresti klausimo,tik atsirasineja.Kazin ka pasakytu konstitucinis teismas,buta tai pardave tik tiek,o zemes klausimo tai nebuvo- o dar ta zeme tai viso miesto,nes vaikscioja po ja ne tik sie gyventojai,o kas tik nori..

Niekšiška valdžia

Niekšiška valdžia portretas
Iš gyventojų lupa milžiniškus mokesčius, o tvarkyti jų gerbūvio nenori.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių