Odontologus siutina tuopos

Pražydusios tuopos uostamiesčio gatves nuklojo pūkais. Dažniausiai tuopos pražysta birželio pradžioje, o šiais metais šie medžiai savo vaisius ėmė mesti šiek tiek anksčiau.

Nuo alergijų kenčiantys miestiečiai ypač piktinasi šių medžių kaimynyste.

Tačiau rimčiausių priekaištų augalams turi medikai, ir ne dėl alergenų, o dėl pūkų, kurie sugadina brangią diagnostinę įrangą.

"Skundžiasi ligoninės, odontologijos klinikos, kurios naudoja brangią kompiuterinę techniką. Sakoma, kad alergenų agresyvumu tuopas lenkia beržai. Kitam net nupjauta žolė gali skleisti pavojingus alergenus. Tačiau net poliklinikos prašo nukirsti tuopas, nes jų pūkai kelia grėsmę diagnostinei technikai", – tikino Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Šių medžių pūkai gali patekti į kompiuterių ventiliatorius ir užkimšti procesorių vėdinimo angas.

Dažniausiai tuopų pūkai miesto gatvėmis sklando apie tris savaites.

Pūkus meta moteriškos lyties tuopos, todėl dendrologai miesto apželdintojams pataria sodinti tik vyriškos lyties medžius.

Esą yra net paslaptis, kaip derėtų prižiūrėti greitai augančius medžius – jų nevalia drastiškai genėti, nes patyręs stresą augalas esą gali pakeisti lytį. Todėl mieste vėl gali pasirodyti tuopų pūkų.

"Mes mažiname tuopų skaičių. Ypač pernai jų nemažai buvo iškirsta. Tuopos labai gerai valo taršą. Tuopų miestuose buvo daug prisodinta sovietiniais metais. Prie daugiabučių galime jų matyti. Medis greitai auga, ir tai buvo laikoma privalumu", – tikino R.Jievaitienė.

Tuopos yra gana trapios, smarkių audrų šie medžiai gali neatlaikyti.

"Pernai net pervažiavome visus darželius, kurie prašė iškirsti tuopas. Labai daug kur, per visą darželio tvoros perimetrą, regėjome tuopų eiles. Toks vaizdas buvo Reikjaviko, Panevėžio gatvėse. Po truputį šiuos medžius keičiame kitais", – pažymėjo R.Jievaiteinė.

Tuopas keičia šermukšniai, liepos, ąžuolai ir kiti medžiai.

Branda šiems medžiams ateina po 60 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktoras

Viktoras portretas
Gražūs medžiai, labai gaila žiūrėti, kaip juos naikina mieste.

Pritariu Linai

Pritariu Linai portretas
ir matau, kad dauguma čia rašinėjančių nėra nei karto skaitę Klaipėdos miesto taršos monitoringo.Tiek iš uosto, tiek iš Laisvos ekonominės zonos prie Jakų(LEZ), į miestą slenka oro taršos šleifai.Apie vandenį ar dirvožemį net nekalbu.Ponai deklaruoja, kad viskas normos ribose, tik užmiršta pasakyti kad tos normos kiekio ribos vis didinamos:D).Kaip besakytum, o medžiai kažkiek sulaiko šį brudą ir sugeria tą, kas gamybininkų dėka skirta sugerti miesto žmonėms.Taip kad jūs patys klaipėdiečiai kasate sau duobę kirsdami medžius, šiuo atveju tuopas.Vien dėl to kad jos į metus vieną kart tris savaites skleidžia pūkus.Labai džiaugsitės kad šias ,,šiukšlintojas"iškirs?Kai gydytojas pas jus ras vėžį(ar kokią kitą zarazą),galėsite dar daugiau džiaugtis.

Lina

Lina portretas
Koks švarus oras nuo labiausia užterštos Baltijos jūros? Sunkieji metalai ir radiacija atsipučia...
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių