Obuolius išplukdė potvynis

Kai kurios sulčių spaudyklos pajūrio krašte šiemet net neįjungė savo agregatų. O stambesni sulčių spaudėjai tikina per sezoną visu pajėgumu dirbę vos dvi tris dienas.

Tylą spaudyklų angaruose lėmė šių metų obuolių stygius. Daugybė augintojų neįveikė gamtos stichijų, ir obuolius šį rudenį teko palikti pūti laukuose.

Įmonės "Sulčių namai" atstovas Karolis Pronckus pasakojo, jog šiemet ne tik obuolių, bet ir uogų derlius buvo apverktinas.

"Netoli Vėžaičių esančiuose laukuose obuoliai tiesiog krito į vandenį. Juos iš vandens grėbėme grėbliais. Jei būtume turėję valtį, gal ir tinklais būtume sėmę", – ironizavo K.Pronckus.

Šių metų derliui kirto net keli smūgiai. Ankstyvą pavasarį obelų žiedus pakando šalnos. Vėliau žemėje trūko drėgmės, pavasaris pasitaikė itin sausas.

"Vasarą trūko saulės. Obuoliams reikia saulės, kad juose susikauptų cukraus. O galiausiai tai, kas užaugo, nuplovė lietus. Viename mūsų lauke kelias tonas obuolių išplukdė Minija. Laukėme, kol apstos lietus, o per tą laiką upė ištvino iš krantų. Visi žolėje buvę obuoliai nuplaukė žemyn upe", – šių metų ekstremalumus prisiminė K.Pronckus.

Kadangi šiemet obuolių labai trūko visoje Lietuvoje, supirkėjai kėlė produkcijos kainas.

"Mūsų kraštuose specializuotų gamyklų nėra. Tačiau augintojai vežė savo produkciją į Anykščius ar į Alytų, kur veikia alkoholinių gėrimų gamyklos. Obuolių norėjo ir Tauragės krašte įsikūrusi džemų ir marmeladų gamyklėlė", – pasakojo K.Pronckus.

Tie, kurie dar spėjo nuskinti derlių, mieliau pardavinėjo, nei spaudė sultis.

"Obuolių kilogramą šį rudenį galima parduoti už 15 centų. Maži prastesnės kokybės kainuoja 12 centų už kilogramą. Tad sulčių spaudyklos liko be nieko", – tikino K.Pronckus.

Dėl šių priežasčių sulčių kainos taip pat šoko į viršų, nors spaudyklos savo paslaugų ir nebrangino.

"Penkių litrų pasterizuotų sulčių pakuotė kainuoja 2,3 euro. Tokia kaina taikoma savo obuolius spaudžiantiems žmonėms. O štai didmeninė pakuotės kaina jau pasiekė 3,5 euro. Todėl spėju, kad žiemą dar brangs euru ir gali siekti 4,5 euro", – skaičiavo K.Pronckus.

Manau, kad ne lenkai, o lietus mūsų obuolius nuplovė.

Prastas obuolių derlius liūdino ne tik lietuvius, bet ir kaimyninių šalių sulčių gamintojus.

"Buvo kalbų, kad lenkai supirkinėja lietuviškus obuolius. Aš nė vieno lenko nemačiau. Manau, kad ne lenkai, o lietus mūsų obuolius nuplovė", – juokėsi K.Pronckus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Daktaras Unikauskas pranešė, kad sultys nesveika tad ir baigės biznis.

15 centų

15 centų portretas
O turguje jau parduoda po 80 centų. Brangūs obuoliai :(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių