Nuspręsta: po Atgimimo aikšte kas požemius

Uostamiesčio politikai apsisprendė – Atgimimo aikštėje bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Projektas kainuos per 3 mln. eurų.

Koncesija ar nuoma?

Ketvirtadienį Klaipėdos tarybos kolegijos nariai sprendė, ar pritarti siūlymui tvarkant Atgimimo aikštę neapsiriboti vien pokyčiais ant žemės ir po šia erdve įrengti mašinų stovėjimo aikštelę.

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas pastebėjo, kad tarybos kolegija jau buvo priėmusi kelis sprendimus dėl Atgimimo aikštės sutvarkymo.

"2013 m. buvo atrinkta kompanija, kuri atliko galimybių studiją. Ji 2015 m. birželio mėnesį pristatyta kolegijai, ir buvo pritarta vienam variantų – būtent tik paviršinei aikštės tvarkybai", – dėstė R.Zulcas.

Anot jo, jau buvo organizuotas atviras projektavimo konkursas, tačiau jis neįvyko, mat gauti pasiūlymai neatitiko reikalavimų.

"Atsirado naujos prielaidos – buvo paskelbtas nugalėtojas Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui rekonstruoti. Taip pat buvo gauta užklausų iš privataus sektoriaus, išsidėsčiusio aplink Atgimimo aikštę. Siūlome persvarstyti ir leisti skelbti projektavimo konkursą visai apimčiai", – dėstė departamento direktorius.

Galimybių studija numato privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimą įrengiant aikštelę, mat galimybės gauti ES lėšų tokiam objektui miesto širdyje – minimalios.

"Studija numato, kad privačių lėšų pritraukimas galėtų vykti dviem būdais. Vienas jų – koncesija. Žinome, kad jos organizavimo trukmė yra apie dveji metai. Kitas būdas – nuoma", – paaiškino R.Zulcas.

Prireiks milijonų eurų

Paviršinės aikštės tvarkybai buvo numatoma 1,5 mln. eurų suma. Požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, kurioje būtų įrengta iki 180 stovėjimo vietų, prireiktų dar 1,8 mln. eurų.

Iš viso pokyčiai čia gali kainuoti 3,3 mln. eurų.

"Projektavimui – atitinkamai 7 proc. nuo bendros sumos, tai, galime teigti – apie 200 tūkst. eurų", – dėstė departamento direktorius.

Politikas Arūnas Barbšys domėjosi, ar tikrai įrengiant požeminę aikštelę būtina ieškoti privačių investuotojų lėšų. Tarybos kolegijos narys svarstė, galbūt pats miestas galėtų tokią aikštelę įrengti ir prižiūrėti.

R.Zulcas pastebėjo, kad tai – antros eilės klausimai ir juos sprendžiant taip pat reikės politikų pritarimo. Šįkart, anot jo, politikams tereikėjo apsispręsti, ar tokios aikštelės reikia.

Straipsnis pažėrė intrigų

Nors politikai ir pritarė siūlymui po žeme rikiuoti automobilius, ryškesnė diskusija užvirė dėl aikštėje jau vykdytų geologinių tyrimų, kuriuos trečiadienį aprašė dienraštis "Klaipėda".

Politikus, klaususius, kas ir kodėl vykdė minėtus tyrimus, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ramino, kad miestas tokių tyrimų neužsakė ir už juos nemokėjo.

"Manau, tas straipsnis mums visiems pažėrė intrigų. Atgimimo aikštė yra miesto širdis, kurioje visi procesai turėtų būti skaidriai matomi, todėl siūlau automobilių stovėjimo klausimus spręsti patiems", – dėstė Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Vicemerė taip pat pastebėjo, kad mašinų vietų klausimą ties Muzikiniu teatru teks spręsti miestui.

"Dėl Danės gatvės plėtimo mes matome, kad galimybių automobilių stovėjimui ten tikrai nebus, ir mums reikia ieškoti kito varianto. Atgimimo aikštėje ir toje dalyje, kur galimas užstatymas, požeminė aikštelė yra įmanoma", – teigė J.Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pietinis

pietinis portretas
Klaipeda pasaku miestas is Ali Baba ir 40 plesiku...(kiek miesto valdz. personu?). Palmes auga, menulis svies aiksteje, is po tunelio automobiliai kils.....kas dar? ....o kad saligatviai issiklaipe , gatves nesutvarkytos ir kiti paprasta akimi matomi baisumai- jiems ne motais....uzsiimtu pvz;sutvarko viena , kaip Alksnynes garves visus saligatv, ....ir tvarka. Eina prie kito. O kas dabar- sikt vienoj vietoj, sikt kito kelis metrus.....miestui reikia tikro ukininko, bet kol kas nesimato....gal menulis apsvies uz 3 milijonus......

Darius

Darius portretas
Gaisrine sugriove tarybiniais laikais prie ko cia liberalai, gal klaipedos viesbucio daugiaaukstis parkingas nepilnai isnaudojamas - galima butu padaryti viesam mokamam naudojimui?

Praeivys

Praeivys portretas
Jei projektas kainos 3.000.000 EUR, tai kiek kainos projekto igyvendinimas?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių