Nuo širdies ligų gydytojai ir jų pacientai spruko dviračiu

Nemažėjantis sergamumas širdies ligomis verčia visais įmanomais būdais kalbėti apie šią aktualią problemą. Ne tik šnekomis, bet ir savo pavyzdžiu Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai pademonstravo, kad vienas veiksmingiausių būdų išlikti sveikam – aktyvus judėjimas. Sekmadienį surengtas jau tradiciniu tapęs 12-asis dviračių žygis, į kurį išsiruošė ne tik gydytojai, bet ir kiti aktyvią gyvenseną propaguojantys klaipėdiečiai.

Ilgiausias maršrutas

Kas antras gyventojas Lietuvoje miršta nuo kraujotakos sistemos ligų, iš viso – daugiau nei 23 tūkst. žmonių per metus. Deja, bet šis skaičius nemažėja, o mirtingumo nuo kraujotakos ligų rodiklis 2,3 karto viršija ES šalių vidurkį. Lietuva yra ketvirta nuo galo po Bulgarijos, Latvijos ir Rumunijos.

Vien Klaipėdos jūrininkų ligoninėje kasmet dėl širdies ligų gydosi per 4 tūkst., o ambulatoriškai konsultuojama per 15 tūkst. pacientų. Norėdami į tai atkreipti visuomenės dėmesį Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai saulėtą sekmadienį leidosi į dviračių žygį.

Startavę nuo Klaipėdos jūrininkų ligoninės savo kelionę žygeiviai užbaigė prie Jūrininkų prospekto.

Tai ne tik kardiologų pasivažinėjimas. Prie gydytojų prisijungė pacientai, jų artimieji, sveikai gyvensenai prijaučiantys klaipėdiečiai.

Šis žygis – ilgiausias per dvylika metų.

"Dvyliktą kartą paminėdama Pasaulinę širdies dieną Klaipėdos jūrininkų ligoninė organizuoja dviračių žygį. Malonu matyti, kad mūsų gretos didėja – ne tik gydytojai, slaugytojos, bet ir miesto politikai, stebėtojų tarybos nariai, dailininkai ir net patys pacientai važiuoja kartu su mumis. Šis žygis – ilgiausias per dvylika metų. Taip mes norime atkreipti dėmesį į širdies ligas ir rizikos veiksnius. Juk kasdien turime judėti mažiausiai po tris kilometrus, nerūkyti, valgyti daugiau daržovių", – startą žygiui davė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Eilės netrumpėja

Į širdies bei kraujagyslių ligų gydymo lydere Vakarų Lietuvoje tituluojamą Klaipėdos jūrininkų ligoninę kasmet priimama vis daugiau kardiologų, tačiau pacientų eilės pas juos netrumpėja.

Klaipėdos krašto vyriausioji kardiologijos specialistė, Klaipėdos jūrininkų ligoninės I kardiologijos skyriaus vedėja dr. Dalia Jarašūnienė žodžių į vatą nevyniojo – iš kurios pusės bežiūrėsi, situacija vis dėlto nėra gera.

"Atrodo, medicina tobulėja – išrandama vis daugiau vaistų, kuriamos technologijos, tačiau širdies ir kraujagyslių ligų mažėjimas vis tiek nejuda iš mirties taško. Kaip ir kiekvienais metais, pasaulyje daugiausia žmonių miršta būtent dėl šių ligų. Tad pirmiausia turime atkreipti dėmesį į save ir pradėti prevenciją nuo kūdikystės, nuo mitybos įpročių, nuo judėjimo ir apskritai sveikos gyvensenos", – įsitikinusi D. Jarašūnienė.

"Neužtenka būti gyvam"

Didžiausia rizika susirgti širdies ligomis kyla rūkaliams, turintiems antsvorio ir stresą nuolat patiriantiems žmonėms.

Nors daugumai lietuvių Amerika asocijuojasi su nesveika mityba ir nutukimu, vis dėlto, kardiologės žodžiais, iš JAV, Kanados, Skandinavijos šalių mes turime ko pasimokyti.

Esą svarbiausia – ne tapti slaugomiems, o būti sveikiems.

"Jeigu nuo vaikystės bus ugdomi geri įpročiai, mums nereikės kovoti su savimi – sutaupysime daug laiko maloniam gyvenimui ir sykiu jį pailginsime. Sveika gyvensena – tai ne krūvos tablečių ir papildai. Pavyzdžiui, Kanadoje nėra atliekama tiek daug intervencijų ir operacijų, ten ilgesnė žmonių gyvenimo trukmė, nes nuo ankstyvo amžiaus vykdoma daug prevencijos programų. Amerikoje – antraip, žmonės kuo įmanoma daugiau "remontuojami", kad ilgiau gyventų. Bet šiais laikais neužtenka būti gyvam, mums norisi dar ir kokybiško gyvenimo", – teigė D. Jarašūnienė.

Gydytojos manymu, žmonės dar aktyviau judėtų be mašinų, jei miestas daugiau investuotų į infrastruktūros gerinimą, kokybiškų dviračių takų tiesimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tokie tie lietuviai

tokie tie lietuviai portretas
Jiems nesvarbu laisve ir demokratija Ispanijoje,jie tikri lietuviai ant pedalu ir i laukus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių