Norvegija sveikina Klaipėdą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miestas ir regionas yra reikšmingas Lietuvos ir Norvegijos valdžios institucijų, verslo, mokslo, kultūros bei pilietinės visuomenės plėtrai. Klaipėdos regiono svarbą patvirtina ir tai, kad 2016 m. vasarą čia atidarytas Norvegijos garbės konsulatas. Pažymėdami glaudų verslo, kultūros, akademinės bendruomenės, pilietinės visuomenės ir valdžios institucijų bendradarbiavimą ir tolimesnes jo perspektyvas, spalio 13–14 d. Norvegijos Karalystės ambasada Lietuvoje drauge su partneriais pristatė renginių ciklą „Norvegija sveikina Klaipėdą“.

„Pristatydami įvairią ciklo „Norvegija sveikina Klaipėdą“ programą, norėjome padėkoti visiems Norvegijos draugams ir partneriams už bendradarbiavimą bei paskatinti naujus bendraminčius bendrai veiklai“, – teigė Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje Dag Malmer Halvorsen.

Ambasadoriaus manymu, norvegų susidomėjimas Klaipėdos regionu tik didės, tad svarbu apžvelgti tai, kas jau pasiekta, bei nusibrėžti kryptis tolesniam ryšių stiprinimui.

Aktyvi Norvegijos verslo bendruomenė teigiamai vertina  perspektyvas plėsti verslo bendradarbiavimą Klaipėdos regione, ypač atsižvelgiant į tai, kad būtent su šia Lietuvos dalimi tampriai susijusi Lietuvos energetikos plėtros vizija.

Ketvirtadienį įvykusi konferencija «Ateities galimybės suskystintų gamtinių dujų rinkoje: politika, technologija ir bendradarbiavimas», organizuota kartu su „Innovation Norway“ ir „Norvegijos-Lietuvos prekybos rūmais“.

Prieš du metus pradėjęs veikti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas suvienijo mokslą ir verslą, Norvegiją ir Lietuvą, tad būtina stiprinti bendradarbiavimą šioje srityje. Klaipėdos universitetas turi ambicijų tapti kompetencijų centru, kuriame būtų atliekami SGD moksliniai tyrimai, o atsiveriančios plačios mokslo ir verslo partnerystės galimybės, leidžia plėtoti regioninį jūrinį SGD verslą  būtent Klaipėdoje. Šioje konferencijoje sulaukėme įžvalgų iš įmonės „Statoil“, Norvegijos technologijų universiteto akademikų, „Klaipėdos naftos“ ir „Lietuvos energijos“ vadovų,  didžiausių SGD vartotojų- įmonės „Achema“ atstovų, SGD klasterių koordinatorių iš abiejų valstybių bei kitų ekspertų.

Jau daugiau nei dešimtmetį Klaipėdos miesto ir regiono valdžios institucijos, nevyriausybinės organizacijos, akademinės ir kultūros įstaigos aktyviai dalyvavo įgyvendinant Norvegijos paramos dėka finansuotus projektus. Šiuo metu jau galime džiaugtis rezultatais jaunimo sveikatos, socialinių paslaugų, kultūros paveldo ir kitose srityse. Penktadienį konferencija „Norvegijos remiamos iniciatyvos Klaipėdos regione: iššūkiai, sprendimai ir rezultatai“ įvertino pasiektus pokyčius, išmoktas pamokas, bei aptarė išliekančias spręstinas problemas.

Kultūrinis renginių ciklo akcentas – šokio teatrų Aura (Lietuva) ir Panta Rei (Norvegija) šokio spektaklis „Godos“. Lietuvių ir norvegų choreografų sukurtame spektaklio „Godos“ pasaulyje susipynė praeitis, dabartis ir ateitis, susitiko moteriškas jausmingumas, paslaptingos mitologijos būtybės ir futuristinio pasaulio vizijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Tarpusavio tautiečiai reikės 2-tro SGD terminalo žinant tendenciją kylant dujų populiarumui !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių