Neringoje – Pamario krašto žvejo šventė (programa)

  • Teksto dydis:

Šiandien, liepos 7-ąją, prasideda šventė, gyvuojanti ilgiau nei Neringos miestas. Juodkrantės gyvenvietės pamaryje jau džiaunami tinklai, atkreipsiantys dėmesį į tai, kad čia vyks 60-oji žvejo šventė, šiandien jau išaugusi į pamario krašto bendruomenes jungiantį festivalį.

Pamario krašto žvejo šventė prasidės šiandien, liepos 7-ąją, vyksiančiomis pažintinėmis išvykomis į Kuršių marias. Žvejybiniu botu plauksiančius išvykos dalyvius lydės žvejas, su kuriuo bendraujant bus galima išgirsti įvairių žvejybos Kuršių mariose subtilybių (išvyka vyks nuo 17 iki 19 val., būtina išankstinė registracija tel.  +37046953448).

Į susitikimą Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salėje (L. Rėzos g. 8B) kviečia  juodkrantiškė istorikė doc. dr. Nijolės Strakauskaitė, pasakosianti apie Juodkrantės žvejų kaimelio virsmą unikaliu XIX a. antroji pusės Europos kurortu (pradžia - 19 val.).

Šeštadienį, liepos 8-ąją, Pamario krašto šventės šurmulys persikels į marių krantinę, kur visus nuo ryto iki vėlaus vakaro  džiugins tradicinė tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo mugė, veiks mažiesiems skirta pramogų ir atrakcionų erdvė.

Pamario krašto žvejo šventėje apsilankys virtinė Klaipėdos apskrities senovinių automobilių ir motociklų klubo „Diližanas“ automobilių ralio dalyvių (nuo  11.30-12.30 val.). Šventinė staigmena - tarptautinis rankų lenkimo turnyras, kurio dalyviai varžysis dėl Neringos mero taurės (nuo 14.30 val.). Išdrįsusieji mesti iššūkį šios sporto šakos profesionalams taip pat bus apdovanoti.

Pamario krašto žvejo šventės organizatoriai  kurorto gyventojus ir svečius kviečia burtis į komandas po 3-4 asmenis ir dalyvauti smagiose varžytuvėse dėl Didžiojo Bangpūčio prizo. Komandos gali registruotis iš anksto el. paštu kultura@lrezoskc.lt, o taip pat šventės dieną likus 1 valandai iki varžytuvių pradžios.

Vaizdingoje Kuršių marių krantinėje įsikūrusiame šventiniame Žvejo kieme vyks edukacinės dirbtuvėlės, kuriose bus galima susipažinti su tinklų mezgimu, linksmomis žvejiškomis atrakcijomis ir išbandymais, pasivaišinti vietos žvejų išvirta gardžia žuviene (nuo 16 iki 19 val.).

Šventiškos pramogos iš marių gelmių išvilios ir patį Bangpūtį, kuris sveikins Neringos gyventojus, svečius ir žvejus, o geriausiai pasirodžiusiai šventės varžytuvių komandai įteiks Didįjį prizą (20 val.). Išlydėjus Bangpūtį prasidės baigiamasis šeštadienio koncertas „Kai ilsisi tinklai“, kuriame savo programas šventės dalyviams ir žiūrovams pristatys: grupė „Old City Band“, programą tęs Kotryna Juodzevičiūtė, o pabaigoje nuotaiką kels grupė „Baltic Balkan“ (nuo 20.30).  Šventę šviesos vainiku marių pakrantėje vainikuos lazerių ir pirotechnikos šou (23.45 val.).

Liepos 9-oji, sekmadienis, Juodkrantės gyventojus ir svečius džiugins ramesne šventine programa – tęsis tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo mugė, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos specialistai pakvies į pažintinę gamtinę ekspediciją „Ir vorai mezga tinklus“ (pradžia 10 val. nuo Liudviko Rėzos kultūros centro (L. Rėzos g. 8 B).

Sekmadienio popietę Juodkrantėje vyks Šv. Mišios už žvejus ir jų šeimas, kuriose bus galima paklausyti Genovaitės Bigenytės (sopranas, JAV, Čikaga) koncerto (13 val.).

„Žvejo šventė unikali tuo, kad gimsta vietos gyventojų, žvejų bendruomenės pastangomis. Viliuosi, kad šešis dešimtmečius gyvuojanti tradicija nuo sunkių darbų leis atsikvėpti Neringos žvejams, o šio krašto svečiams leis pajusti ypatingas Kuršių nerijos pusiasalio nuotaikas“, – į šventę kviečia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Programa

Liepos 7-oji, penktadienis

17.00 – 19.00 Pažintinė išvyka su žveju į marias. Išankstinė registracija tel. +370 469 53448. Išvykstama nuo užeigos „Žuvelė“ (L. Rėzos g. 1)

19.00 Doc. dr. Nijolės Strakauskaitės paskaita „Juodkrantės kurorto sukūrimas: žvejų kaimelio sėkmės istorija (XIX a. antra pusė)“

Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salė (L. Rėzos g. 8 B)

Liepos 8-oji, šeštadienis

Kuršių marių krantinė šalia Raganų kalno

10.00 – 23.00 Tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo mugė

Paroda „Neringos žvejų istorijos“

10.00 – 22.00 Pramogos vaikams „Vaikų sala“

11.30 – 12.30 Senovinių automobilių paroda

14.15 – 19.00 Tarptautinis rankų lenkimo turnyras „Neringos mero taurė“

16.00 – 19.00 „Žvejo kiemas“:

• Tinklų mezgimas

• Žolynukai: žuvelės ir paukštukai

• Žuvienės virimas

• Komandų rungtynės dėl Bangpūčio Didžiojo prizo

20.00 Bangpūčio sutikimas

20.30 Šventinis baigiamasis koncertas „Kai ilsisi tinklai“

Grupės: „Old City Band“, Kotryna Juodzevičiūtė, „Baltic Balkan“

Koncerto metu vyks staigmenų aukcionas „Katė maiše“

23.45 Lazerių ir pirotechnikos šou

24.00 – 1.00 Šokiai

Šventės vedėjas – Marijus Budraitis

Liepos 9-oji, sekmadienis

10.00 – 17.00 Tautodailininkų, amatininkų ir kulinarinio paveldo mugė

10.00 – 12.00 Ekspedicija „Ir vorai mezga tinklus“. Ekspedicijos vadovė – dr. Marija Biteniekytė. Keliaujama nuo Liudviko Rėzos kultūros centro (L. Rėzos g. 8 B)

13.00 Šv. Mišios už žvejus ir jų šeimas. Koncertuos Genovaitė Bigenytė (sopranas, JAV Čikaga). Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčia (L. Rėzos g. 56)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių