Neringos savivaldybei – paralyžiaus grėsmė

Neringos savivaldybei gresia visiškas bankrotas – antstoliai liepos 10-ąją ketina areštuoti savivaldybės sąskaitas ir nurašyti visas turimas lėšas. Turizmo sezono įkarštyje kurorto savivaldybę gali ištikti paralyžius.

Neringos savivaldybei gresia visiškas bankrotas – antstoliai liepos 10-ąją ketina areštuoti savivaldybės sąskaitas ir nurašyti visas turimas lėšas. Turizmo sezono įkarštyje kurorto savivaldybę gali ištikti paralyžius.

Procesas pajudėjo

Apie Neringai gresiantį sąskaitų areštą sužinota vakar savivaldybėje apsilankius antstoliams su vykdomaisiais raštais, kad pradedama išieškojimo procedūra.

"Nunulins. Kiek ras pinigų, tiek nurašys. Visos sumos, kurios reikalaujama, mes neturime. Bet nurašys tiek, kiek turime", – kalbėjo Neringos meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybei tuščiomis kišenėmis teks likti dėl Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, kuris padėjo tašką nugriauto Juodkrantės žuvų restorano byloje.

Ši nutartis yra neskundžiama ir galutinė.

Verslininkai pareikalavo priteisti patirtą žalą dėl nugriauto restorano Juodkrantėje. Teismas konstatavo, kad 1,115 mln. eurų žalą privalės solidariai atlyginti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija su Neringos savivaldybe.

"O kadangi valstybinė institucija pinigų neturi, paims iš mūsų. Beje, teks susimokėti ir 5 proc. palūkanų, o tai yra kone 115 tūkst. eurų. Palūkanas reikės mokėti tol, kol bus išmokėta visa suma. Net jei eurą liktumėme skoloje, palūkanas mokėtumėme nuo visos sumos", – aiškino D.Jasaitis

Palūkanos šiame ieškinyje skaičiuojamos nuo 2013 m. liepos, kai prabangus restoranas buvo sulygintas su žeme.

Sąskaitoje – 400 tūkst. eurų

Kas laukia vieno gražiausių šalies kampelių, kurį paralyžiuos vėjais švilpaujančios savivaldybės kišenės?

"Viskas sustos. Mūsų laukia Vilniaus savivaldybės likimas. Juk pats sezono įkarštis. Kas mokės atlyginimus gelbėtojams? Atliekų tvarkymas sustos, kurorto priežiūra. Apie atlyginimus darbuotojams jau net nesvajojame, bet stos visi investiciniai projektai. Net negalėsime vykdyti ES projektų. Juk vyksta šaukimai gauti ES lėšų. Nieko negalėsime daryti", – tikino Neringos meras.

D.Jasaitis abejojo, ar šį turizmo sezoną vyks kultūriniai renginiai.

Šiuo metu savivaldybės sąskaitoje yra 400 tūkst. erų.

"Ir jų neužteks. Vadinasi, net ir ateityje kiekvienas uždirbtas euras bus nurašomas antstolių. Vos poilsiautojas sumokės nors eurą už įvažiavimą į Neringą, jis iš karto bus nurašomas", – nerimavo meras.

Areštuos per 10 dienų

Antstoliai, vakar pasibeldę į Neringos savivaldybės duris, įteikė raštus ir informavo, kad įsigaliojus teismo sprendimui žala pradedama išieškoti per 10 dienų nuo nukentėjusiųjų kreipimosi dienos.

"Įmonė kaip tik vakar ir kreipėsi dėl žalos atlyginimo į antstolį", – sakė D.Jasaitis.

Į antstolius kreipėsi bendrovė "Meirona", kuri perėmė bankrutavusios įmonės "Verslo investicijų projektų centras" žalos reikalavimo teisę.

Savo interesus Neringos savivaldybė galės ginti tik tuomet, kai sumokės visą ieškinio sumą.

"Tuomet galėsime teismuose ginčytis. Tačiau tai gali užtrukti metų metus. Mes ketiname atsakovais kviesti ir tas institucijas, kurios derino detaliuosius planus ir leido statybas – Valstybės saugomų teritorijų tarnybą, Kultūros paveldo departamentą, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą", – pabrėžė meras.

Atsakomybės šioje žalos atlyginimo byloje savivaldybė negalėjo kratytis. Ieškovai tiksliai ieškinyje nurodė atsakovus – Neringos savivaldybę ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

"Kadangi mūsų sąskaitose pinigų yra, esame pirmieji po tanku. Bet tai juk žala valstybei. Tuomet visos institucijos turėtų sumokėti už šią žalą", – teigė Neringos meras.

Bylinėjimasis užtruks

Toks teismo procesas gali užtrukti ne ką mažiau, nei vadinamųjų neteisėtų statybų bylos Neringoje – devynerius metus.

"Per tą laiką ir mes galime jau būti bankrutavę, kaip bankrutavo įmonė, kuri pastatė tris gražius namus. Jei valstybė mums nepadės, įvyks šimtaprocentinis savivaldybės privedimas prie bankroto", – apgailestavo D.Jasaitis.

Neringos meras viliasi, kad gal po kreipimosi į Vyriausybę situacija pasikeis.

"Juk kitose bylose teismai laukia Vyriausybės nutarimų, korekcijų, kad būtų galimybė nieko nebegriauti. O šioje byloje prasidėjo baisusis finalas", – situaciją nusakė D.Jasaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Jauna šeima neturi už ką susimokėti už butą, darželį vaikui. Tai ką remsime- apsivogusią Neringos savivaldybę,piniguočių pritvinkusį pūlinį ar LIETUVOS ATEITĮ-JAUNĄ ŠEIMĄ?

Čigivara

Čigivara portretas
Matome, kad visi keliai suveda į vieną tašką-TEISĖSAUGOS NEVEIKLUMĄ IR IMPOTENCIJĄ.Jau daug metų visi pastebime akivaizdžiai vykdomus nusikaltimus Valstybei ir Visuomenei, stebuklingai dingstančius ES ir Valstybės biudžeto pinigus, bet..Kaltiname viska ka tik sugalvojame-vagis valdžioje,vyriausybę, verslą, netgi Lansbergį..:D), o tiesa viena:KALTA TEISĖSAUGA!Bet kuri bobelė sugebėtų surinkti faktus IR NUBAUSTI KALTUS-nusikaltimai vykdomi gana bukai.O mūsų teisėsauga neįstengia!Pvz.neseniai nuskambėjo šlykštūs įžeidimai mesti Lietuvos Valstybei iš vieno Britanijos pilietybe turinčio p.ediko Haroldo.Rėkė visos žiniasklaidos priemonės.Ir ką?TEISĖSAUGA NEKREIPIA DĖMESIO.Bet į įžeidimus kažkokiems galimai korumpuotiems ir nesažiningiems teisėjams, mestus įsikarščiavusio Uspaskicho ar Venckienės(man jie,beje,neimponuoja),,ant ausų,,stovėjo visa sistema.Pradedant prokurorais ir baigiant nusususiais rajonu teismais.Tad visada atsiminkime kas yra TIKRASIS KALTININKAS

taigi

taigi portretas
kai koks asmuo apskundžia Lietuvą Strasbūrui ir laimi - kas tada asmeniui atlygina priteistą sumą? Kiek tokių istorijų ir priteistų sumų buvo? Kodėl mūsų garbi žiniasklaida nenagrinėja ir neteikia tokios informacijos ? Manau, kad kai kuriais atvejais valstybė randa lėšų savo nesėkmėms atlyginti visų mokesčių mokėtojų pinigais t.t. ir Neringos verslininkų ir gyventojų pinigais (sumokėti akcizai už degalus, pelno mokestis, PVM ir visa kita- kas Neringos biudžeto pajamoms nepriskirta), o šiuo atveju Neringos savivaldybė turi dengti ir valstybei priteistą dalį? Kas per nesąmonė?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių