Nerimą kelia miesto parkų ateitis

Poilsio parko rekonstrukciją planuojama baigti anksčiau nei numatyta. Tikimasi, kad miestiečiai vasarą galės pasitikti atnaujintose erdvėse. Tačiau darbai sulaukė lankytojų priekaištų. Nerimą kelia išvažinėti anksčiau pakloti takai. Priekaištaujama, kad parko priežiūrai skiriama per mažai dėmesio.

Liks tik smulkmenos

Pasak Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo Valdo Švedo, Poilsio parko rekonstrukcijos antrojo etapo darbai vyksta gana sėkmingai.

Jau įrengta dalis numatytų aikštelių. Jose trūksta tik specialios dangos. Vedėjas vylėsi, kad darbai bus baigti iki birželio 1-osios, nors sutartyje numatytas terminas – liepos pabaiga.

"Norisi, kad žmonės vasarą galėtų lankytis parke ir naudotis naujais įrenginiais. Tikiu, kad didžioji dalis darbų finišuos iki birželio 1-osios. Liks nebent smulkmenos, baigti tvarkyti aplinką", – teigė vedėjas.

Poilsio parko rekonstrukcijos antrojo etapo metu bus įrengtas viešasis tualetas, vaikų sporto, mini golfo, laipiojimo įrenginių ir lauko treniruoklių aikštelės. Atsiras naujas pažintinis takas, šunų vedžiojimo aikštelė. Įkurdintos bus ir futbolo, krepšinio, lauko teniso, stalo teniso aikštelės.

Pramogoms skirtos vietos išsidėstys viso parko teritorijoje. Jos bus nemokamos.

Poilsio parko rekonstrukcijos antrojo etapo darbus atlieka įmonė "Konsolė". Jie atsieis beveik 620 tūkst. eurų.

Takai bus sutvarkyti

Tačiau kai kuriuos Poilsio parko lankytojus neramina esama situacija. Jie priekaištus žeria dėl pirmojo etapo metu išvažinėtų takų. Ant jų pastebimos duobės, palijus tvyro pelkės.

Atkreipiamas dėmesys, kad technikai neužtenka tako pločio, tad vienoje ir kitoje jo pusėje atsiranda provėžų. O kai palyja – purvynas.

V.Švedas patikino, kad takus rangovas turės sutvarkyti taip, kaip jie atrodė iki darbų pradžios. Anot jo, situacija dabar nėra tokia tragiška, kokia buvo praėjusį rudenį. Tada rangovas buvo įspėtas dėl priterštų takų ir dabar juos apvalo.

"Rezultato kol kas nesimato, nes toliau vyksta procesas. Takai bus tvarkomi paskutiniai, kad darbų nereikėtų kartoti", – aiškino vedėjas.

Sulaužė šviestuvus ir šiukšliadėžes

Dalies lankytojų nuomone, Poilsio parko priežiūrai skiriamas per mažas dėmesys. Pabrėžiama, kad šioje viešoje erdvėje – daug šiukšlių. Galima aptikti ir statybinio laužo, padangų.

Gailima ir suniokoto inventorius – šviestuvų, šiukšlių dėžių, stendų, kurie buvo įrengti prieš beveik šešerius metus vykusio pirmojo parko rekonstrukcijos etapo metu. Apsaugoti jų nepadėjo ir vaizdo stebėjimo kameros.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pabrėžė, kad didesnį dėmesį parkui pirmiausia turi skirti patys lankytojai.

"Niekas kitas šiukšlių dėžių ir kito inventoriaus nesulaužė. Visi turime saugoti savo visuomeninį turtą. Juk jis įrengtas iš visų gyventojų pinigų. O tai, kas sugadinta, reikia sutvarkyti. Gyvename ne po vieną, esame visuomenė, tad turime visi prisidėti prie parko gerovės, drausminti, jei kažkas blogai elgiasi", – sakė vadovas.

L.Dūda tikino, kad po žiemos parkas yra tvarkomas. Dar laukia visuotinės talkos.

"Nereikia stebėtis, kad kažkas prišiukšlino, o kažkas nespėjo sutvarkyti. Viskas bus padaryta, reikia tik laiko. Dabar atrodo, kad ponai prišiukšlino, o tarnai nespėjo sutvarkyti ir yra badomi pirštais", – dėstė direktorius.

Diskutuoja apie parkų priežiūrą

Pastaruoju metu vis dažniau svarstoma, ar miesto parku neturėtų rūpintis viena institucija. Juolab kad bus atnaujinta ir daugiau tokių erdvių.

V.Švedo nuomone, į parkų tvarkymą reikėtų žiūrėti kompleksiškai.

"Galėtume pirkti tokių erdvių priežiūros paslaugą. Tada tvarkdariai ne tik rinktų šiukšles, bet ir rūpintųsi želdiniais, inventoriumi. Vos ne kasdien būtų parke ir matytų situaciją. Per kitus trejus ar ketverius metus atnaujinsime daug parkų. Norisi, kad jie nebūtų suniokoti, nudrengti", – kalbėjo vedėjas.

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad klausimas dėl parkų priežiūros buvo svarstytas ne kartą.

"Dar anksti kurti atskirą instituciją, kuri rūpintųsi parkais. Be to, tam reikėtų nemažų išlaidų, daug lėšų atsieitų ir išlaikyti darbuotojus. Manau, kad Miesto tvarkymo skyrius tinkamai prižiūri savo plotus, kitus – kitos įstaigos. Centralizuota priežiūra yra pigesnė nei ją išskaidžius dalimis", – pažymėjo direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sandra

Sandra portretas
Mano manymu, parkui vadovauti turi kitas žmogus,nes čia tiesiog nėra šeimininko. Jeigu akį rėžia betvarkė o vadovui rūpi,kaip iš lankytojų išpešti kuo daugiau pinigų,tai vargu ar kada ten bus patraukli vieta.Kainos už atrakcionus nepagrįstai didelės,nėra jokio lankstumo,žaidimų aikštelės be minkštos ir saugios dangos. Vadovybei reiktų apsilankyti pas kaimynus latvius -Venspilyje . Tai būtų pavyzdys,kaip tokiose vietose reikia tvarkytis.

C7

C7 portretas
Duda moralizuoja visuomenei kaip kokiem mokinukam. TAVO,duda, darbas tvarkyti parka, o ne seimu su vezimeliais ir senuku. Tai judink sikna ir nemoralizaves DIRBK.

Aleks

Aleks portretas
Man tai nepatinka, kai su vezymeliu eini, ir jie ant 100 praskrenda ir reikia trauktis...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių