Nepriklausomybės dienai – spalvingi renginiai

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai klaipėdiečiams bus pasiūlyta spalvinga programa. Miestiečiai kviečiami pasitikrinti savo žinias, šokti šokį miestui, papuošti Gediminaičių stulpus, dalyvauti koncertuose ir minėjimuose. Šiai progai skirti renginiai jau prasidėjo.

Nupynė 25 tūkst. apyrankių

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis pasakojo, kad organizuoti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui skirtus renginius buvo kviečiamos kultūrinės įstaigos, nevyriausybinės organizacijos.

Programa šiemet ypač gausi. Joje daugiau nei 20 įvairių renginių. Jie skirti įvairiai auditorijai – ir patiems mažiausiems klaipėdiečiams ir senjorams. Pirmieji šiai progai skirti renginiai jau prasidėjo.

Penktadienio rytą į Vilnių bus išlydėti trijų uostamiesčio mokyklų mokiniai, kurie nuveš į Nacionalinę dailės galeriją savo pačių nupintas trispalves draugystes juostas ir jais papuoš Gediminaičių stulpus.

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Rima Beinoravičienė pasakojo, kad Klaipėdos ugdymo įstaigos prisijungti prie akcijos „Lietuvai ir man“ buvo pakviestos prieš kelias savaites.

Mokinių prašyta pinti trispalves draugystės apylinkes, kuriomis būtų papuošti Gediminaičių stulpai Vilniaus nacionalinėje dailės galerijoje. Ši akcija vyksta visoje Lietuvoje.

„Prie akcijos prisidėjo visos mokyklos. Vaikai nupynė apie 25 tūkst. apyrankių. Daugiausiai pastarųjų nupynusioms mokykloms padovanojome kelionę Vilnių. Tad penktadienį į sostinę išvažiuos „Ąžuolyno“ gimnazijos, „Versmės“ ir Smeltės progimnazijų mokiniai“, – tvirtino vedėja.

Pasak R.Beinoravičienės, nesitikėta, kad uostamiesčio mokiniai nupins tiek daug apyrankių. Į Vilnių jų iškeliavo tik dalis – apie 10 tūkst. Akcija „Lietuvai ir man“ nuspręsta suorganizuoti ir Klaipėdoje.

Gediminaičių stulpai bus pastatyti Atgimimo aikštėje. Ant jų kovo 11-ąją bus sukabintos likusios apyrankės. Tą bus kviečiami padaryti po renginius vaikštantys klaipėdiečiai.

„Žinoma, miestiečiai ant Gediminaičių stulpų pakabinti ir savo pačių atsineštas bei nupintas apyrankes“, – kvietė R.Beinoravičienė.

Šoks pagal A.Mamontovo dainą

Akcija „Lietuvai ir man“ Atgimimo aikštėje prasidės iš karto po patriotinės žaibinės mobilizacijos. Jos pradžia 13 val. Ši akcija Lietuvos nepriklausomybės dieną organizuojama antrą kartą.

„Manome, kad šiemet pavyks sutraukti daugiau dalyvių. Šokio peržiūrų, kuris yra youtube.com kanale, yra daugiau nei praėjusiais metais – apie tūkstantį. Tikimės, kad visi atvyks į Atgimimo aikštė. Kviečiame visus pasimokyti šokio ir sudalyvauti akcijoje“, – tvirtino akcijos organizatorius Vaidas Kvedaras.

Klaipėdiečiai, kurie nori sudalyvauti mobilizacijoje, kovo 11-ąją 11 val. kviečiami rinktis Teatro aikštėje. Čia jiems bus išdalintos trispalvės skarelės. Akcijos dalyviai taip pat kviečiami apsirengti trispalvės spalvomis. Iš Teatro aikštės „geltoni“, „žali“ ir „raudoni“ būriai patrauks į Atgimimo aikštę.

Praėjusiais metais šokis Klaipėdai buvo šokamas pagal M.Mikutavičiaus dainą „Aš tikrai myliu Lietuvą“. Šiemet pasirinkta A.Mamontovo „Geltona. Žalia. Raudona“.

„Šokis bus šokamas tris kartus. Filmuosime, sukursime filmuką ir jį vėl paskelbsime youtube.com kanale. Po šokio bus suformuotas skaičius 25. Kviečiame visus pasidžiaugti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiu“, – V.Kvedaras.

Kviečia parodyti apdovanojimus

Šiemet Klaipėda nori neatsilikti nuo sostinės. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, kovo 10-ąją, 13 val. Klaipėdos koncertų salėje vyks iškilmingas minėjimas, skirtas šiai progai.

„Norime parodyti, kad iškilmingi minėjimai vyksta ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje. Į jį kviečiami visi klaipėdiečiai. Prašome pasipuošti ir savo valstybiniais ir miesto apdovanojimais“, – pasakojo vedėjas.

Iškilmingo minėjimo metu pasisakys miesto vadovai, Nepriklausomybės akto signataras Eugenijus Gentvilas. Atėjusiųjų laukia ir muzikinė programa.

Didžiausio susidomėjimo sulaukė grupės „Antis“ koncertas, kuris vyks kovo 11-ąją 17 val. arenoje. Per tris dienas buvo išluoti visi 5,5 tūkst. bilietai, kurie simboliškai kainavo eurą.

Susidomėjimo sulaukė ir Žvejų rūmuose pirmadienį rodytas filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją. Buvo parodyti du jo seansai. Filmas taip pat bus rodomas kovo 12-ąją Simono Dacho progimnazijoje ir kovo 16-ąją LCC tarptautiniame universitete.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui kovo 9-ąją renginį dovanos ir patys mažiausi klaipėdiečiai. Žvejų rūmuose kovo 9-ąją 16 val. vyks ikimokyklinio ugdymo įstaigų meno ansamblių šventinis koncertas „Dyvų dyvų pamarėly...“. Prie jo prisidėjo 41 ikimokyklinio ugdymo įstaiga.

Kovo 14-ąją 16 val. Žvejų rūmuose vyks tradicinė tautinių šokių ansamblių šventė „Gintaro laše mano Lietuva“. Šiemet į jį atvyks svečiai iš Marijampolės. Į renginį klaipėdiečiai kviečiami ateiti pasipuošę tautiniais kostiumais.

Atskleis pokyčius Klaipėdoje

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus klaipėdiečiams dovanos tris renginius. Pirmasis – konkursas Lietuvos istorijos žinovams įvyks kovo 10-ąją 10 val. Norintieji galės pasitikrinti savo žinias. Geriausiai pasirodžiusieji bus apdovanoti.

15.30 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje bus atidaryta paroda „Vytis: nuo lietuviško denaro iki euro“, kuri atvežta iš Vilniaus. Ją pristatys vilnietis Vidmantas Laurinavičius.

„Tai labai aktuali tema šiuo laiku ne tik todėl, kad švenčiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-metį, bet ir dėl to, kad įvestas euras. Vyčio simbolis, herbas buvo naudojamas nuo Vytauto iki šių laikų“, – tvirtino Mažosios Lietuvos istorijos muziejus direktorius Jonas Genys.

Kovo 11-ąją 12 val. prie paminklo „Arka“ bus atidaryta plakatų paroda „Žvilgsnis į Klaipėdą: pokyčiai ir pasiekimai“. Pasak J.Genio, ji sudaryta iš dviejų dalių.

Pirmojoje bus parodyta, kad vyko Lietuvoje 1988, 1990, 1991 metais. Bus galima išvysti ir Vilniaus, ir Klaipėdos vaizdus. Antroje dalyje bus parodyta, kas Klaipėdoje nutiko, kaip ji keitėsi per 25 nepriklausomybės metus.

„Nors atrodo, kad praėjo ne tiek daug laiko nuo nepriklausomybės atkūrimo, bet apie tai vis reikia kalbėti, kad nepasimirštų. Labai svarbi šios parodos edukacinė funkcija“, – pabrėžė J.Genys.

Pagerbs signatarą A.Žalį

Kovo 11-ajai skirtus renginius organizuoja ir Klaipėdos viešoji biblioteka. Jie bus skirti ir mažiesiems klaipėdiečiams, ir senjorams.

Penktadienį, kovo 6-ąją, 10 val. „Ruoniuko“ filiale vyks edukacinis rytmetis ikimokyklinio amžiaus vaikams „Laisvi“. Mažieji bus kviečiami gaminti malūnėlius, trispalves. Bus pasakojama apie Kovo 11-ąją svarbą, organizuojami žaidimai.

Antras renginys „Tu man sakai: aš tavo laisvė“, skirtas vaikams vyks 11 val. Vaikų skyriuje. Jo metu bus giedamas himnas, bus kalbamasi apie kovo 11-ąją.

Pempininkų filialo vaikų centre ikimokyklinio amžiaus vaikai laukiami kovo 9-ąją 14 val. Jiems bus teatralizuotai pristatytos sakmės apie Lietuvą.

Suaugusiems renginiai prasidės kovo 10-ąją. Nuo 11 iki 18 val. Pempininkų filiale lankytojų lauks įvairios užduotys, kryžiažodžiai. Nuo 11 iki 14 val. bus rodomas trijų dalių dalių filmas „Lūžis prie Baltijos“.

16.30 val. Skaitytojų aptarnavimo skyriuje vyks literatūrinė-muzikinė kompozicija „Gyvajai Lietuvai“. Skambės poezija, dainos. Šis renginys skirtas vyresnio amžiaus žmonių grupei.

17 val. Jaunimo skyriuje vyks vieša jaunimo diskusija „Kas mums iš tos laisvės“.

Kovo 12-ąją 17 val. visi laukiami Meno skyriuje. Vydūno moksleiviai parengė renginį „Šalis, kur tave užaugino“.

Kovo 11-ąją 11 val. tradiciškai bus padėtos gėlės ant Lietuvos nepriklausomybės akto signataro, Klaipėdos garbės piliečio Alfonso Žalio kapo.

 

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui skirti renginiai

Kovo 6 diena

8 val. ryto nuo savivaldybės (Liepų g. 11) į Vilnių, Nacionalinę dailės galeriją išvažiuoja du autobusai su trijų uostamiesčio mokyklų mokiniais. Į kelionę juos išlydės Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

10 val. Edukacinis rytmetis ikimokyklinio amžiaus vaikams „Laisvi“. Dalyviai: l/d „Versmė“ „Boružėlių“ grupės vaikai ir priešmokyklinio ugdymo pedagogė Lina Petrikaitienė, Viešosios bibliotekos Ruoniuko filiale (Kalnupės g. 13).

11 val. „Tu man sakai: aš tavo laisvė“ – šventinis rytmetis vaikams. Dalyvauja vaikų l/d „Pagrandukas“ etnografinis ansamblis. Vadovė Onutė Pučinskienė. Bibliotekoje veiks S. Dacho progimnazijos moksleivių piešinių paroda „Mano Lietuvai“, bei literatūrinė paroda „Laisvės kaina“, Viešosios bibliotekos Vaikų skyriuje (Danės g. 7).

Kovo 9 diena

11 val. Teatralizuotas sakmių apie Lietuvą pristatymas ikimokyklinio amžiaus vaikams. Registracija tel. 344604., bibliotekoje taip pat veiks literatūrinė paroda, skirta kovo 11-ajai paminėti, Viešosios bibliotekos Pempininkų filialo Vaikų centre (Taikos pr. 79/81A).

16 val. Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigų šventinis koncertas „Dyvų dyvai pamarėly...“, Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70).

Kovo 10 diena

10 val. Konkursas „Lietuvos istorijos žinovas“. Visuomenės atstovai kviečiami registruotis tel. (8 46) 219724, 868738479, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2).

13 val. Iškilmingas minėjimas, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui, Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

15 val. Muzikinis-literatūrinis vakaras „Tau, mano Tėvyne“. Organizatorius – Pabaltijo ukrainiečių asociacija, Tautinių kultūrų centre (K. Donelaičio g. 6B).

15.30 val. Parodos „Vytis: nuo lietuviško denaro iki euro“ atidarymas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2).

16.30 val. Literatūrinė-muzikinė kompozicija „Gyvai Lietuvai“. Dalyvauja aktorės Nijolė Sabulytė, Julija Sakalaitė ir Nijolė Narijauskaitė, Viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8).

17 val. Vieša jaunimo diskusija „Kas mums iš tos laisvės“. Dalyvauja Klaipėdos miesto jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritas stalas“ atstovai ir miesto jaunimas. Diskusijos moderatorius – socialinių mokslų daktaras, Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto politikos mokslų katedros vedėjas doc. dr. Saulius Šilinskas, Viešosios bibliotekos Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9).

Kovo 11 diena

11 val. Gėlių padėjimas ant Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, Klaipėdos Garbės piliečio Alfonso Žalio kapo, Lėbartų kapinėse.

11 – 16 val. Laikrodžių gamybos kūrybinės dirbtuvės „Lietuvai ir man“, būtina išankstinė registracija tel. 846 410 413, 846 410 417, Laikrodžių muziejuje (Liepų g. 12).

12 val. Parodos „Žvilgsnis į Klaipėdą: pokyčiai ir pasiekimai“ atidarymas, Danės skvere prie paminklo „Arka“.

13 val. Patriotinė žaibinė jaunimo mobilizacija (FlashMob), Atgimimo aikštėje.

13.20 val. Atgimimo aikštėje visi susirinkusieji bus kviečiami papuošti Gediminaičių stulpus mokinių nupintomis draugystės apyrankėmis. Akciją pradės meras Vytautas Grubliauskas.

17 val. Šventinis grupės „Antis“ koncertas, Klaipėdos Švyturio arenoje.

18 val. V. V. Landsbergio dokumentinio filmo „Trispalvis“ pristatymas, Klaipėdos Kultūros fabrike (Bangų g. 5A).

19 val. Šokio teatro „Padi Dapi Fish“ spektaklis „Aš esu Kovo 11“, Klaipėdos dramos teatre (Teatro g. 2, įėjimas iš Danės upės pusės).

Kovo 12 diena

11 val. Dokumentinis filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ (režisierė Giedrė Žickytė), Simono Dacho progimnazijoje (Kuršių aikštė 2/3)

17 val. Vydūno gimnazijos moksleiviai kviečia į literatūrinį renginį „Šalis, kur tave užaugino“, skirtą Kovo 11-ajai paminėti (A. Jautakis). Mokytojos I. Bertulienė, L. Bručkienė, V. Narveišytė, Viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J. Janonio g. 9).

Kovo 14 diena

16 val. VII tautinių šokių kolektyvų šventė „Gintaro laše mano Lietuva“, Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70).

Kovo 16 diena

11 val. Dokumentinis filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ (režisierė Giedrė Žickytė), LCC tarptautiniame universitete (Kretingos g. 36).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių