Naujų grėsmių metas

Kalbai, tautai ir valstybei kyla naujos grėsmės. Taip mano klaipėdiečiai, buvę Atgimimo sąjūdžio aktyvistai rašytojas Kostas Kaukas ir muziejininkas Dionyzas Varkalis, neseniai kartu išleidę knygą "Gelbėkimės ir gelbėkime Europos Sąjungą".

Kalbai, tautai ir valstybei kyla naujos grėsmės. Taip mano klaipėdiečiai, buvę Atgimimo sąjūdžio aktyvistai rašytojas Kostas Kaukas ir muziejininkas Dionyzas Varkalis, neseniai kartu išleidę knygą "Gelbėkimės ir gelbėkime Europos Sąjungą".

Užgimė iš nevilties

Esą, praėjus 110 metų po spaudos atgavimo ir dešimtmečiui Lietuvos narystės ES, lietuvybė atsidūrė ties griūties slenksčiu.

Graži Europos Sąjungos idėja išsigimė ir sąjunga virsta imperija, kurios valdžia ima agresyviai kištis į šalių narių vidaus reikalus, siekia pertvarkyti šimtmečius puoselėtų tautinių vertybių skalę, primeta nežinia kam palankius sprendimus.

Taip galvoja buvę Atgimimo sąjūdžio aktyvistai K.Kaukas ir D.Varkalis, kurie didžiausius, jų manymu, šiandienos šalies skaudulius suguldė į knygą "Gelbėkimės ir gelbėkime Europos Sąjungą".

"Nebuvo kitos išeities, nes visi tyli. Todėl susirinkau labai daug informacijos apie Europos Sąjungą. Ir ką šiandien matau, kad ES vertybė yra užpakalis. Atsiprašau, ar tai yra visų tautų ir valstybių problema? Ar labai norėtumėte, kad jūsų vaikas į darželį nueitų Petriukas, o pareitų Marytė?" – poziciją dėstė D.Varkalis.

Klaipėdiečio manymu, keistai ir grėsmingai mažai tautai atrodo nuostatos – nuo gimimo imti tvirkinti vaikus, išpardavinėti žemę užsieniečiams, Lietuvą užleisti imigrantais, užgniaužti pramonę ir žemės ūkį, kad taptume tik kitų šalių gamintojų prekių vartotojais.

D.Varkalis neatlyžo: "Juk ta žemė aplaistyta milijonų žmonių krauju. Iš 11 genčių likome tik mes vieni. Tai už ką mūsų protėviai kovojo, ar ne už žemę? O ją nori išparceliuoti".

"Remiantis šiuolaikinėmis ES nuostatomis, mūsų knygnešiai turėtų būti nusikaltėliai, kurie nenorėjo integruotis į kitos šalies kultūrą", – ironiškai savo bendraminčiui antrino knygos bendraautoris K.Kaukas.

Akibrokštas ES

Knygos autoriai įsitikinę, kad Europa sunkiai serga, o "aukštas pareigas einantys lietuviai šunuodegiauja tyčia ar netyčia ES žlugdantiems Briuselio ir Strasbūro veikėjams, dar taip neseniai teikusiems gražiausių vilčių".

Knygoje pasakojama apie "kilniausios Sąjungos gimimą, augimą, brendimą, pateikiama daug bjaurių pavyzdžių apie jos išsigimimą, apie ją žudančius skaudulius".
Nors recepto mirtinų žaizdų gydymui autoriai nepateikia, vaistų esą sparčiai ieško visos ES tautos, pasmerktos išnykimui.

Knyga išleista 300 egzempliorių tiražu, asmeninėmis vieno autorių lėšomis, nes finansavimo tokiam esą "eretiškam" leidiniui gauti niekur nepavyko.

"Pirmąjį egzempliorių išsiunčiau Antanui Terleckui, Lietuvos laisvės lygos vadovui. Jis paskaitė, man paskambino ir pasakė, kad per kelis pastaruosius dešimtmečius nėra skaitęs geresnės knygos. Taigi tie velniai nori sugriauti sąjungą ir sukurti imperiją. Šita knyga dabar aktualiausia mums visiems", – įsitikinęs K.Kaukas.

Gimtoji kalba – virtuvėje?

Knygoje nemažai vietos skiriama ir gimtosios kalbos išlikimui.

"Ar Lietuva neištirps ES? (...) Už savo šalies ribų net kelio nepaklausi nemokėdamas svetimų kalbų. Tačiau tai nereiškia, kad kas nors ims ir nebeleis mums lietuviškai kalbėtis tarpusavyje. (...) Europos Komisijos propagandininkų nuomone, europiečiai privalo neprarasti vilčių: visiems bus leidžiama virtuvėse pasikalbėti gimtosiomis kalbomis."

"Mums gi žada, kad būdami ES tarpusavyje mes galėsime kalbėtis lietuviškai. Kur tai girdėta? Šito net sovietai nedarė, nes tai buvo savaime aišku. Juk tautos yra Dievo kūrinys, be jų pasaulis būtų labai nykus ir nuobodus", – piktinosi K.Kaukas.

Anot rašytojo, šiandien, praėjus lygiai 110 metų po lietuviškos spaudos atgavimo, raštijai ir kalbai vėl iškilo rimta grėsmė.

"Niekaip nesuprantu, kodėl šiandien kyla lietuvių kalbos klausimas. Juk Prezidentė Dalia Grybauskaitė aiškiai pasakė, kad kalba yra neliečiama, ji turi išlikti ir jokių politinių sandėrių negali būti nei dėl kalbos, nei dėl rašybos. Dabar atsirado kažkokie kolaborantai, kurie mums nori įpiršti svetimybes", – įsitikinęs muziejininkas D.Varkalis.

Jis taip pat retoriškai klausė, ką mes tuo pasieksime, juk savo rankomis naikiname savo valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mintis

Mintis portretas
Tik lietuviai sugeba blusinėtis,kai reikalinga vienybė.Net Popiežius prašo,kad žmonės už jį melstųsi,nes nesijaučia esąs šventasis,o mūsuose dažnas jaučiasi šventesni ir už Jį.Šaunuoliai,kad atsiranda mąstantys ir be muilo nelendantys į uodegą galingiesiems.Valdžiai kažkaip patogi ta šilta vietelė.Skaitykit,broliai ir sesės,ir mąstykit...Kur nuėjo ir su kuo Gentvila,bet ne su žmonėmis,o su bizneliais ir biznieriais šiukšlininkais.

Anonimas

Anonimas portretas
Juk Kaukas Kostas buvo stribas. ar jis gaus dabar Purino pensiją?

Kaip

Kaip  portretas
keista kad tokiais laikais dar yra išlikę drasių,neveidmainiaujančių ir tikrą tiesą sakančių žmonių.Jūs-nykstanti rasė, nes visa Lietuvos politika, žiniasklaida ir šalies valdymas yra pajungti kad tokių neliktų.Ačių kad esate.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių