Naujojo Klaipėdos baseino privalumai – neabejotini

  • Teksto dydis:

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Atidarytas naujasis baseinas. Kuo jis yra išskirtinis ir kokios naudos atneš klaipėdiečiams?

– Iki naujo baseino atsiradimo buvusi infrastruktūra ribojo miesto gyventojų ir svečių galimybes plaukti, nardyti ar tiesiog palaikyti fizinį aktyvumą bei užsiimti neformalia švietimo veikla. Trūko socialinės infrastruktūros, kuri sudarytų sąlygas Klaipėdos miesto gyventojų sveikai gyvensenai ir laisvalaikiui. Visuomenė ir specialistai prastai vertino uostamiestyje teikiamų vandens paslaugų įvairovę, galimybes derinti įvairius užsiėmimus. Daliai gyventojų siūlomos baseinų paslaugos buvo per brangios.

Iki naujojo baseino statybos Klaipėdoje buvo trys iki 25 m ilgio baseinai. Tik viename iš jų – "Gintaro", priklausančiame savivaldybei, vykdomi sportiniai-mokomieji užsiėmimai. 2011 m. atlikta šio baseino renovacija. Investuota 1,2 mln. eurų. Pats baseinas nepadidėjo, liko kaip ir buvęs – 25 metrų ilgio, penkių takelių, tačiau gerokai pagerinta baseino aplinka ir kokybė. Kitas baseinas dėl kritinės būklės ir neefektyvumo yra nebeeksploatuojamas. Dar vienas priklauso privačiam verslui. Tad iki šiol Klaipėdoje nebuvo modernios plaukimo sporto bazės, nors tokių bazių kūrimas yra investicija į visuomenės neformalųjį̨ švietimą. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems skirtų būrelių ir užsiėmimų pasiūla buvo nepakankama. Be to, tik vienas iš trijų iki šiol buvusių baseinų yra pritaikytas neįgaliesiems.

Maža to, pagal atliktą galimybių studiją buvo nustatyta, kad Vakarų Lietuvoje nėra nė vieno modernaus 50 m baseino. Tokio dydžio jų koncentracija iki šiol buvo tik Pietryčių Lietuvoje – Vilniuje, Kaune, Alytuje. Todėl Klaipėdos savivaldybė nusprendė pastatyti tarptautinės plaukimo federacijos FINA standartus atitinkantį baseiną pietinėje uostamiesčio dalyje, kur apskritai nėra nė vieno baseino, o gyvena du trečdaliai klaipėdiečių.

Naujasis baseinas yra išskirtinis savo galimybe vienu metu priimti skirtingų tikslinių grupių miesto gyventojus – profesionalius įvairių amžių sportininkus, senjorus, vaikus, besilaukiančias mamas ir t. t. Tokią galimybę sukuria atsiverčianti sienutė, kuri padalija baseiną į tris dalis, taip pat vienoje baseino dalyje įrengtas kilnojamas dugnas. Komfortą sukuria ir galimybė nustatyti skirtingą vandens temperatūrų režimą atskirose baseino dalyse, pavyzdžiui, šeimoms su mažais vaikais.

Išskirtinis baseino įrenginys yra nardymo šachta – 9 metrų gylio ir 8 metrų pločio. Šios šachtos prototipas yra Den Helderio mieste Olandijoje. Šiuo įrenginiu mokymams galės naudotis laivų povandeninių darbų narai, narai-gelbėtojai, narai mėgėjai, povandeninės archeologijos aistruoliai ir t. t. Vienu metu net 15 žmonių. Taigi galima teigti, kad Klaipėdos baseinas pagal savo technines galimybes yra vienas moderniausių Baltijos jūros regione.

Baseinas – 50 m ilgio ir 25 m pločio, turi 10 plaukimo takelių, modernius starto bokštelius ir laiko matavimo sistemą, tad visiškai atitinka FINA standartus. Tai pirmas baseinas Lietuvoje, kurio dalyje įrengtas pakeliamas dugnas. Taip galima reguliuoti norimą vandens gylį nuo 2,5 m iki 0,0 m. Dėl atverčiamos sienutės baseiną galima padalyti į dvi, o esant pakeltam dugnui – ir į tris dalis. Įrengtas hidrokanalas – specialus įrenginys plaukimo technikai tobulinti.

Paruošta SPA zona su saunomis, turkiška pirtimi, garo kambariu, ledo kambariu, šalto vandens baseinėliais ir sūkurine vonia. Taip pat įrengta treniruoklių salė, barai, komercinės ir administracinės patalpos.

Tad naujasis objektas leidžia padidinti baseiną lankančių gyventojų skaičių, suteikti sąlygas jiems būti fiziškai aktyviems, išplėsti vaikų ir suaugusiųjų neformaliojo švietimo veiklų pasiūlą bei sumažinti sveikatos priežiūros išlaidas ir socialinę atskirtį. Sudaromos sąlygos Klaipėdos miesto gyventojų sveikai gyvensenai bei laisvalaikiui, o vaikai ir suaugusieji gali mokytis plaukti ar nardyti. Senjorai ir neįgalieji baseiną galės išbandyti nemokamai – savivaldybės lėšomis bus apmokėtos specialios programos. Senjorai nemokamai paplaukioti bus kviečiami rugpjūtį, o nuo rugsėjo tiek senjorams, tiek neįgaliesiems bus organizuojami sveikatinimo užsiėmimai su treneriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Nebijokite, kai liberalams pareis galai, S.Budino su visais draugeliais seniai nebebus liberaluose. Ar prisimenate tokį perėjūną Anužį. va taip bus...Burnokite kiek norite.

abejoju tais baseino privalumais

abejoju tais baseino privalumais portretas
bent jau daugelis savo pinigus veš į "atostogų parką" Palangoje arba į Druskininkų aqua parką. Gal savivaldybės atstovai galėtų kažką pasiūlyti apart pasiplaukymo, tiksliau treniruotės ilgų ir trumpų distancijų plaukimo takeliais, o ką veikti vaikams ar nemokantiems plaukti suaugusiems?

Se

Se portretas
Šis baseinas brangiau kainavo už Švyturio areną. O Dinamo baseinas paprasčiausiai buvo numarintas. Žodžiu, apyvarta - verslo variklis.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių