Nauja poliklinika Klaipėdoje – po ketverių metų?

Po ketverių metų Klaipėdoje turėtų išdygti naujas poliklinikos pastatas. Norima, kad jame būtų įgyvendinti patys šiuolaikiškiausi sprendimai. Kad šis siekis virstų realybe, bus skelbiamas tarptautinis pastato architektūrinės idėjos konkursas.

Pertvarką baigė prieš metus

Naujasis poliklinikos pastatas turėtų išdygti Birutės gatvėje, buvusioje šaudyklos teritorijoje. Jame įsikurtų Jūrininkų sveikatos priežiūros centras.

Beveik prieš metus prie šios įstaigos prijungta miesto stomatologijos poliklinika ir Klaipėdos sveikatos priežiūros centro pirmasis šeimos medicinos padalinys.

Nors pertvarka įvyko, pacientai, kaip anksčiau, aptarnaujami ir pastate Taikos pr. 46, ir Pievų Tako g. 38. Abiejų statinių būklė neatitinka poreikių.

Dėl to ir kilo būtinybė statyti naują, šiuolaikinius reikalavimus atitinkančią polikliniką arba renovuoti ir pritaikyti esamas patalpas. Galimybių studija parodė, kad atnaujinti pastato Pievų Take neapsimoka.

Nori šiuolaikiškų sprendimų

Pasak miesto mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės, dabar pagal įstatymą visiems visuomeniniams pastatams reikia skelbti architektūrinės idėjos konkursus.

Poliklinikos pastatas – ne išimtis. Jam bus skelbiamas tarptautinis architektūrinės idėjos konkursas.

Tai bus daroma kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija. Rengiamos konkurso sąlygos.

"Per dešimtmetį tai būtų pirmoji nauja gydymo įstaiga, kurią stato savivaldybė. Norime, kad joje būtų panaudota geriausia užsienio šalių praktika, naujausi sprendimai, kad būtų moderni sveikatos priežiūros įstaiga", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento vyresnysis patarėjas Vytautas Kovaitis.

Parengtos konkurso sąlygos pristatytos miesto mero pavaduotojams.

Pasitarimo metu diskutuota, ar įstaiga turi būti atviro ar uždaro tipo, turėtų būti viena registracijos patalpa ar kiekviename skyriuje, pacientai turėtų laukiamąjį ir būtų kviečiami ar lauktų prie gydytojų kabinetų durų.

Dėl senųjų dar neapsisprendė

Diskutuota, ar reikėtų atskirų įėjimų, kad infekcinėmis ligomis sergantys žmonės nebūtų su kitais sergančiaisiais.

"Jei statome pirmą šiame šimtmetyje polikliniką, turi būti aiški koncepcija. Reikia tiksliai žinoti, ko norime, ir tai numatyti konkurso sąlygose", – tvirtino J.Simonavičiūtė.

Tarptautinį architektūrinės idėjos konkursą planuojama paskelbti per du mėnesius. Trys bus skirti pasiūlymams pateikti.

Tikimasi, kad gruodį jau bus išrinktas nugalėtojas. Geriausioms idėjoms bus skiriamos premijos.

V.Kovaitis pasakojo, kad tokiu pat principu organizuojamas ir bibliotekos-bendruomenės namų Statybininkų prospekte architektūrinės idėjos konkursas. Jame dalyvauja ir užsienio architektai.

"Norisi vakarietiško požiūrio", – pabrėžė vyresnysis patarėjas.

Užbaigus architektūrinės idėjos konkursą, reikės metų techniniam projektui parengti. Planuojama, kad naujoji poliklinika turėtų būti pastatyta 2022 m. viduryje.

Kam bus panaudoti likę pastatai, dar neaišku.

"Gal parduosime, gal atiduosime valstybei mainais už kitus objektus, gal kam kitam panaudosime. Tai ūkiniai klausimai. Tačiau aišku, kad naują pastatą statyti yra naudingiau. Negalime likti senuosiuose, jei norime naujos kokybės", – komentavo J.Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cia fantastikos skyrius ? DDDDD

g

g portretas
Jau senai laikas sita bomzyna nugriauti...

Magyla

Magyla portretas
Pastebėjau, kad mūsų daktarėlių mieliausias hobis yra statyba, Aišku, ne iš savo, bet iš visuomenės lėšų. Kodėl Stomatologijos poliklinikos pastatas kažko ten neatitinka? Seniai neremontuotas, nes remontui lėšų nebuvo? Ne, lėšų, kaip matom, visada buvo ir yra. Įtariu, kad šuo kitur pakastas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių