Nakvynės namuose darosi ankšta

Paspaudus šalčiams, benamiai plūstelėjo į nakvynės namus. Nepaisant pavojaus gyvybei likus per naktį lauke, pastogę teikiančios įmonės administracija nusiteikusi reikalauti, kad įnamiai ateitų blaivūs.

Už durų nepaliks

Uostamiesčio nakvynės namai talpina 122 asmenis, kurie laikinus namus gauna ilgesniam laikui, ir 52 benamius, atvykstančius tik pernakvoti.

Savaitės pabaigoje nakvynės namuose, kuriuose galima gyventi iki pusmečio, buvo likusios tik šešios laisvos vietos. Įstaigos vadovė Alma Kontrimaitė teigė, kad pastarųjų skaičius kasdien svyruoja. Prieš porą savaičių buvo vos viena laisva vieta, tad situacija labai greitai keičiasi.

Tik nakvynės vienai nakčiai pageidaujančiųjų pastaruoju metu susirenka vis daugiau. Ketvirtadienį vakare čia buvo likusi vos viena vieta. Didžiąją tokių benamių dalį sudaro vyrai, moterų – vos kelios.

Iki šiol nepasitaikė tokio atvejo, kad visi norintieji pasislėpti nuo šalčio netilptų ir jiems prieš nosį būtų užtrenktos nakvynės namų durys.

Prieš kelerius metus šalčiausiu metų laiku buvo atšauktas reikalavimas nakvynei priimti tik blaivius asmenis. Šiemet ketinama reikalauti laikytis tvarkos, visiškai girti asmenys nebus įleidžiami, tačiau vos vos apsvaigę, pasak direktorės, gatvėje neliks. Tokios griežtos nuostatos laikomasi todėl, kad alkoholis sumaišo protus, tarp įnamių kyla konfliktų, juos sunku nuraminti.

Vaišina koše ir arbata

Nors kiekvienas namų netekęs klaipėdietis žino, kad nakčiai galėtų galvą priglausti Šilutės pl. 8-ajame name, visa socialinių darbuotojų komanda drauge su savanoriais važinėja po miestą. Kalbėdami su benamiais jie dalija lankstinukus, kuriuose pateikiama aktualiausia šiems žmonėms informacija, vaišina juos karšta arbata.

"Po tokių pokalbių su benamiais pastebime, kad kai kurie jų ateina į nakvynės namus, keli jau čia apsigyveno. Kalbu apie žmones iš gatvės, kurie iki šiol buvo nemotyvuoti ką nors keisti savo gyvenime ir nesinaudojo mūsų paslaugomis, – pasakojo A.Kontrimaitė. – Kai paspaudė speigas, tokie žmonės ir dienomis beldžiasi į Viršutinėje gatvėje esančius nakvynės namus. Esame gavę paramą maisto produktais, tad darbuotojai užpliko užpilamų košių, išverda arbatos, vaišina sausainiais. Taip žmonės užkanda, sušyla ir gauna būtiniausią jiems aktualią informaciją. Jeigu žmogus nenori tvarkytis dokumentų mūsų teikiamoms paslaugoms gauti, jo niekas neprivers tai daryti."

Turi galimybę nedvokti

Dienomis benamiai ieško būdų apšilti užsukdami į bibliotekas, sėdinėja poliklinikose, stotyse, stoviniuoja parduotuvėse, bando rasti priebėgą daugiabučių namų laiptinėse. Klaipėdiečiai bodisi tokios kaimynystės vien dėl bjauraus benamių skleidžiamo tvaiko.

Nakvynės namų direktorė patikino, kad vienos nakties namuose vargetoms sudarytos sąlygos pasigaminti šilto maisto bei išsiskalbti drabužius. Todėl dėl skleidžiamos smarvės kaltas tik jų nevalyvumas ir elementarios higienos nepaisymas.

A.Kontrimaitė tikino, kad dalis benamių turi proto negalią. Socialiniai darbuotojai stengiasi oficialiai sutvarkyti dokumentus, patvirtinančius tokį faktą bei suteikiančius galimybę apgyvendinti tokius asmenis globos namuose.

Benamiai gauna labdarai paaukotų drabužių.

Pastaruoju metu ypač trūksta drabužių vyrams: striukių, kepurių, šiltų pirštinių bei kojinių ir ypač – apatinių rūbų. Drabužius klaipėdiečiai gali atnešti tiek į Šilutės pl. 8, tiek į Viršutinėje g. 21 namą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių