Nacionalinė bibliotekų savaitė Klaipėdą užlies renginiais (programa)

  • Teksto dydis:

Lietuvos bibliotekininkų draugija balandžio 23–29 dienomis šalies gyventojus buria į 16-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Jos tema kartoja Bibliotekų metų šūkį: „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė!“

Šios iniciatyvos renginiai nuvilnys ir per bibliotekas Klaipėdoje.

Telkia ir įkvepia

Stipri visuomenė – tai skaitantys, besimokantys ir svajojantys žmonės. Stiprios bibliotekos – tai telkianti ir įkvepianti erdvė. Tai jose dirbantys profesionalai, padedantys asmenybei užaugti, kartu besikeičiantys ir kuriantys.

16-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė turėtų tapti vienu ryškiausių 2016-ųjų, Bibliotekų metų, akcentu. Ji prasidės balandžio 23-iąją, UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Ši diena primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumo, pažinimo svarbą, pagarbą knygai ir kūrėjui. Ta proga šiandien LR Seime vyks šventinė Lietuvos bibliotekininkų draugijos konferencija, kurioje bus apdovanoti kolegos, aktyviausiai dalyvaujantys visuomenės ugdymo, skaitymo skatinimo, kūrybinio lavinimo veiklose.

Organizuojant 16-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šalies bibliotekose planuojami renginiai, atliepiantys strateginius Lietuvos visuomenės plėtros uždavinius: bibliotekos tampa bendruomenes telkiančiu ir visuomenės kūrybinį potencialą stiprinančiu veiksniu. Bibliotekos – tai kūrybingos asmenybės ugdymo, žingeidumo skatinimo vieta, užtikrinanti prieigą prie nacionalinės ir pasaulinės kultūros bei žinių. Tam bibliotekos turi didelį infrastruktūros, technologijų ir ekspertinių žinių potencialą. Be jų neįmanoma stiprios, sąmoningos ir tolerantiškos visuomenės raida.

Balandžio 23–29 dienomis numatomi renginiai Lietuvos bibliotekose bus skirti bendruomenių įtraukimui į skaitymo skatinimo, kūrybingumo lavinimo, mokymosi visą gyvenimą, informacinio raštingumo projektus. Balandžio 23-iąją pasaulis minės V.Šekspyro mirties 400-ąsias metines, tad Lietuvos bibliotekos kvies bendruomenes į susitikimus, netradicinius skaitymus, skirtus šiam kūrėjui pagerbti.

Stendai – prie „Arkos“

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo lankytojams dovanos įspūdingą savaitę, kurios pradžią skelbs jau šiandien miesto centre, prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“. Bus atidaryta 16 stendų ekspozicija „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“, pristatanti besikeičiančią, inovatyvią, šiuolaikišką biblioteką (paroda veiks iki balandžio 29 d.). Neklauskite, ar žmonės dar eina į biblioteką – šį kartą biblioteka ateis pas juos.

Biblioteka kviečia turiningai praleisti penktadienio pavakarę; pasimankštinti „išmaniojoje mokyklėlėje“, su šeima, draugais, kolegomis įsiamžinti prie specialiai sukurtos linksmos sienelės. Tęsdama akciją „Perskaitei knygą? Pasidalyk!“, miesto biblioteka prašo gyventojus jau perskaitytas ir nebereikalingas knygas atnešti į veikiančią palapinę prie „Arkos“ (16–18 val.). Knygos vėliau iškeliaus į įvairių įstaigų „Knygų spintas“. „Visus apsilankiusius sušildysime arbatos puodeliu bei smagiais prizais“, – žadėjo bibliotekininkai. Atidarymo metu koncertuos ir šoks Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro liaudiškos muzikos kapela „Vyra“ ir tradicinių šokių grupė (vad. Juozas Staniulis ir Ilona Pocevičiūtė).

Visą savaitę į Klaipėdos miesto biblioteką skaitytojus vilios daugybė ir kitų renginių.

Kultūrų dialogas

Miesto biblioteka kvies prisijungti prie akcijos „Parašyk laišką mamai“. Nebūtinai savo – parašyk tai, kurią nori pradžiuginti, paguosti, pasidalinti savo gerumu. Vaikai kartu su tėveliais bus kviečiami prisijungti prie šeimų popietės „Su knyga...“, vyks „Mamyčių šventė“. Poezijos vakare „Širdies dangus“ skambės R.Tagorės eilės, kurias skaitys aktorė Nijolė Sabulytė, fleita gros Gabija Kochanskaitė.

Renginys „Biblioteka: čia susitinka kultūros” atvers Italijos, Armėnijos ir žemaičių kultūrų dialogą. Pirmą kartą bibliotekoje savanoriauja kitatautės: armėnė Tatevik ir italė Martina. Atvažiuodamos čia, jos atsivežė savo patirtį, tradicijas ir išankstinę nuomonę apie Lietuvą. Ar neįdomu sužinoti, kaip formavosi jų nuomonė apie mūsų šalį, ar pasiteisino lūkesčiai? Aktyviai ir linksmai savanorėms ir visiems, kam įdomu, pristatyti Lietuvą ryžosi Klaipėdos Žemynos gimnazijos mokiniai.

FLUXUS ir 3D

Bus proga linksmai pasišnekučiuoti apie FLUXUS ir Jurgį Mačiūną. „Jurgis Mačiūnas – FLUXUS meno tėvas ir krikštatėvis, vienas žymiausių pasaulio lietuvių, davęs pagrindus kadaise stebinusiam – šiandien jau įprastu tapusiam šiuolaikiniam menui: hepeningams, performansams bei instaliacijoms. <...> FLUXUS nukreiptas prieš profesionalųjį meną ir panaikina ribą tarp meno bei gyvenimo“, – teigė Vytautas Lukšas. Amerikoje gimęs J.Mačiūno sūnėnas Andrius Valaitis jau antrą dešimtmetį gyvena Klaipėdoje. Jo iniciatyva bibliotekoje organizuojamas renginys, skirtas J.Mačiūnui ir FLUXUS – XX a. 7-ajame dešimtmetyje susikūrusio tarptautinio menininkų, kompozitorių, architektų ir dizainerių judėjimo pristatymui. Iniciatyvą palaiko Klaipėdos avangardinio meno lyderis, Gliukų teatro aktorius, performansų atlikėjas Benas Šarka, vilniečiai: menotyrininkas, dailės kritikas Kęstutis Šapoka ir kompozitorius, FLUXUS menininkas, Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika. Renginio metu laukia įdomūs pasakojimai, įžvalgos apie FLUXUS meną ir jo įtaką Lietuvos menininkams, dokumentinių festivalių vaizdo įrašų peržiūros, knygų ekspozicijos, pokštai, žaidimai, bendravimas ir smagus buvimas kartu.

Jaunimas neturėtų praleisti progos savo akimis pamatyti, kaip veikia 3D spausdintuvas, daugiau sužinoti apie šią technologiją, išbandyti „Arduino“ ir „Little bits“ elektroniką, taip pat susipažinti su bibliotekininko profesija iš arčiau. Miesto biblioteka kviečia individualiai, su draugais ar klasėmis į Jaunimo skyrių – į atviras 3D pamokas.

Mažųjų bibliotekos lankytojų laukia susitikimai su nuostabių lietuviškų knygų vaikams autoriais. Bibliotekų savaitės metu Vaikų skyriuje lankysis du vaikų rašytojai, kurie pristatys savo naujas knygas vaikams. Vyks Sigito Poškaus „Pavakarių skaitinių“ sutiktuvės ir knygos „Keturios paslaptys, kaip pažinti raides ir natas” pristatymas bei susitikimas su autoriumi Linu Kontrimu, kuris patars, kaip tėveliams paprastai ir įdomiai atverti raidžių ir natų pasaulį savo vaikučiams.

Šekspyrą skaitys sūpynėse

Kadangi Nacionalinė bibliotekų savaitė prasidės UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną, Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje ji bus atidaryta netradiciniais V.Šekspyro kūrybos skaitymais Saulės laikrodžio kiemelyje. Ši biblioteka rytoj miesto gyventojus ir svečius pakvies V.Šekspyro eiles skaityti sūpynėse. Savaitės atidarymo dieną mažiesiems bičiuliams ir jų tėveliams biblioteka organizuoja šventinę popietę, kurios metu kieme įsikūrusios edukacinės ir laisvalaikio erdvės pasiūlys daugybę užsiėmimų šeimoms. Šventinės popietės finale – jaunimo muzikos grupės HAPLIHAITAR iš Gotlando salos (Švedija) koncertas.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu I.Simonaitytės biblioteka, aktyviai palaikydama Klaipėdos miesto Judumo metų idėją, kvies judėti, pažinti savo gimtąjį miestą. Bibliotekos savanoriai miesto gyventojus ves į ekskursiją po Klaipėdos senamiestį, o Klaipėdos miesto bibliotekų darbuotojai dalyvaus dviračių žygyje.

Literatūros vakarai pakvies skaityti haiku. Poetas, eseistas Rolandas Rastauskas pristatys esė rinktinę „Trečias tomas“ .

Siekiant atkreipti dėmesį į skaitytojus su specialiaisiais poreikiais, bibliotekoje bus pristatoma gražiausia 2015 m. knyga vaikams Lietuvoje. Tai daugiatiražė spausdinta knyga, pritaikyta regintiesiems ir neregiams „Sparnuotosios raidės“. Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė „Palėpė“ parodys spektaklį suaugusiesiems „Laumės verpėjos“.

Be to, visi laukiami į ekologiškos kosmetikos namų „BioEco“ paskaitoje apie natūralią ekologišką kosmetiką ir aromaterapiją. Norintieji galės dalyvauti neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje, kuri taip pat vyks bibliotekoje.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu I.Simonaitytės bibliotekoje svečiuosis vienuoliai Bo Haeng Sunimas (Kęstutis Marčiulynas) bei Won Bo Sunim (Vaida Urbonaitė). Svečiai tikisi sodominti paskaita apie Zen meditaciją.

Visą savaitę vyks akcija „Slaptas pasimatymas su knyga“, konkursas „Sulaužyk stereotipus“, bibliotekos skolininkams tradiciškai bus taikoma 50 proc. nuolaida delspinigiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cassara

Cassara portretas
That hits the target percyftle. Thanks!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių