Mokslo metų pradžiai – trukdžiai

Kai kuriems tėvams teks sukti galvas, kur padėti savo mažamečius vaikus, net ir pasibaigus vasarai. Keturiuose uostamiesčio lopšeliuose-darželiuose dėl vykstančių remonto darbų dalis grupių bus uždarytos iki spalio, o gal – ir ilgiau.

Siūlė ieškoti auklės

Dalies vaikų nuo rugsėjo 1-osios nelauks lopšeliai-darželiai „Klevelis“, „Vėrinėlis“, „Papartėlis“, „Žuvėdra“. Kai kurie tėvai tvirtino, kad išgirdus tokią žinią juos ištiko šokas.

„Visai neseniai sužinojau, kad mano vaikas įstaigoje nelaukiamas iki spalio 15-osios. Tai labai ilgas laiko tarpas. Kur turime dėti vaikus? Ką daryti?“, – klausė klaipėdietė, kurios sūnus lanko lopšelį-darželį „Vėrinėlis“.

Moteris klausė įstaigos vadovės, ar vaikai laikinai negali būti perkelti į kitą grupę, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo, nes esą jose būtų per daug vaikų.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tvirtino, kad dėl minėtos situacijos susitiko su įstaigų vadovais, rangovais. Pastarųjų prašyta, kad darbai būtų atlikti kuo greičiau.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė aiškino, kad įstaigose, kur įmanoma, jei užtenka vietos, vaikai perkeliami į kitas grupes. Ji atkreipė dėmesį, kad daugiausia rūpesčių kyla su lopšelių grupėmis. Perkelti visą grupę į kitą įstaigą nėra galimybių, tad beliko pavėlinti mokslo metų pradžios datą.

„Manau, kad darbai tikrai netruks iki spalio 15-osios. Ilgiausiai – iki spalio 1 d. Gal kai kurie bus baigti ir iki rugsėjo 15 d.“, – tvirtino S.Budinas.

Vedėja tėvams siūlė pasisamdyti auklę ar mėnesį vaikus leisti į privatų darželį.

„Kur rasti auklę, kai iki rugsėjo 1-osios liko tik tiek laiko? Kas norės dirbti mėnesį? Mes primokėtume, kad darželis kuo greičiau būtų baigtas remontuoti“, –  teigė mama.

Problema – viešieji pirkimai

S.Budinas aiškino, kad tokia situacija susidarė, įgyvendinant sanitarinių mazgų atnaujinimo programą. Šios patalpos bus remontuojamos 14-oje įstaigų – 10-je darželių ir keturiose mokyklose.

Problemų kilo, nes užsitęsė viešųjų pirkimų procedūros. Konkursą tikrino Viešųjų pirkimų tarnyba, o tai užtruko 60 dienų.

„Tokie terminai stebina. Patikrinimo metu tarnyba nustatė, kad viskas yra gerai. Tačiau procesas užsitęsė, negalėjome laiku pasirašyti sutarčių“, – pasakojo direktorius.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė tvirtino, kad patys ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovai dėl darbų nematė didelių problemų. Planuota vaikučius perkelti iš vienos grupės į kitą. Niekada viskas nevyksta sklandžiai. Sulaukiama nepasitenkinimo iš vieno kito tėvelio“, – tvirtino vedėja.

Remontas nėra baigtas ir Saulėtekio pagrindinės mokyklos pirmame aukšte, kurį planuojama perduoti Klaipėdos licėjui. Atnaujinimas čia taip pat užsitęs dėl užtrukusių viešųjų pirkimų procedūrų.

Planuojama, kad čia darbai vyks iki lapkričio 1-osios. Pasak V.Gembutienės, aptarta, ką daryti, kad remontas kuo mažiau trikdytų mokinius. Bus pastatytos pertvaros, kad vaikai būtų apsaugoti nuo šiukšlių ir dulkių. Dėl darbų mokslo metų pradžia įstaigoje nebus nukelta.

Startuos elektroninis pažymėjimas

Pasak S.Budino, šiemet švietimo įstaigų remontui buvo skirta beveik 200 tūkst. eurų daugiau. Darbų bus atlikta už 1,54 mln. eurų. Didžioji jų dalis baigti arba artėja finišo link.

Šiemet uostamiesčio mokyklos laukia ir naujovių. Viena jų – elektroninis mokinio pažymėjimas. Pirmasis pastarojo įdiegimo etapas baigsis rugsėjo 5-ąją – tada elektroninio mokinio pažymėjimus turėtų 10 uostamiesčio švietimo įstaigų.

S.Budinas teigė, kad pažymėjimas ne tik padės kontroliuoti, kada vaikai ateina į mokyklą ir kada iš jos išeina, bet juo bus galima naudotis ir bibliotekoje, viešajame transporte, atsiskaityti už maistą įstaigos valgykloje. Ateityje jis turėtų padėti kontroliuoti ir būrelių lankomumą.

Nuo rugsėjo 1-osios taip pat startuos plaukimo pamokos antrokams. Dalis jų mokysis „Gintaro“ baseine, kiti – privačiose organizacijose ir klubuose. Šios pamokos bus finansuojamos iš miesto biudžeto. Prisidėti galimybę svarsto Kūno kultūros ir sporto departamentas.

Bandys nusausinti balas

Įgyvendintos ir Darnaus judumo programos priemonės. Visose mokyklose laiptai pažymėti šviečiančiomis juostelėmis. 10-yje mokyklų ir keliuose lopšeliuose-darželiuose įrengtos nuovažos neįgaliesiems. M.Gorkio pagrindinėje mokykloje sumontuotas keltuvas.

Prie visų mokyklų pastatyti ir dviračių stovai. Prie pėsčiųjų perėjų, kurios yra netoli mokyklų, įrengtas kryptinis apšvietimas, nupiešti geltoni „Apsaugok mane“ ženklai.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas tvirtino, kad yra ir neoficiali programa: pasiek mokyklą, nesušlapus kojų. Bus stengiamasi, kad ši problema būtų išspręsta.

„Dabar pereini gatvę ir patenki į balą prie mokyklos durų. Svarstome, kaip organizuoti darbus. Šiemet gal tik palopysime duobes, o kitais metais imsimės didesnių darbų“, – komentavo vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budinas tikras melagis

Budinas tikras melagis portretas
Budiną reikia atleisti už melą, tą pirkimą viešųjų pirkimų tarnyba liepė nutraukti už daug pažeidimų kaip galima dengti ir meluoti viską galima patikrinti

Mama

Mama portretas
Tikras absurdas!! Pranese likus savaitei!! Lysk nors i zeme! Nera tvarkos. Absurdiska!!!

Linai

Linai portretas
Tai gal pagaliau pripažinsite, jog pasielgėte aplaidžiai, kad iš anksto neradote auklės SAVO vaikui?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių