Moksleiviai šią vasarą nenuobodžiaus

Vos pasibaigus mokslo metams mažųjų klaipėdiečių tėvai ima laužyti galvas, ką jų atžalos veiks visą vasarą. Praktika rodo, kad vyresnieji neretai stačia galva neria į sezoninio darbo vandenyną, o jaunesniems, kaip įprasta, siūloma visa puokštė įvairių veiklų.

Domina nesunkus darbas

Pasibaigę mokslo metai davė startą sezoninio darbo paieškoms. Klaipėdos teritorinės darbo biržos atstovų teigimu, paprastai sezoninio darbo pradedama ieškoti nuo 14 metų, tačiau daugiausia besikreipiančių moksleivių yra sulaukę 16 metų.

„Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje nuo 2014 m. sausio 1 d. iki dabar tarp registruotų nepilnamečių asmenų 52 proc. buvo 17, o 40 proc. – 16 m. amžiaus“, – informavo Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius.

Pašnekovo teigimu, paprastai jaunuoliai ieško nesunkaus sezoninio darbo paslaugų sektoriuje: ledų ir vaisvandenių pardavėjo, dviračių ir riedučių nuomos punkto prižiūrėtojo, skrajučių platintojo.

Moka priedus

Šiuo metu darbo uostamiestyje žvalgosi beveik 100 nepilnamečių, tačiau ne visi jie yra moksleiviai. E.Palevičius vardijo, kad tarp registruotų 94 nepilnamečių 17 yra bedarbių, 24 dalyvauja laikino užimtumo priemonėse, o 54 turi besimokančiojo statusą.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos atstovas patikino, kad prasidedanti vasara ne tik moksleiviams paskatina ieškoti darbo. Esą sukrunta ir darbdaviai. Nemažai jų noriai į darbą priima nepilnamečius.

Pašnekovo teigimu, šiais metais buvo siūlomos skrajučių platintojo, pardavėjo, pagalbinio darbininko, kambarinės pareigos.

Paprastai darbdaviai nurodo, kad įdarbintam nepilnamečiui mokės tik minimalų atlyginimą, tačiau neretai darbštuoliai gali užsidirbti ir daugiau. Pastebima, kad darbdaviai neretai moka priedus už gerai atliktą darbą, išaugusius pardavimų rezultatus.

Pastebima tendencija, kad nepilnamečiams rasti darbą lengviau Klaipėdoje ir Palangoje, nors pernai nemažai įdarbintųjų būta ir Šilutės skyriuje.

Pašnekovas pastebėjo, kad Darbo birža stengiasi skatinti įvairiapusį gyventojų nuo 16 m. užimtumą. Tiesa, dauguma Darbo biržos užimtumo priemonių taikomos tokiam jaunimui, kuris nesimoko ir nedirba.

Ragina savanoriauti

Šiuo metu biržos socialiniai partneriai įgyvendina du savanoriškos veiklos projektai – „Savanoriai – žmonių saugumui“ ir „Savanorystės bendruomenės kūrimas ir vystymas“.

Taip pat jaunuoliai skatinami naudotis užimtumo rėmimo priemone – savanoriška praktika. Atliekant ją, atlyginimas nėra mokamas, tačiau praktikos metu asmenys draudžiami sveikatos bei nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniu draudimu valstybės lėšomis. O jei jie yra įforminti teritorinėje darbo biržoje, išsaugo registruojantis įgytas teises ir garantijas.

Savanoriauti skatinama ir likusi jaunimo dalis. Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje neseniai pradėjo veikti Jaunimo informacinis taškas, kuriame jaunuoliams suteikiama visa reikalinga informacija apie savanorystę Lietuvoje bei užsienyje.

Suplanavo veiklų

Kaip ir kasmet, Atviros erdvės jaunimo centras skatina jaunuosius klaipėdiečius, kurie apsisprendė vasarą nedirbti, dienų neleisti namuose, o dalyvauti įdomiose veiklose.

I.Simonaitytės g. 24 numeriu pažymėtame pastate įsikūręs centras visą birželį jaunuolius kvies į grimo, filmavimo, montavimo, vaidybos pamokas. Praėjusį savaitgalį Kintuose buvo surengti projekto „Video virdulys“ pirmieji mokymai.

Projekto metu dalyviai kurs trumpametražius filmus, kurie lapkritį bus parodyti specialiai surengtame trumpo metro filmų festivalyje.

O šiandien Atviros erdvės jaunimo centras planuoja tinklinio varžybas.

Lauks visą vasarą

Dauguma mieste vaikų užimtumu besirūpinančių įstaigų šiemet jauniesiems klaipėdiečiams įvairių užsiėmimų siūlys visą vasarą.

Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras visą šiltąjį sezoną vaikus ragins dalyvauti ekskursijose, įvairių pamokų metu mokys kinematografijos, animacijos, dizaino, fotografijos, laivų bei kitokių transporto priemonių konstravimo, lyderystės bei gamtos mokslų.

Klaipėdos veikiantis Laikrodžių muziejus taip pat planuoja organizuoti įvairias dirbtuves bei veiklas jauniesiems uostamiesčio gyventojams.

Vasarą leis gamtoje

Klaipėdos miesto viešoji biblioteka vaikus jau sukvietė į „Žaliąją biblioteką“, kurios atidarymas įvyko antradienį Girulių filiale (Šlaito g. 10A).

Iki rugpjūčio vidurio 7–10 metų klaipėdiečiai „Žaliojoje bibliotekoje“ statys smėlio pilis, žiūrės ir kurs spektaklius, rungsis viktorinose, mokysis įvairių rankdarbių, lipdys, skaitys knygas ir pieš jų herojus, leis aitvarus, darys gerus darbus bei kitaip smagiai leis laiką.

6–15 metų uostamiesčio gyventojus į dvi nemokamas stovyklas suburs Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras.

Pirmoji pamaina jau įsibėgėjo, o antroji planuojama nuo šio mėnesio 22 iki liepos 3 d.

Stovyklų metu vaikai bus žaismingai supažindinami su istorija – lankys svarbius uostamiesčio objektus. Numatoma ir kitų įdomių užsiėmimų. Jaunieji klaipėdiečiai mokysis pažinti gamtą, užsukdami pas Klaipėdos zoologijos sodo gyventojus bei atveždami jiems lauktuvių, gaudys gintarą, užsuks į Kuršių Neriją bei turės kitokių veiklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių