Mokinius švies apie miestui svarbias asmenybes

Klaipėdoje bus pagerbtas dar vienas miestui nusipelnęs žmogus. Miesto taryba pritarė atminimo lentos tarpukario pedagogui, lietuvybės puoselėtojui Martynui Krukiui ant buvusios Klaipėdos mokytojų seminarijos sienos pakabinimui.

Įamžinti šį žmogų savivaldybės prašė Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyrius. Dabar buvusios seminarijos pastate, esančiame S.Nėries gatvėje, veikia Klaipėdos universiteto Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakultetas.

M.Krukis buvo labdaros draugijos „Santara“ narys, rūpinosi lietuvių kalbos diegimu vaikams Klaipėdos krašte. Jis tapo pirmuoju 1922 m. įsteigtos lietuvių gimnazijos direktoriumi ir ėjo šias pareigas trejus metus.

Būdamas Klaipėdos apskrities tarėjas M.Krukis 1925 m. įvedė mokyklose lietuvių kalbos pamokas ir jų dėstymą, labiausiai rūpinosi lietuvybės padėtimi Klaipėdos mokytojų seminarijoje, kurios direktoriumi tapo 1925-aisiais.

Už kultūrinę veiklą Klaipėdos krašte M.Krukis 1935 m. buvo apdovanotas Gedimino kryžiumi.

Atminimo lentos pakabinimą finansuos jo giminaičiai.

Svarstant klausimą dėl M.Krukio įamžinimo, tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad jaunimas mažai žino apie miestui nusipelniusius žmones.

Nina Puteikienė domėjosi, ar yra ruošiama edukacinė programa mokykloms, kad neformaliojo ugdymo metu mokiniai būtų supažindinami su miestui svarbioms asmenybėms.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis pasakojo, kad tokia programa yra rengiama, tačiau tam reikia laiko.


Šiame straipsnyje: Martynas Krukismokiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių