Mokiniams – apie pilietiškumą ir karą

Ar vaikai žino, ką daryti karo ar nelaimės atveju? Neretai tokios informacijos trūksta ir suaugusiesiems. Uostamiesčio mokyklose mokiniams bus vedamos pamokos šia tema.

Paprastai ir įdomiai

Trečiadienį uostamiestyje startavo projektas „Aš=Laisvė=Tėvynė=Šeima“, kurį inicijavo Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės Klaipėdos regiono karininkų šeimų moterų draugija.

Organizacijos narės aplankys penkias Klaipėdos regiono švietimo įstaigas. Pirmasis projekto renginys vyko trečiadienį Vydūno gimnazijoje. Vėliau birutietės lankysis Dovilų pagrindinėje mokykloje, Vydmantų gimnazijoje, Klaipėdos P.Mašioto progimnazijoje, Darbėnų progimnazijoje.

Susitikimų metu organizacijos narės pasakos ne tik apie pilietiškumą, patriotiškumą, bet ir kaip elgtis karo, nelaimės atveju. Nors viešojoje erdvėje tokios informacijos daug, mažųjų piliečių ausis ji retai pasiekia. Rimtas temas mokiniams bus stengiamasi pateikti įdomiai, paprastai ir aiškiai.

Pasakos apie cheminį pavojų

Į renginį atėję mokiniai sužinos, kokių atsargų, daiktų prireikia nelaimių ar karo metu, kad išgyventum. Bus pateikta informacija, ką daryti, išgirdus kaukiančią sireną, kilus cheminiam pavojui ar pastebėjus įtartiną daiktą, sprogmenį, gyvenamojoje aplinkoje ginkluotų asmenų grupuotes.

Mokiniams bus papasakota, kaip elgtis, patekus po nuolaužomis ar tapus įkaitu, šalia aidint šūviams. Vaikai bus supažindinti su civilinės saugos ženklais.

„Tema rimta, bet informaciją stengsimės pateikti žaismingai, įdomiai, suprantamai. Gal taip vaikams ji labiau įsimins. Pasinaudosime Krašto apsaugos ministerijos išleista, gausiai ir linksmai iliustruota knygute vaikams šia tema“, – kalbėjo Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės Klaipėdos regiono karininkų šeimų moterų draugijos pirmininkė Sigita Stonkienė.

Kalbama per mažai

Į renginį atėjusiems mokiniams bus padovanotos trispalvės apyrankės su užrašais: „Aš=Laisvė=Tėvynė=Šeima“.

„Mokyklos švies tautinėmis spalvomis, net mums išėjus“, – džiaugėsi S.Stonkienė.

Kartu su birutietėmis mokyklose lankysis ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Pagal galimybes jie demonstruos savo ginkluotę ir techniką.

S.Stonkienė sakė užaugusi sovietinėje santvarkoje.

„Tais laikais kasdien, kiekvieną minutę į galvą buvo kalama ideologija. Iš pradžių klausydavai per prievartą, o vėliau pripranti ir patiki. Dabar Lietuvoje mažai kalbama apie patriotiškumą, pilietiškumą. To labai trūksta“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak S.Stonkienės, ugdyti patriotiškumą ir pilietiškumą reikia nuo pat mažens.

„Reikia kuo daugiau kalbėti apie tai. Gal tada daugiau žmonių susirinktų į Vėliavos pakėlimo šventę, Vasario 16-osios, Kovo 11-osios renginius. Dabar šiose šventėse žmonių būna ne tiek ir daug. Be to, jei žmonės būtų patriotai, neišvažiuotų iš Lietuvos“, – dėstė pirmininkė.

Pristatė tautinį kostiumą

Tai ne pirmas projektas, kurį įgyvendins Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės Klaipėdos regiono karininkų šeimų moterų draugija Klaipėdos regiono mokyklose.

Praėjusiais metais mokiniams organizacijos narės pristatė tautinį kostiumą. Dvejus metus iš eilės draugija laimėjo Lietuvos ir radijo televizijos organizuojamą tautinio kostiumo konkursą.

„Mūsų organizacijos narės nešioja tautinius kostiumus, būdingus Mažajai Lietuvai. Kadangi šie rūbai atitinka visus reikalavimus, nusprendėme parodyti ir mokiniams, ir bendruomenei“, – sakė pašnekovė.

Anot S.Stonkienės, vaikai labai domėjosi tautiniais kostiumais. Aktyviausi ir smalsiausi buvo patys mažiausi.

„Pernai apsilankėme iš pradžių keliose mokyklose, o tada sulaukėme ir daugiau kvietimų. Mielai nuvažiuojame pabendrauti su vaikais, pasidalyti žiniomis“, – teigė pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
Labai idomu kodel tai daro ne kariskiai o kariskiu zmonos??ar jos taip gerai ismano apie kara ir pilietiskuma??!!

Anonimas

Anonimas portretas
Aha, rytų aukštaitės-katalikės lietuvininkių-protestančių tautiniuose kostiumuose... Nejuokinkit.

Anonimas

Anonimas portretas
Tautinio kostiumo konkursą "Išausta tapatybė" rengia Lietuvos nacionalinis kultūros centras, o ne LRT
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių