Misija įmanoma: išgelbėti Adomą

Prieš pat Kūčias per nelaimingą atsitikimą žemėmis užkasto ir po penkių dienų laimingai atkasto Adomo Jurevičiaus gyvenimas pakrypo nauja linkme. Praeityje perspektyvus krepšininkas šiuo metu gydosi nuo alkoholizmo. Iš gyvenimo dugno jį kelia buvę komandos bičiuliai, charizmatiško krepšinio trenerio Genadijaus Glikmano auklėtiniai.


 

Prieš pat Kūčias per nelaimingą atsitikimą žemėmis užkasto ir po penkių dienų laimingai atkasto Adomo Jurevičiaus gyvenimas pakrypo nauja linkme. Praeityje perspektyvus krepšininkas šiuo metu gydosi nuo alkoholizmo. Iš gyvenimo dugno jį kelia buvę komandos bičiuliai, charizmatiško krepšinio trenerio Genadijaus Glikmano auklėtiniai.

Žinia sukrėtė draugus

Dienraštis "Klaipėda" aprašė ("Kalėdų šventės – kape", 2015 12 29) protu sunkiai suvokiamą incidentą, kai po žeme atsidūręs benamis sugebėjo išgyventi penkias paras ir buvo laimingai išgelbėtas.

Publikacijos nuotraukoje nelaimėlį pažino klaipėdietis Svajūnas Sukackas, buvęs krepšinio komandos "Nafta-Uni-Laivitė" žaidėjas.

Vyras tvirtino, jog laimingasis bedalis – A.Jurevičius, buvęs jo komandos bičiulis, anais laikais – perspektyvus gynėjas.

Adomas jau seniai nebesportuoja, šis jaunas gyvenamosios vietos neturintis vyriškis Kalėdų šventes praleido gyvas palaidotas po žeme.

Žmogus, kuriam Kūčių vakarą suėjo 34-eri, per savo gimtadienį liko be maisto bei vandens aklinoje tamsoje ir išgyveno. Jį atkasė pasigedę bendrai.

Benamis Adomas prieš kurį laiką susirado užuovėją karo laikų gynybiniuose įtvirtinimuose, esančiuose uostamiestyje netoli Šilutės plento.

Tą sklypą ruoštasi parduoti, todėl prieš pat Kūčias traktorininkas ir užpylė įėjimą į bunkerį nė neįtardamas, kad kažkur jo viduje yra žmogus. Šis tik per stebuklą liko gyvas, o jį išlaisvino tik po švenčių.

Tarp buvusių komandos žaidėjų, kurie kartu rungtyniavo su Adomu, greitai pasklido žinia apie jų bičiulį ištikusią bėdą. Jį susirado S.Sukackas, Stasys Pakalniškis, Donatas Kvedaras ir Alfredas Kaniava.

Pamaloninę dovanomis, jie iškėlė ultimatumą dėl tolesnio gyvenimo būdo pasirinkimo.

Interviu ligoninės palatoje

Adomas nusprendė prisikelti. Sukrėtimas ir išgyvenimai užpiltame bunkeryje privertė susimąstyti, gal tai – likimo ženklas keisti gyvenimą?

Juolab atsirado tokių, kurie ketina jam padėti. Adomas priėmė bičiulių pasiūlymą pradėti gydytis nuo alkoholizmo.

Praėjus lygiai mėnesiui nuo tos dienos, kai buvo išlaisvintas iš požeminių spąstų, buvęs krepšininkas dienraščio žurnalistus pasitiko narkologinio dispanserio palatoje.

Veidas spindėjo šypsena, jis nė iš tolo nepriminė to žmogaus, kurį teko išvysti garažų bendrijos sargų namelyje prieš pat Naujuosius metus, praėjus vos kelioms valandoms po jo išgelbėjimo.

"Atrodau kitaip? Žinau ir pats labai džiaugiuosi permainomis. Ir ta mano išvaizda dar keisis, tikiuosi, į gerąją pusę. Šioje ligoninėje esu tik 15 dienų. Paskui važiuosiu į Šilutės rajone esantį reabilitacijos centrą, kur galėsiu išbūti iki pusantrų metų ar dar ilgiau, jei reikės", – savo planus dėstė Adomas.

Dramatiško likimo istorija

Adomas gimė Plungėje. Savo tėvo jis nėra matęs, apie jį pasakė tik tiek, kad jis mamą su dviem mažais vaikais paliko, kai Adomas dar buvo kūdikis.

"Pradžioje mama dar laikėsi, ir mes gyvenome gerai, tačiau ją palaužė mano vyresniojo broliuko mirtis. Tada jam buvo 10 metų, tai nutiko 1990-aisiais. Prie parko Plungėje yra toks tiltas, jis ten žvejojo, paskui bėgo per gatvę ir jį partrenkė mašina. Kiek pamenu, tai buvo policininkas, kuris paskui tvirtino, kad neviršijo greičio, nors liudininkai aiškino, kad brolis nuo smūgio oru skrido per visą tiltą", – ketvirčio amžiaus tragediją prisiminė Adomas.

Adomas teigė, kad mama po to pradėjo labai stipriai gerti ir jau nebepakilo. Jį patį ėmė auginti močiutė, tačiau tai truko labai neilgai, po kelerių metų geroji senelė mirė, ir Adomas, tada 11-metis berniukas, atsidūrė vaikų globos namuose.

Per tuos 8 metus, kol ten gyveno, mama jo nė karto neaplankė ir jis daugiau jos niekada nebematė.

"Jau gerokai vėliau dirbau Gargžduose Egidijaus Norvaišo firmoje "Dolena". Pamenu, buvo Joninės, vadovas darbuotojams surengė iškylą gamtoje. Tada ir paskambino į darbovietę, prašė paklausti, ar aš atvažiuosiu į mamos laidotuves. Nevažiavau, nežinau net, kur ji palaidota", – tiek apie savo gimdytoją prasitarė Adomas.

Griežtojo trenerio pėdsakas

Dar augdamas Plungės vaikų globos namuose Adomas užsidegė krepšiniu. Pirmasis berniuko treneris buvo Gintautas Vaitkevičius, paskui Adomas ėmė treniruotis pas G.Glikmaną.

Vos paminėjus šią pavardę, Adomo veidą nušvietė nuoširdi šypsena.

"Jis buvo griežtas, bet teisingas. Tiesą sakant, griežtas – ne tas žodis. Jis man labai padėjo. Labai svarbus žmogus mano gyvenime. Kai baigiau 12 klasių, įstojau į Klaipėdos universitetą, kūno kultūros ir vaikystės pedagogikos specialybę. Kaip tik G.Glikmanas treniravo komandą "Nafta-Uni-Laivitė", ten ir žaidžiau", – pasakojo A.Jurevičius.

Dienraštis susisiekė su Plungėje gyvenančiu G.Glikmanu ir pasiteiravo, ar jis pamena savo auklėtinį A.Jurevičių.

Šio klausimo, regis, ir nereikėjo, šis treneris veikiausiai prisimena kiekvieną, prie kurio gyvenimo jam teko prisiliesti.

"Kaip galiu neprisiminti? Dabar jis populiariausias Lietuvos žmogus. Skaičiau, kas jam nutiko, viską žinau, stebiu, kas bus toliau. Tegul truputį atsigauna, tada jį aplankysiu. Duosiu laiko jam sustiprėti, kad priepuolis neištiktų mane pamačius", – humoro nestokojo G.Glikmanas.

Rusiškos ruletės pasekmės

Studijų metas Klaipėdoje Adomui tapo lemtingas. Nors gyvenimo sąlygos, anot trenerio, jam buvo sudarytos idealios, bet, kaip pats Adomas pripažįsta, studentas iš jo buvo nekoks.

"Studentavau, o ne studijavau. Kai pamačiau, kaip elgiasi nuo tėvų atitrūkę mano bendraamžiai, buvau labai nustebęs. Kasdien pobūviai ir linksmybės bendrabučiuose. Nuo to viskas ir prasidėjo. Paskui įsivėliau į tokią istoriją, kurios niekam nelinkėčiau", – prisiminė Adomas.

Adomas pripažino, kad iš dalies pats buvo kaltas. Vyresnieji studentai dieną prieš tą įvykį iš jo ir dar vieno bendramokslio pasityčiojo.

Kitą dieną vaikinai išgėrė ir nusprendė atsikeršyti.

"Atėjome į jų kambarį, sukėlėme muštynes. Tas mano bendras sako, kambaryje turiu dujinį šautuvą, atnešk. Atnešiau. O jis pradėjo žaisti rusišką ruletę", – tiek apie tą lemtingą vakarą tepasakė Adomas.

Pasakojama, kad tarp nukentėjusiųjų buvo kažkokio Kretingos valdininko sūnus, tad reikalauta kuo griežčiausios bausmės vakarėlio herojams.

Paskui buvo teismas, keleri metai Pravieniškėse, dar vienas gyvenimo epizodas, apie kurį Adomas nelinkęs atvirauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Adomas jau visai kitas źmogus , gerąja prasme, buvome susitikę prieš pora savaičių . Labai dėl jo džiaugiamės, sėkmės jam, geras pavyzdys, visada yra išeitis !

Rasa

Rasa portretas
Ne kitaip kaip zenklas is Dangaus. Mano malda uz Adoma- tegul Visagalis suteikia jegu ir troskima gyventi,o ne vegetuoti.Buk stiprus, nepasiduok!

Laimis

Laimis portretas
Laikykis Adomai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių