Miesto gimtadienis – su kuršiška dvasia

Praūžus Jūros šventei Klaipėda rengiasi artėjančiam kitam šventiniam savaitgaliui. Jau šį šeštadienį prisiminti uostamiesčio ištakas kvies Klaipėdos miesto gimtadienio šventė. Šįkart svarbiausias jo akcentas – kuršiška dvasia.

Praūžus Jūros šventei Klaipėda rengiasi artėjančiam kitam šventiniam savaitgaliui. Jau šį šeštadienį prisiminti uostamiesčio ištakas kvies Klaipėdos miesto gimtadienio šventė. Šįkart svarbiausias jo akcentas – kuršiška dvasia.

Klaipėda švęs gimtadienį

Nuvilnijus fiestos baltų burių mieste bangai Klaipėda neketina sulėtinti tempo ir šį šeštadienį rengiasi švęsti savo gimtadienį.

Šiųmečio gimtadienio tema – kuršiai sugrįžta, todėl visi rugpjūčio 1-ąją vyksiantys renginiai bus persmelkti kuršių dvasia.

Miestą gimimo dienos proga sveikins su Klaipėda bendradarbiavimo šimtmetį švenčiantis Manheimas, todėl į miestą sugužės maždaug 100 narių miesto-partnerio delegacija.

Sveikins ir partneriai

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėjos Eglės Deltuvaitės teigimu, 1915-ieji buvo itin svarbūs tuometiniam Mėmeliui, nes tada ir užsimezgė draugystė su Manheimu, mat būtent čia persikėlė gyventi gausus būrys mėmeliškių.

Partnerystės jubiliejaus renginiai jau spėjo įsibėgėti – balandį Eduardo Balsio menų gimnazijos orkestras lankėsi Manheime ir ten atliko programą „Muzikiniai linkėjimai iš pajūrio“.

Liepos 31 d. 19 val. Klaipėdos koncertų salėje dalį šios programos nemokamai galės išgirsti ir klaipėdiečiai. Tądien bus sulaukta ir svečių iš Vokietijos.

„Mes laukiame 40 choristų ir 60 lydinčių asmenų atvykstančių į Klaipėda“, – dėstė E.Deltuvaitė.

Koncertų metu Vokietijos vyrų chorai taip pat atliks savo muzikinę programą.

Atvykėliai paruošė dovanų

Tą pačią dieną 16.30 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje vyks iškilmingas parodos, skirtos šiam jubiliejui, atidarymas.

„Klaipėdos regiono gyventojai Manheime, kurie yra susibūrę į vadinamą klaipėdiškių bendruomenę, padovanojo klaipėdiečiams vyno iš Vokietijos. Parodos atidarymo metu ir po koncerto svečiai bus kviečiami jo paskanauti ir prisijungti maloniai diskusijai su šiais žmonėmis“, –  teigė skyriaus vedėja.

Kuršiški akcentai

Tikroji gimtadienio diena centrinėje šventės vietoje – Klaipėdos piliavietėje, alsuos kuršiška dvasia.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio teigimu, kalbant apie uostamiesčio gimimą labai dažnai kuršiai buvo išstumiami iš šio konteksto, todėl šiemet ir nuspręsta gyventojus geriau supažindinti su šia gentimi ir jos tradicijomis.

„Kuršiai ir pačiame mieste gyveno ilgą laiką. Praėjusių metų archeologiniai tyrimai davė daug medžiagos. Be kuršių temos mes nepilnai atsakome į Klaipėdos kūrimo klausimus“, – dėstė J.Genys.

Rengiant šių metų uostamiesčio gimtadienį pagrindiniu smuiku ėmėsi groti kuršių gyvosios istorijos klubas „Pilsots“.

Startą duos stovykla

Gimtadienio renginys Klaipėdos piliavietėje prasidės nuo 15 val. ir truks iki pat vėlaus vakaro. Šventę pradės X-XI a. karybos ir amatų stovykla. Čia bus galima ne tik susipažinti, bet iš patiems išbandyti. 

Klubo lyderio Beno Šimkaus teigimu, į stovyklą atvyks vienas žinomiausių peilių meistrų, senųjų kanklių rekonstruotojas. Stovykloje bus galimybė pasvaidyti lietuviškąsias ietis, siuvinėti, siūti, vyti juostas, pasimatuoti senuosius šarvus.

16 val. gyventojai bus kviečiami žaisti piemenų žadimų ir laimėti vertingų prizų.

Renginio nuotaiką skaidrins ir šarmo priduos folkloro grupės, kurių dainoms akompanuos archaiški muzikos instrumentai.

Žvangins ginklais

Nuo 19.20 val. planuojama X-XI a. kuršių kostiumų ir papuošalų rekonstrukcijų pristatymas. Lankytojai galės išvysti 4 autentiškai atkurtus kostiumus.

21 val. Klaipėdos piliavietėje sužvangės ginklai, mat čia planuojamos parodomosios kovos bei vikingų sagose aprašytos ritualinės dvikovos.

Klaipėdos gimtadienį piliavietėje įsikūręs kaimelis persikels į pajūrį. Keturias dienas kuršiška gyvenvietė įsikurs greta Karklės kaimo kapinaičių.

Apdovanos magistrus

Kaip įprasta, minint miesto gimtadienį bus pagerbti ir iškiliausi miestelėnai – Klaipėdos magistrų apdovanojimas. Šiemet svarbų apdovanojimą paliudijantys žiedai bus įteikti dviem moterims – Irenai Nakienei ir Skaistutei Idzelevičienei.

Tiesa, į renginį pateks tik žmonės, turintys specialius kvietimus.

Šeštadienį 12 val. Atgimimo aikštėje įsikurs kultūros ir pilietiškumo projektas, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-osioms metinėms. Čia bus rodomas Jono Meko filmas „Lietuva ir Tarybų Sąjungos žlugimas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiškučio pa...pa...pa...

Kiškučio pa...pa...pa... portretas
Kodėl Lietuvos karalius bijojo zuikių? Kronikoje rašoma taip: „O Mindaugas pasiuntė pasiuntinius pas popiežių ir priėmė krikštą. Tačiau jo krikštas buvo apgaulingas. Slapta aukojo savo dievams, pirmajam Nunadieviui ir Teliaveliui ir Diviriksui, kiškių dievui, ir Medeinei. Kai išjodavo į lauką ir išbėgdavo kiškis į lauką, į tą miško šilą neidavo ir nedrįsdavo net šakelės nulaužti“. Ką reiškė šis jo prietaringumas ?

Skalviui

Skalviui portretas
Klaipėda nėra ir niekada nebuvo skalvių žemėje: ji yra kuršių Pilsoto žemėje, o skalvių kraštas yra Pagėgių ir Tauragės rajonai (Lietuvos teritorijoje). Truputį geografija ne ta...

Skalvis

Skalvis portretas
Gal kada nors ir skalviai bus prisiminti? Juk Klaipėda yra skalvių žemėje. Lietuvoje viskas kas susiję su Prūsija yra apeinama. Gal todėl, kad nepatogu prieš Europą ir prieš Vatikaną? Juk tai jie sunaikino Prūsiją.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių