Miestiečiai plūsta deklaruoti pajamų

Prasidėjus gyventojų pajamų ir turto deklaravimo pikui, Klaipėdos apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje (AVMI) nusidriekė laukiančiųjų eilės. Todėl ilgėja įstaigos darbo laikas, žmonėms paslaugos teikiamos ir per pietų pertrauką.

Terminas – gegužės 2-oji

Pajamas ir turtą šiemet privalu deklaruoti iki gegužės 2-os. Nuo metų pradžios deklaracijas jau pateikė daugiau kaip 3,1 tūkst. klaipėdiečių.

Patogiausia ir greičiausia tai padaryti elektroniniu būdu – programėle išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams e.VMI arba Elektroninėje deklaravimo sistemoje.

Teisingai užpildytą deklaraciją pristačius laiku, permoka bus grąžinta iki liepos 31-os. Pavėlavusiesiems – ne vėliau kaip per 90 dienų nuo jos pateikimo ar patikslinimo dienos.

Praėjusiais metais didžioji dalis individualią veiklą registravusių Klaipėdos apskrities gyventojų nevėluodami įvykdė savo mokestinę prievolę – jiems grąžinta per 8,5 mln. eurų.

Šiemet Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) parengė preliminarias pajamų deklaracijas 1,5 mln. šalies gyventojų.

1,1 mln. žmonių, kuriems parengtos visiškai užpildytos deklaracijos, gali jas pateikti kelių mygtukų paspaudimu.

"Dėkojame tiems verslininkams, kurie laiku pateikė deklaracijas ir sumokėjo mokesčius. Tai yra net 90 proc. įregistravusių individualią veiklą pagal pažymą Klaipėdos apskrities gyventojų ir 93 proc. apskrities gyventojų, įsigijusių verslo liudijimą, taip sutaupydami visų mokesčių mokėtojų pinigus, kurių nereikėjo skirti raginimams, skambučiams ir kitoms procedūroms", – teigė Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Užgulė centrą

Paskelbus apie deklaravimo pradžią, į Klaipėdos AVMI gyventojų aptarnavimo centrą ėmė plūsti žmonės.

Tam, kad procesas vyktų sklandžiai, nesusidarytų ilgos eilės, įstaiga veiks ir per pietų pertrauką, o specialistai dirbs ilgiau – nuo 7.45 val. iki 17.30 val.

Viso deklaravimo metu klaipėdiečiams paslaugas teiks 12 papildomų specialistų, buvo sukurta daugiau laikinų darbo vietų.

"Praktika rodo, kad daugiausia žmonių sulaukiame deklaravimo pradžioje, tai yra pirmąsias dvi savaites ir besibaigiant sezonui. Tačiau deklaruoti galima ir savarankiškai, tam suteikiamos visos sąlygos tiek būnant namie, tiek mūsų padalinyje", – įspėjo L.Mačernienė.

Gali susiskaičiuoti patys

Siekiant supaprastinti procesą, atnaujinta Elektroninio deklaravimo sistema: gyventojai nesunkiai ras visą jiems reikalingą informaciją apie pajamų mokesčio permokos grąžinimą, pranešimus apie taisytinas klaidas dar patogesniu būdu.

Šiemet šioje sistemoje nebus pateikiama informacija, susijusi su privalomojo sveikatos draudimo įmokos deklaravimu – nuo 2016-ųjų šią įmoką administruoja "Sodra".

Taip pat pirmą kartą VMI interneto svetainėje paskelbta Metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiuoklė 2012–2016 m.

Ji skirta gyventojams, kurie dirbo ne visus metus ir gali susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčių.

"Ši skaičiuoklė aktuali studentams ir moksleiviams, dirbusiems keletą mėnesių, pavyzdžiui, vasaros atostogų metu. Neteikdamas deklaracijos jaunimas gali pasitikrinti, kokia suma grįžtų į jų sąskaitas. Žinoma, tam reikalingi duomenys iš darbdavio", – aiškino L.Mačernienė.

Dosniausi – liberalams

Dar viena naujovė – nuo sausio 1-os Lietuvos gyventojai gali skirti 2 proc. pajamų mokesčio dalį meno kūrėjams, kuriems Kultūros ministerija suteikė paramos gavėjo statusą. Šalyje tokių yra 931.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jusu

Jusu portretas
Turi jie visi interneta, tik kad temoka facebookint , daugiau proto neuztenka.

Bocmanas Katzmanas

Bocmanas Katzmanas portretas
O ką tie miestiečiai neturi namie kompiuterių, kad galėtų deklaruoti savo pajamas, neišeinant iš namų? Aš deklaravau iškart po vidurnakčio kovo 16 -ąją per kelias minutes ir jokių problemų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių