Miestiečiai pajūryje jaukinasi briedžius

Klaipėdiečių dėmesį kausto Girulių pamiške šmirinėjanti briedžių trijulė. Keisčiausia tai, kad gigantiški gyvūnai visiškai nebijo žmonių ir leidžiasi fotografuojami. Gamtininkų teigimu, gyventojams derėtų būti atsargesniems ir laikytis atstumo.

Prieš kelias dienas Girulių miške sportavę jaunuoliai nustėro – vienas po kito jų link ėmė artintis briedžiai. "Ne vienas, o net trys. Ir visiškai nebijantys žmonių, būtume galėję paglostyti", – stebėjosi Remigijus Balandis.

Klaipėdietis nepabijojo įsiamžinti su vienu iš atėjūnų. "Be mūsų, dar buvo ir daugiau žmonių. Vieni filmavo, kiti fotografavo, išėjo linksma nuotrauka", – šypsojosi pašnekovas.

Pastaruoju metu šalia dviračių tako, kurį kasdien kerta daugybė miestiečių, briedžių šeimynėlė – patelė ir du jos jaunikliai – sutinkami itin dažnai.

"Mūsų briedžiai inteligentiški, nesivaikys žmonių po mišką. Bet matau, kad patys gyventojai įžūlėja, – šmaikštavo Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis.

Gyvūnai jau spėjo priprasti prie žmonių dėmesio.

"Daug metų ten vaikštinėja mama su dviem briedžiukais, manau, kad yra ir daugiau šeimynų. O kur tiems gyvūnams dėtis? Juk pripranti, kai uodas kiekvienąsyk zyzia prie ausies. Taip ir čia bėda, kai žmonės su telefonais prie jų lenda", – sakė E.Paplauskis.

Tiesa, gyventojai raginami būti budrūs ir laikytis atstumo. Esą briedžiai greiti ir stiprūs gyvūnai, galintys sužeisti vienu kanopos mostu.

"Labai pavojinga. Tai laukiniai gyvūnai, todėl taip drąsiai arti eiti negalima. Visus įspėju, kad to nedarytų, nes kyla grėsmė gyvybei. Jei briedei netikėtai toptelėtų į galvą, kad jos jaunikliui kilo pavojus, ji gali stotis piestu ir kirsti kanopa. Vieną kartą taip ir įvyks", – įsitikinęs pašnekovas.

Veikiausiai ta pati briedžių trijulė miškingose miesto vietovėse pastebima kone kasmet. Dažniausiai pavasarį arba rudenį, prasidėjus gyvūnų migracijos laikotarpiui.

Anksčiau gyventojai juos yra matę oriai žingsniuojančius pro vaikų žaidimų aikštelę Dragūnų kvartale, taip pat ir Melnragėje. Prieš kelerius metus briedžiai net buvo sustabdę eismą Liepojos gatvėje. Mat šie gyvūnai nesunkiai įveikia net ir kelių metrų aukščio tvoras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių