Mieste – priešprieša dėl medžių

Tuo metu, kai dalis klaipėdiečių protestuoja prieš senų medžių pjovimą mieste ir rengia peticijas Lietuvos Seimui bei Klaipėdos savivaldybei, kita dalis uostamiesčio gyventojų reikalauja kaip galima greičiau išpjauti visus sutrešusius ir pavojų keliančius medžius.

Nuvirto prieš pat nosį

Audrų kupinas rugsėjis jau pareikalavo iš klaipėdiečių kantrybės, kai kuriais atvejais išgąsčio ir nerimo, kad neįvyktų nelaimės.

Stipraus vėjo išverstas gluosnis mieste sugadino apynaujį brangų automobilį.

Prilaužyta šakų, ne viena jų krito ne tik ant mašinų, bet ir kėlė grėsmę žmonėms.

Klaipėdietė Danutė pasidalijo žinia apie tai, kad vos per plauką išliko sveika, kai rytą pakeliui į darbą Kauno gatvėje jos vos neužgriuvo didelė šaka. Jeigu ji būtų kliudžiusi moterį, neabejotinai būtų ją sužeidusi.

Visa tai atsitiko Kauno gatvėje, prie vaikų darželio "Žiogelis".

"Šaka nukrito nulūžusi nuo seno, aukšto medžio tiesiai man prieš nosį. Iki nelaimės buvo tik vienas žingsnis. Labai išsigandau. Kada pagaliau mieste bus iškirsti persenę, peraugę medžiai? Negi laukiama, kol įvyks nelaimė?" – piktinosi klaipėdietė.

Kitas miestietis pamatė ant dviračių tako prie Dangės netoli Liepų gatvės nuvirtusią nemenką kelių kamienų medžio atšaką. Ji galėjo sužeisti ar net užmušti žmogų. Kita vertus, į nuvirtusį medį galėjo rėžtis ankstyvas dviratininkas.

Vėjai išlaužia ir sveikus

Tai tėra tik pastarųjų dviejų parų faktai.

Klaipėdiečiai jau seniai kalba apie tai, kad savivaldybės pasiųsti specialistai galėtų apžiūrėti visus didžiuosius mieste augančius medžius ir imtis radikalių veiksmų.

Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patvirtino, kad pastaruoju metu miestiečių susipriešinimas medžių atžvilgiu ypač aktyvus.

"Yra aplinkos ministro nustatyta tvarka, kaip leidžiama kirsti medžius miestuose. Žemės valdytojas arba jo įgaliotas asmuo kreipiasi į skyrių ir raštu nurodo, kuriuos želdinius pageidauja kirsti ar genėti. Mūsų skyriaus specialistai važiuoja į vietą, įvertina situaciją ir išduoda leidimą. Viešąsias miesto erdves prižiūri Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojai. Yra labai aiški tvarka, pagal kokius kriterijus medžių vertės nereikia atlyginti", – aiškino R.Jievaitienė.

Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojai pirmiausia reaguoja į gyventojų skundus bei panešimus apie medžių keliamą pavojų.

Tada negaištama šalinti medį. Be to, šio skyriaus darbuotojai patys apžiūri augalus.

Gyvenimas parodė, kad stiprūs vėjai neretai išlaužia ir sveikus medžius.

Gyvena tamsoje ir drėgmėje

Prieš penkerius metus buvo atlikta miesto medžių inventorizacija, jie buvo įvertinti vizualiai, specialistai medžio puvinius atpažįsta pagal tam tikrus požymius net išoriškai sveikuose medžiuose.

Tokia inventorizacija atliekama kas 10 metų. Per kelerius metus anksčiau buvusių visai sveikų ir tvirtų augalų būklė gali pablogėti.

Klaipėdiečių noras kovoti už kiekvieną miesto augalą suaktyvėjo todėl, kad pastaruoju metu miestas tvarkomas intensyviau.

"Žmonės nori patogiai gyventi, rengiamos automobilių aikštelės, statomi apšvietimo stulpai, bet visa tai daroma žaliųjų plotų sąskaita. Kiekvienas norėtų, kad šaligatviai būtų lygūs, bet ne visi supranta, jog medžių šaknys kilnoja plyteles. Kažkas turi būti svarbiau. Saugumas ir kraštovaizdis turi derėti. Augantis prašymų iškirsti medžius skaičius rodo, kad klaipėdiečiai nori tvarkytis, gyventi šviesiai ir patogiai. Neretai tamsių, medžių užgožtų namų gyventojai prašo genėti ar net kirsti augalus, o tie, kurie tuos pačius medžius mato eidami pro šalį, reikalauja jų neliesti. Tokiems visiškai nesvarbu, kad kiti net dieną priversti degti šviesą, o jų butai pelija nuo drėgmės", – teigė R.Jievaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ezys

ezys portretas
>>>Rija. Idomu kiek % is kalbanciu kaip jus ruko? :) Niekas neneigia medziu daromos naudos, tiesiog kalba eina apie ju atnaujinama (kirsti senus, sodinti naujus) problema tame, kad daugelis medziu Klaipedoje buvo sodinti panasiu metu, tai ir suseno panasiu metu, be to buvo parinktos netinkamos miestui rusys - topoliai ir gluosniai, kurie greitai auga, bet greitai ir susensta, nuluzta ar isvirsta. Jus vietoje to, kad bambetumet, geriau issiimkite leidima ir SODINKITE medzius.

Rija

Rija portretas
Keisti tie zmones. Kalba tik apie medziu zala, apie nauda gal net negirdejo,nes ji tokia akivaizdi,kad zmogus net nejaucia,kad kvepuoja medziu isvlytu oru. O vos tik medis jam "uzdengia sviesa", oi oi kirskit ji. Iskirskit viska ir tada jusu plauciai bus uzkimsti suodziais ir dulkemis, negalesit kvepuoti ir teks vaziuoti ten,kur medziu valomas oras tiesiog GYDO. Tendencingass uzsakytas strapsnis tu,kuriems naudingas medziu kirtimo-sodinimo bizniukas. Ir ne kitaip.

ezys

ezys portretas
Piliavieteje siandien dar vienas topolis isvirto si karta ant jachtu pervezimo irenginiu, jei butu virtes i kita puse - butu skersai kelio i kruiziniu laivu terminala, o ten dar tokiu 10 stovi, neaisku ko laukiama. Juk juos vis tiek reikes pjauti, nes toje vietoje bus pilies pylimas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių