Miestas nusidažė trispalvėmis – klaipėdiečiai švenčia Lietuvos atkūrimo gimtadienį

Pasibaigus rytinėms pamaldoms minia klaipėdiečių žingsniavo į Atgimimo aikštę, kur vyko Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimas. Ta proga menininkei Aidai Raimondai Pečeliūnienei už neatlygintiną metų darbą įteikta simbolinė Klaipėdos miesto vėliava.

„Valstybė – aukščiausias prioritetas“

Patriotiškas penktadienis Klaipėdoje startavo karių, pareigūnų ir paprastų miestiečių eisena nuo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios, kur vyko Šv. Mišios už Lietuvą, iki Atgimimo aikštės. Čia prasidėjo iškilminga Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo šventė „Aš sveikinu visus“. Pasiklausyti koncerto ir sveikinimo kalbų atėjo daug jaunų šeimų su vaikais, vyresnio amžiaus klaipėdiečiai, senoliai.

Skambant Lietuvos himnui buvo iškelta šalies trispalvė. Tai apdaryti patikėta archeologui, Klaipėdos universiteto profesoriui Vladui Žulkui.

Atgimimo aikštėje miestiečius su Lietuvos gimtadieniu pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Jo žodžiais tariant, tik laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje, kalbėdamas sava kalba ir gyvendamas savo teritorijoje žmogus gali ją kurti.

„Valstybės šimtmetis – tai išskirtinė proga. Prieš šimtą metų, beveik tuo pat metu, 20 Lietuvos Tarybos narių pasirašė Lietuvos nepriklausomybės aktą pareikšdami pasauliui, kad Lietuva pasiruošusi kilti. Tuo metu tie žmonės tikrai negalvojo apie titulus, apie įprasminimą. Jie buvo vedami idėjos, tikėjo ir tai padarė vardan Lietuvos. Šiandien gyvename istoriniu laiku – išlydėdami pirmąjį savo valstybės šimtmetį, žengiame į antrąjį, kurį kursime drauge savo darbais, gyvenimu, mintimis ir idėjomis. Šiandien daug kalbama, tačiau taip stokojama vienybės. Todėl labai nuoširdžiai linkiu visiems suvokimo, kad valstybės prioritetas yra aukščiausias prioritetas kiekvienam jos piliečiui. Tam tikslui, jei reikia, turime gebėti pažaboti asmenines ambicijas, aistras, politinius siekius“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Meras tikisi, kad visa Lietuva taip pat vieningai, oriai ir džiaugsmingai po penkerių metų minės ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį.

Linkėjo nugalėti blogį

Klaipėdą ir visą Lietuvą susirinkusiųjų akivaizdoje palaimino ir palinkėjimą mūsų tautai tarė brolis pranciškonas Paulius Vaineikis. Jis ragino nepataikauti kūnui ir aistroms, nugalėti blogį gerumu, mylėti savo artimą kaip save patį.

Iškart po laiminimo už reikšmingiausią ir neatlygintiną 2017-ųjų metų darbą miesto labui apdovanota menininkė A. R. Pečeliūnienė. Jai miesto meras iškilmingai įteikė simbolinę Klaipėdos vėliavą.

Ši žinoma menininkė, renginių režisierė, kultūros ir visuomenės veikėja pernai pasižymėjo Lietuvos šimtmečio proga padovanodama unikalią lėlių kompoziciją „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę“. Pastaroji 2017-ųjų gruodį buvo eksponuojama Teatro aikštėje ir susilaukė didelio klaipėdiečių dėmesio. Kompozicija kurta 7 mėnesius pačios autorės lėšomis.

Menininkės kandidatūrą apdovanojimui pasiūlęs V. Grubliauskas sakė, kad A. R. Pečeliūnienė atliko išties nuostabų darbą, sujaudinusį ir sušildžiusį tūkstančius žmonių. Pati menininkė taip pat neslėpė susijaudinimo. Jos žodžiais, šis įvertinimas – didžiausia dovana ir pats svarbiausias apdovanojimas.

Vasario 16-osios minėjimas neapribojo vien tik Atgimimo aikštėje vykusiu renginiu. Laikrodžių muziejaus kiemelyje skambėjo unikalaus ir vienintelio tokio Lietuvoje instrumento Kariliono muzika.

Klaipėdos skulptūrų parke prie medinio antkapinio kryželio, žyminčio karių palaidojimo vietą vyko pagerbimo ceremonija kritusiems už Lietuvos laisvę.

Klaipėdiečiai svarbią valstybei progą pažymės ir „Švyturio“ arenoje vyksiančiame Marijono Mikutavičiaus koncerte. Atgimimo aikštėje jis bus transliuojamas tiesiogiai, tad nespėjusieji įsigyti bilietų galės nemokamai stebėti pasirodymą lauke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiekvienam namie po 1 debila

kiekvienam namie po 1 debila portretas
100 metu babanu salies atsventet? puse sales uzsieny puse kioske is bambulio laka. i alcgeimerio priepoliais dainuojanti mikutushkino konca uz trojaka i vokieciu klp nuvaro pasitusina ale afigenny patriotai ir atgal uz maximos kasos za spasido ir buterbroda darbuotis. patriopatai.

klaipėdietė

klaipėdietė portretas
Ir klausiausi, ir kelis kartus perskaičiau mero kalbą..... nieko nesupratau ..... skambių frazių kratinys, o minties nėr. Įdomu, ar jis pats suprato, ką nori pasakyti. O taip norėjosi išgirsti šiltą, visiems miestiečiams suprantamą pasveikinimą. Nusivylėme ir meru, ir renginiu.

buvo kliauzų

buvo kliauzų portretas
Atgimimo aikštės renginys man patiko. Tik akį rėžė nieko bendra su minima švente neturintis baltai aprengtų merginų judesiai (šokiu nepavadinčiau). Apskritai, pastaruoju metu per daug visur kišami tie atseit šokiai. Koks renginys bebūtų: rimtos muzikos koncertas, iškilmingas minėjimas, atminimo vakarai – visur vienas ir tas pats – tie patys judesiai absoliučiai su niekuo nesiderinantys.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių